Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Επιθέσεις χάκερς στο βελγικό υπουργείο Εξωτερικών


«Δεν υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια για την παροχή πληρέστερης ασφάλειας»

«Η βελγική διπλωματία δεν μπορεί να αμυνθεί στις επιθέσεις χάκερ» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας De Tijd στο οποίο αναφέρεται ότι αν και το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων εισβολών χάκερ στα συστήματα υπολογιστών του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια για την παροχή πληρέστερης ασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζει η εφημερίδα, απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέϊντερς παραδέχτηκε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά ανεπιθύμητης διαδικτυακής εισβολής χάκερ, οι οποίοι προσπάθησαν είτε να σπάσουν τους κωδικούς ασφαλείας και να υποκλέψουν στοιχεία, είτε να παραποιήσουν πληροφορίες και έγγραφα.

Αν και το βελγικό ΥΠΕΞ διαθέτει εδώ και καιρό ειδικό τμήμα για θέματα ασφάλειας, δεν υπάρχουν τα αναγκαία υλικοτεχνικά μέσα και οι υποδομές για να τεθεί φραγμός σε παρόμοιες επιθέσεις, προσθέτει το δημοσίευμα.

Όπως εξάλλου σημειώνεται, σε περίπτωση που εκδηλωθεί μια τέτοια επίθεση, λαμβάνονται μέτρα ad-hoc λόγω της απουσίας ενός ευρύτερου πλαισίου που θα ιεραρχεί τις προτεραιότητες και θα μεριμνά για έναν καλύτερο συντονισμό. Επισημαίνεται επίσης ότι ο Βέλγος ΥΠΕΞ αναγνωρίζει την ανάγκη περιφρούρησης του απόρρητου χαρακτήρα πολλών εσωτερικών εγγράφων ώστε να μην διαρρεύσουν και εξασθενίσει η διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βελγική διπλωματία είναι ότι την ευθύνη της ασφάλειας για θέματα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο φέρουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, γεγονός που προκαλεί προβλήματα συντονισμού με τις περιφερειακές και τις δικαστικές αρχές και θέτει προσκόμματα στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των χάκερ.


Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
αν η οικονομική κρίση είναι η αιτία της έλλειψης διαδικτυακών παροχών ασφαλείας σε μία χώρα που δεν έχει φτάσει στα όρια της πτώχευσης όπως η Ελλάδα, ας φανταστούμε τι θα συμβεί στην χώρα μας με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που προωθούν, μήπως τελικά θα είναι η ταφόπλακα μας;

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ "ανώνυμε"θα δημοσιευθεί σήμερα στις 22:30, σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)