Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Βασίλης Μιχαλολιάκος: Κερδίσαμε την μάχη της καθημερινότητας και τώρα… Κανένας που λεηλάτησε τον Πειραιά δεν θα κοιμάται ήσυχος.

http://olympiada.files.wordpress.com/2011/07/mixaloliakos.jpg?w=263&h=327“Θα λογοδοτήσουν όσοι έβαλαν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από τον Πειραιά.”
Δεν πέρασαν παρά μόλις έξι μήνες από τότε που ο Βασίλης Μιχαλολιάκος ανέλαβε τα ηνία της πόλεως. Η μεθοδικότητα του όμως μάλλον θα μείνει παροιμιώδης, αφού αποτελεί μοντέλο πολιτικής αποφασιστικότητας και οργάνωσης επιτελικής δράσης με αξιολόγηση ενεργειών και κριτήρια διαβάθμισης ενεργειών. Όποιος παρακολούθησε την δόμηση πολιτικής από την αρχή της θητείας του, βλέπει πλέον ότι η νέα δημοτική αρχή διέπεται από ένα πλέγμα διακυβέρνησης ουσίας, το οποίο εάν αναχθεί σε κεντρικό επίπεδο πολιτικής εξουσίας, αποτελεί καθέδραν την αποκαθήλωση της κυβερνητικής πολιτικής του μνημονίου!

Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος ακολούθησε ένα μοντέλο διακυβέρνησης έχοντας αξιολογήσει προσεκτικά τα δεδομένα, αντί να ασκήσει πολιτική κραυγών και “καμμένης γης”. Όπως άλλωστε αποδείχτηκε, όποιος θέτει ως κορωνίδα πολιτικής δράσης τον οδυρμό για την κατάσταση που κληρονόμισε, την ίδια ώρα που η κοινωνία μαστίζεται από προβλήματα, το κάνει για να καλύψει τις δικές του αδυναμίες. Άλλωστε το χάος που επικρατούσε στον Πειραιά ήταν γνωστό σε όλους και ο δημαρχος προτίμησε να συγκρουστεί με τα προβλήματα αντί να ξιφομαχεί με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Έθεσε λοιπόν συγκεκριμένους πυλώνες δράσης:
1. Καθαριότητα. Βάσει των προεκλογικών δεσμεύσεων, η δημοτική αρχή κατάφερε να καθαρίσει τον Πειραιά σε λιγότερες από 60 ημέρες. Χωρίς μαγικό ραβδί, αλλά με συγκεκριμένη πολιτική θέση: Την αντιμετώπιση των εργαζομένων ως συνεργατών και όχι ως υπηκόων τρίτης κατηγορίας. Οι πόλεις άλλωστε δεν καθαρίζουν με αφορισμούς, ούτε με συσκέψεις σε πεντάστερα ξενοδοχεία αλλά με την φυσική παρουσία στην πρώτη γραμμή, δίπλα στους εργαζομένους. Τα ξημερώματα στα αμαξοστάσια, την φυσική επιστασία, την συνεργασία. Όταν ο μαέστρος είναι παρόν, η ορχήστρα εναρμονίζεται με τα κελεύσματα του.
2. Παρεμπόριο. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η παραβατικότητα στον Πειραιά, έπεσε στο ναδίρ. Γιατί η ασυδοσία των λαθρεμπόρων φέρνει όλες τις παρελκόμενες δραστηριότητες. Το εμπόριο ανθρώπων, τα ναρκωτικά και μαζί την εγκληματικότητα. Η αποφασιστικότητα και το σχέδιο δράσης που εκπονήθηκε μαζί με τον οίστρο και την αυτοθυσία που επέδειξε η δημοτική αστυνομία έφερε ασύμμετρα αποτελέσματα παρά τις ελάχιστες δυνάμεις (ο δήμος Αθηναίων έχει 15πλάσιους δημοτικούς αστυνομικούς!).
3. Παζάρι. Ένα πρόβλημα δεκαετιών που λύθηκε μέσα σε λίγους μήνες, συνθλίβοντας την ανομία, τα κυκλώματα, τις απειλές. Η πολιτική απόφαση του δημάρχου για ρήξη αδιαφορώντας ακόμα και για τις προσωπικές απειλές, έγινε πράξη. Οι απανωτές επισκέψεις του δημάρχου στον χώρο χωρίς κάμερες και φρουρές, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ κάθε πονηρή σκέψη των κυκλωμάτων αλλά έδωσαν το μήνυμα σε τοπικούς νταβατζήδες ότι το καθεστώς φόβου μάλλον αντιστρέφεται.
4. Οικονομικά. Εξυγίανση των μεγεθών χωρίς προστάτες και “τρόικες”, με εξορθολογισμό των δαπανών και αυστηρότατες διαδικασίες επιχειρησιακής λειτουργίας. Με σεβασμό στο ανθρώπινο δυναμικό, η εξοικονόμηση πόρων έγινε μέσω της πάταξης της σπατάλης και της αδιαφανούς διαχείρισης. Μακροοικονομικά, η επαναδιαπραγμάτευση των δανείων, η τεκμηρίωση των απαιτήσεων και η συνεργασία με την κεντρική εξουσία έφεραν αποτέλεσμα. Δείχνοντας περίτρανα ότι η πολιτική αποφασιστικότητα και η στοχευμένη διαπραγμάτευση με αδιάσειστα στοιχεία, φέρνει αποτελέσματα χωρίς να χρειάζονται “μνημόνια” ή την άθλια μεθοδολογία της ταπείνωσης εργαζομένων και πολιτών.
Και τώρα, ήρθε η ώρα της κάθαρσης. Διότι παράλληλα με τους βραχυπρόθεσμους στόχους, υπήρξε η πολιτική εντολή της διερεύνησης σε βάθος των πεπραγμένων των προηγούμενων διοικήσεων. Χωρίς πολιτική καπηλεία αλλά με έρευνα ουσίας. Έτσι, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο οι ανακοινώσεις του δημάρχου έκαναν πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους διαπιστώνοντας ότι ίσως για πρώτη φορά στην δημόσια διοίκηση, η κάθαρση ήταν αυτοσκοπός και όχι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.
“Ο δήμος Πειραιά θα διεκδικήσει κάθε σπιθαμή Γης που του ανήκει. Έχουμε ανακαλύψει μεγάλες εκτάσεις περιουσίας που έχουν καταπατηθεί (λ.χ. Μεταμόρφωση, Σχιστό). Θα κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση για να τις εντάξουμε στον δήμο, να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.”
Συγκλονιστική ήταν και η αποκάλυψη ότι στον δήμο Μεταμόρφωσης υπάρχει έκταση 10 στρεμμάτων, δωρεά από την οικογένεια Δηλαβέρη στον δήμο που έχουν καταπατηθεί και έχουν χτιστεί πολυκατοικίες! Θα γίνει λοιπόν κάθε δυνατή ενέργεια για να διασφαλίσει ο δήμος τα δικαιώματα του.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πειραιά, “Κανένας που λεηλάτησε τον Πειραιά δεν θα κοιμάται ήσυχος”!
Υπάρχουν λοιπόν πολιτικοί που “χορεύουν” με τα συμφέροντα και πολιτικοί που παίρνουν την δύσκολη απόφαση να συγκρουστούν μαζί τους. Οι πρώτοι οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση της οικονομίας και της ίδιας της δημοκρατίας. Οι δεύτεροι αποτελούν την ελπίδα για το αύριο και ο λαός οφείλει να συστρατευθεί στο πλευρό τους σε αυτή την μετωπική σύγκρουση. Άλλωστε…
“Κρατίστην είναι δημοκρατίαν όπου τοις πονηροίς ουκ έξεστιν άρχειν και τοις αγαθοίς ουκ έξεστιν μη άρχειν.” Πιττακός ο Μυτιληναίος, 650 π.χ.
(Ισχυρότατη είναι η δημοκρατία εκείνη  όπου στους μεν πονηρούς δεν επιτρέπεται να κυβερνούν, στους δε καλούς δεν επιτρέπεται να μην κυβερνούν.)

1 σχόλιο:

  1. Εύγε στον δήμαρχο!
    με το καλό να ακολουθήσουν κι άλλοι. τέτοιους πολιτικούς χρειαζόμαστε.

    Αφροξυλάνθη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)