Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Δεκάδες Λίβυοι μετανάστες πέθαναν γιατί το ΝΑΤΟ δεν έκανε κάτι να τους σώσει

Το πλοίο με τους Λίβυους μετανάστες έπλεε για ημέρες ακυβέρνητο (φωτ.αρχείου)  
Το NATO ουσιαστικά αδιαφόρησε για την έκκληση δεκάδων μεταναστών που σε σκάφος που έπλεε ακυβέρνητο έξω από τις ακτές της Λιβύης τον περασμένο Μάιο με αποτέλεσμα να χαθούν 63 άνθρωποι, αναφέρει έκθεση του Συμβούλιου της Ευρώπης.
Η έκθεση επισημαίνει ότι δύο ΝΑΤΟϊκά πολεμικά σκάφη δεν απάντησαν σε έκκληση για βοήθεια και δεν οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης από καμία γειτονική χώρα, δηλαδή την Ιταλία ή την Μάλτα. Τονίζει δε ότι υπήρχε η δυνατότητα και πολλές ευκαιρίες για να σωθούν οι μετανάστες αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκε κανένας.
Το σκάφος με 72 μετανάστες είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη· οι δουλέμποροι, όπως κατήγγειλαν οι μετανάστες, είχαν αφαιρέσει από το σκάφος όλες τις προμήθειες για να μεταφέρουν περισσότερα άτομα.

Λίγο μετά την φυγή τους από τη Λιβύη τα καύσιμα τελείωσαν και το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο. Οι μετανάστες ειδοποίησαν έναν ιερέα από την Ερυθριά που ζει στην Ιταλία, που με τη σειρά του ειδοποίησε την ιταλική ακτοφυλακή.
Το ΝΑΤΟ που επόπτευε την περιοχή, η οποία ήταν πολεμική ζώνη, έστειλε μόνο ένα ελικόπτερο με ελάχιστες προμήθειες και ύστερα αδιαφόρησε.
Δύο αλιευτικά αγνόησαν τα SOS και, δέκα μέρες αργότερα και ενώ είχαν πεθάνει δεκάδες επιβαίνοντες, ένα πολεμικό προσπέρασε το σκάφος χωρίς να ενδιαφερθεί.
Συνολικά 15 ημέρες έπλεε ακυβέρνητο πριν επιστρέψει παρασυρμένο από τα ρεύματα στη Λιβύη. Στο τέλος 63 επιβαίνοντες είχαν πεθάνει· οι επιζώντες ήταν μόλις εννέα.
Το Συμβούλιο επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να αναλάβουν να καλύψουν το κενό ευθύνης όταν μία χώρα όπως η Λιβύη δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει την ευθύνη της για έρευνα και διάσωση.
Τονίζει ακόμη ότι τα κράτη πρέπει να αντιμετωπίσουν τους λόγους για τους οποίους τα εμπορικά σκάφη δεν είναι πρόθυμα να βοηθήσουν σκάφη με μετανάστες που κάνουν εκκλήσεις για βοήθεια.
Μόνο το 2011, χρονιά κατά την οποία η βόρειος Αφρική συνταράσσονταν από την Αραβική Άνοιξη, τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (από πνιγμό ή άλλα αίτια) στην προσπάθεια τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη.


Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
το ΝΑΤΟ αν θυμόμαστε καλά δημιούργησε μια εμπόλεμη ζώνη για να βοηθήσει τους Λίβυους, τους βομβάρδισε, έχασαν χιλιάδες άμαχοι την ζωή τους και τώρα μαθαίνουμε ότι άφησαν αβοήθητους και πεθάναν 63 άνθρωποι. Αυτοί είναι οι ελευθερωτές των λαών; αυτοί που μάχονται για να υπερασπιστούν τους αδύναμους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)