Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Τι... τρέχει με την Google

google-plus-logo


Από την 1η Μαρτίου 2012, όλες οι υπηρεσίες που θα παρέχει η Google θα διέπονται από μια, νέα, ενιαία πολιτική απορρήτου. Σκοπός, να μας προσφέρει αποτελέσματα σαν να μας γνωρίζει καλά και να μας σερβίρει διαφημίσεις που πραγματικά μας ενδιαφέρουν. Πόσα όμως ξέρει για μας η Google;
Είναι σχεδόν βέβαιο εάν έχετε πατήσει πλήκτρο τις τελευταίες ημέρες, θα έχετε δει την προτροπή της Google να διαβάσετε κάτι.

Εάν δεν έχετε κάνει κλικ, σας μεταφέρουμε ότι η Google θέλει σας να σας ενημερώσει ότι από την 1η Μαρτίου 2012 και προκειμένου να συνεχίσετε να τηρείτε Λογαριασμό στο Google (Google Account), θα ισχύσει μια ενιαία πολιτική απορρήτου για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

  • Για να αποφασίσετε, θα πρέπει καταρχήν να γνωρίζετε τι γνωρίζει για εσάς η Google. Για να μάθετε, κάντε Sign In ή ακολουθήστε την παραπομπή στο λεγόμενο Dashboard του λογαριασμού σας στη διεύθυνση https://www.google.com/dashboard/?hl=en (κάντε sign in και θα οδηγηθείτε στο ταμπλό διαχείρισης των στοιχείων σας).
Εκεί θα δείτε στοιχεία για τον προφίλ σας, για το Gmail σας, για το YouTube σας, για τα Picasa Web album σας, για τα Contact σας, για το Android smartphone σας (ακόμα και για τους διαφορετικούς λογαριασμούς gmail με τους οποίους το έχετε συνδέσει), για τα blog που έχετε φτιάξει στο Blogger, για τα προγραμματισμένα ραντεβού σας στο Google Calendar, για τα τελευταία έγγραφα που δημιουργήσατε στο Google Docs, για τις κοινωνικές επαφές (τις δικές σας, αλλά και τις δευτερεύουσες, αυτές των φίλων σας), τα Google Analytics για τα σάιτ που τηρείτε και πολλά πολλά ακόμα, και φυσικά τις τελευταίες αναζητήσεις που κάνατε στο Google, όντας συνδεδεμένοι/-νες στο λογαριασμό σας.

Με όλα αυτά τα στοιχεία, η υπηρεσία Google Transit θα μπορούσε να σας στείλει ένα μήνυμα στο smartphone σας, με μια πρόταση εναλλακτικής διαδρομής που μπορείτε να ακολουθήσετε πηγαίνοντας στο ραντεβού που προγραμματίσατε.
Μπορεί να το κάνει, εάν έχετε επιτρέψει στην Google να γνωρίζει τη θέση σας από το εξοπλισμένο με GPS, Android smartphone σας, και έχετε έχετε σημειώσει τα ραντεβού σας στο Google Calendar.
Μην αναρωτιέστε λοιπόν, «Από που ξέρει η Google που είμαι και που θέλω να πάω;»,
Αυτός είναι ένας μόνο τρόπος με τον οποίο, η Google μπορεί να συνδυάσει στοιχεία από διαφορετικές, δικές της, υπηρεσίες για να δημιουργήσει νέες. Για άλλους οι υπηρεσίες αυτές είναι ευπρόσδεκτες, για άλλους όμως, η ιδέα ότι έχουν εμπιστευτεί τόσα στοιχεία σε μια εταιρεία είναι τρομακτική, εξηγεί στο Scientific American ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας στο μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Μετώπου.
Μια άλλη «παράπλευρη» συνέπεια της εφαρμογής ενιαίας πολιτικής απορρήτου σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Google είναι ότι, η Google δηλώνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει ονόματα που έχει δώσει στο παρελθόν ο κάτοχος του ίδιου Google Account  σε διαφορετικές υπηρεσίες.
Έτσι, εάν για παράδειγμα ο ίδιος χρήστης διατηρεί προφίλ στο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης της Google, το Google+, θα πρέπει να έχει δώσει το πραγματικό του όνομα. Αντίστοιχη απαίτηση δεν υπάρχει όμως στο YouTube. Εντούτοις, η Google δηλώνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει παλαιότερα ονόματα με ένα (υποθέτουμε αυτό που γνωρίζει ότι είναι το πραγματικό, αυτό στο Google+) σε όλες τις υπηρεσίες. Έτσι, τα πραγματικά ονόματα των μελών του YouTube αποκαλύπτονται, με τις όποιες συνέπειες.
Πάντως, είτε «το πιάσατε» (κάνατε κλικ στο Ok, I’ve got it και αποδεχτήκατε τους όρους της νέας συμφωνίας), είτε όχι, η ενιαία πολιτική απορρήτου θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2012. Εάν διαγράψετε τον λογαριασμό σας στο Google (Google Account, στον οποίον περιλαμβάνονται όλοι οι λογαριασμοί σας σε όλες τις υπηρεσίες του Google) μπορείτε να ζητήσετε να πάρετε πίσω όλα τα δεδομένα σας. Εάν πάλι, θέλετε να ζήσετε την νέα, «διαισθητική», εμπειρία, θα πρέπει να εμπιστευτείτε στην Google «τόνους» προσωπικών δεδομένων.
Τι απαντά η Google
Η Google επιχειρεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν, ακόμα και σε «υψηλό» επίπεδο (και δη, τους νομοθέτες που σκέφτηκαν ότι ίσως δεν υπάρχει εναλλακτική για τους χρήστες των υπηρεσιών της).
Ξεκαθαρίζει ότι, οι αλλαγές αφορούν μόνο όσους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του, όντας συνδεδεμένοι σε έναν Λογαριασμό Google (Google Account). Για να όμως κάνει κανείς αναζήτηση στο Google, να χρησιμοποιήσει τους Χάρτες Google ή να δει βίντεο στο YouTube δεν απαιτείται να είναι συνδεδεμένος στο λογαριασμό του.
Ακόμα και τότε όμως, όταν απαιτείται σύνδεση στο Google Account, μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Google Chrome σε Incognito Mode για να μην καταγράφονται οι επισκέψεις τους στον παγκόσμιο ιστό, να αλλάξει τις ρυθμίσεις σε όλα, ακόμα και στον τρόπο που σερβίρονται διαφημίσεις (Ad preferences).
Πάντως, τονίζει η Google, η υιοθέτηση της νέας ενιαίας πολιτικής δεν σημαίνει ότι η Google συλλέγει νέα στοιχεία ή ότι θα παρακάμψει τις ρυθμίσεις τις οποίες έχει ενδεχομένως κάνει ήδη ο χρήστης στις επιμέρους υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ: http://www.telecomnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)