Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Μια απόφαση του Συμβουλίου Της Επικρατείας (Σ.Τ.Ε) που υπονομεύει τις μελλοντικές νομικές κινήσεις των Αντιρρησιών Ορθόδοξης Συνείδησης

Το  Συμβούλιο Της Επικρατείας  εξέτασε την προσφυγή   κάποιου  συμπολίτη μας,  ο οποίος  για λόγους  Ορθόδοξης συνείδησης  κατήγγειλε την αριθμοποίηση  του ανθρωπίνου προσώπου  ως πράξη ασυμβίβαστη  με την  Ορθοδοξία  και  για αυτό  ζητούσε μέσω αυτής,  να  φορολογείται με βάση την  προσωπική του  ταυτοποίηση  και όχι μέσω του  ΑΦΜ (Αριθμού  Φορολογικού Μητρώου) και της διαχείρισης  των  φορολογικών του δεδομένων απο  το  γνωστό ηλεκτρονικό σύστημα  TAXIS.
Δεν γνωριζουμε   το ακριβές περιεχόμενο  της προσφυγής  του συμπολίτη μας (τον όποιο δεν γνωρίζουμε)  ως εκ τούτου  δεν είμαστε  σε θέση  να την  σχολιάσουμε.
Ωστόσο  έχουμε κάθε δικαίωμα  να σχολιάσουμε  την σχετική  απόφαση  του  Σ.Τ.Ε  όπως την διαβάσαμε στον τύπο  και η οποία μεταξύ των  άλλων  τονίζει ότι:
"....Ο οπαδός ορισμένου θρησκεύματος δεν έχει τη δυνατότητα «επικαλούμενος της θρησκευτικές του πεποιθήσεις να αρνηθεί την εκπλήρωση των φορολογικών του υποχρεώσεων προς το κράτος» ούτε και να αρνηθεί «την συμμόρφωσή του προς τους νόμους γενικής εφαρμογής, ειδικά δε με εκείνους που δεν αφορούν θέματα σχετικά με την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων»..."

Είναι  λοιπόν προφανές ότι  όποιος  στο μέλλον   δηλώσει  "Αντιρρησίας Ορθόδοξης συνείδησης"  και εξ  αυτού αρνηθεί να  υπακούσει σε νόμο, που  κατά την  Ορθόδοξη επιχειρηματολογία του  θίγει την  "θρησκευτική  του συνείδηση", θα  βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιον  δικαστή που  θα του  επιδεικνύει  την  παραπάνω απόφαση  λίγο πρίν τον καταδικάσει.

Αυτή λοιπόν η  απόφαση του  ΣΤΕ , δεν περιορίζεται  μόνο στο  θέμα του ΑΦΜ  ,όπως  προεβλήθη απο τα δημοσιογραφικά portals , αλλά  παράγει  ένα σοβαρώτατο  "δικαστικό προηγούμενο" , περιορίζοντας δραστικά  το πεδίο  των  μελλοντικών  προσφυγών   απο όποιον  Ορθόδοξο κρίνει  πως θίγεται η θρησκευτική του  συνείδηση  απο κάποιον νόμο του κράτους.

Με απλά λόγια, αύριο  που  η κυβέρνηση  θα επιβάλλει  την Κάρτα του Πολίτη , δεν θα αναγνωρίζεται   ως  νομικά βάσιμη  η  όποια  προσφυγή μας σε δικαστήρια  αφού  στον   σχετικό νόμο  δεν  θα  υπάρχει κάποιο άρθρο  που θα αναφέρεται π.χ στην άσκηση   των θρησκευτικών  μας  δικαιωμάτων.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό  και  ίσως  θα πρέπει να  εγείρουμε  τις ενστάσεις μας ως προς την διατύπωση  συγκεκριμένων σημείων  της προαναφερθείσης  απόφασης,  μιας και  δεν αφορούν μόνο στην αποκοπή   των  αντιρρήσεων θρησκευτικής  συνείδησης απο  το  ισχύον φορολογικό σύστημα , αλλά και απο  "...νόμους γενικής εφαρμογής, ειδικά δε με εκείνους που δεν αφορούν θέματα σχετικά με την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων  ...".

Είναι πάντως λυπηρή αυτή η "ειδική δικαστική μεταχείριση" των  Ορθοδόξων αντιρρησιών  σε σχέση με άλλους  "αντιρρησίες"  των οποίων  οι  αιτιάσεις   όσο και να  φαίνονταν παράλογες  έτυχαν  τελικά της  "κατανόησης" των δικαστηρίων.

Εμείς  ως  ΠΡ.Α.Ο.Σ δεν πρόκειται   να  "καταθέσουμε τα όπλα" και  θα πολεμήσουμε (όσο  ακόμα μας το επιτρέπουν)  εναντίον όλων αυτών  των νόμων και των διατάξεων  που  προσβάλλουν   παντοιοτρόπως  την  θρησκευτική μας συνείδηση  και  την ελευθερία .
Παραθετουμε πιο κάτω την είδηση  όπως την διαβάσαμε  στο  "Πρώτο Θέμα"

Απόφαση ΣτΕ
«Δεν προσβάλλει την θρησκευτική ελευθερία ο ΑΦΜ»
Ο οπαδός ορισμένου θρησκεύματος δεν έχει τη δυνατότητα «επικαλούμενος της ...θρησκευτικές του πεποιθήσεις να αρνηθεί την εκπλήρωση των φορολογικών του υποχρεώσεων προς το κράτος» ούτε και να αρνηθεί «την συμμόρφωσή του προς τους νόμους γενικής εφαρμογής, ειδικά δε με εκείνους που δεν αφορούν θέματα σχετικά με την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων».

Αυτό αναφέρει σε απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία απορρίπτει προσφυγή που είχε καταθέσει αντιρρησίας συνείδησης ζητώντας να εξαιρεθεί από το σύστημα ΤΑΧΙS και να μην φορολογείται μέσω του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

Στην προσφυγή υποστήριζε ότι με την καθιέρωση του ΑΦΜ, οι πολίτες αντιμετωπίζονται σαν αριθμοί και όχι ως πρόσωπα και αυτό εκτός των άλλων είναι αντίθετο και με τις διδασκαλίες της Χριστιανικής Ορθόδοξης πίστης.

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή κρίνοντας ότι η καθιέρωση του ΑΦΜ δεν προσβάλλει την θρησκευτική ελευθερία των πολιτών και είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Επίσης, στην απόφασή του το ΣτΕ αναφέρει ότι η υποχρεωτική απόδοση σε όλους του πολίτες ΑΦΜ, δεν καθιστά αυτούς αριθμούς, καθώς όλες οι υπόλοιπες συναλλαγές γίνονται με το ονοματεπώνυμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)