Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Αυτό θα πεί... ανακύκλωση


VathyΥπαίθρια χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων στο Βαθύ Αυλίδας
Συνελήφθησαν εκπρόσωποι εταιρείας ανακύκλωσης για μόλυνση!
Κερδοσκοπία και ανακύκλωση, δυό έννοιες ασυμβίβαστες!
Μία υπαίθρια χωματερή αστικών και βιομηχανικών αλλά και ιδιαιτέρως επικίνδυνων αποβλήτων εντόπισαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε αυτοψία που διενήργησαν σε μονάδα ανακύκλωσης παλιών οχημάτων στο Βαθύ Αυλίδας στην Εύβοια και στη θέση Σχοίνεζα.

Συνελήφθησαν δύο άτομα ηλικίας 46 και 43 ετών, νόμιμοι εκπρόσωποι εταιρείας ανακύκλωσης που εδρεύει στη συγκεκριμένη περιοχή, για μόλυνση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς επίσης για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.

Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και 360 βιομηχανικών αποβλήτων, προερχόμενοι από βιολογικό καθαρισμό βιομηχανίας τροφίμων. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι η ιλύς είχε διατεθεί ανεξέλεγκτα στο έδαφος χωρίς καμία περιβαλλοντική πρόβλεψη.

Επίσης, διαπιστώθηκε σειρά περιβαλλοντικών παραβάσεων όπως: ταφή αποβλήτων άγνωστης προέλευσης τα οποία είχαν προηγουμένως αποτεφρωθεί, διάθεση όξινων υγρών αποβλήτων και εκτεταμένες διαρροές στο έδαφος διασταλλαγμάτων αποβλήτων και ελαιωδών υγρών που προέρχονται από κάδους συλλογής απορριμμάτων.

Τέλος εντοπίστηκε ότι στη μονάδα ανακύκλωσης παλιών οχημάτων γινόταν υπαίθρια αποθήκευση και διάθεση αστικών αποβλήτων.

Το σύνολο των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Οι δυο ιδιοκτήτες της επιχείρησης οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας και σχηματίστηκε δικογραφία.

Vathy2Αναλυτικά τα ευρήματα των επιθεωρητών 

Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ανακύκλωσης και εντός του περιφραγμένου χώρου της, έκτασης 16 στρεμμάτων, διαπιστώθηκε δραστηριότητα που αφορούσε ανακύκλωση μεταλλικών και μη μεταλλικών αποβλήτων, καθώς επίσης διάλυση και ανακύκλωση οχημάτων.

Στην έκταση αυτή εντοπίστηκαν τέσσερις εδαφοδεξαμενές, οι οποίες περιείχαν υγρά και στερεά επικίνδυνα απόβλητα, ενώ σε μία από αυτές διαπιστώθηκε ότι τα υγρά απόβλητα που περιείχε, μέσω υπόγειου αγωγού, συνέρρεαν σε γειτονικό αγρόκτημα, μολύνοντας με αυτό τον τρόπο τον περιβάλλοντα χώρο.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι, σε παρακείμενη εδαφική έκταση απόθεσης, ενός στρέμματος περίπου, υπήρχαν επικίνδυνα απόβλητα (λυματολάσπη), ενώ από πρόχειρες εκσκαφές που πραγματοποιήθηκαν, σε χώρο έκτασης 2,5 στρεμμάτων περίπου, βρέθηκαν θαμμένα επικίνδυνα στερεά απόβλητα.



Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της επιχείρησης, κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 16.000 ευρώ, καθώς επίσης κατασχέθηκαν τέσσερις κάμερες κλειστού και ανοιχτού χώρου και ένα σύστημα καταγραφής, τεχνικά μέσα τα οποία λειτουργούσαν χωρίς την προβλεπόμενη άδεια.

Από την διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι το τελευταίο 15πενθήμερο είχαν εναποτεθεί και ταφεί ποσότητες (360 τόνοι περίπου) από λάσπες στο συγκεκριμένο χώρο, οι οποίες προέρχονταν από μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων – βιολογικό καθαρισμό γνωστής εταιρείας αναψυκτικών.

Επίσης, η εγκατάσταση λειτουργούσε χωρίς να διαθέτει όλες τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις.

Ο έλεγχος έγινε μετά από πολυάριθμες καταγγελίες που έφθασαν στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ο Γενικός Επιθεωρητής και Ειδικοί Επιθεωρητές Περιβάλλοντος από κοινού με στελέχη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής .
Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)