Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Θέμα ακύρωσης των δανειακών συμβάσεων βάζει η κυβέρνηση

Nonews-NEWS: Άντεξαν το Μνημόνιο, τον ΣΥΡΙΖΑ ...Αποφασισμένος να θέσει θέμα ακύρωσης των δανειακών συμβάσεων που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την περίοδο 2010 - 2014 δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Με το επιχείρημα ότι οι όροι που τις συνοδεύουν, εκτός του ότι είναι δυσβάστακτοι για τη χώρα μας, δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και τη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ακόμη, συνιστούν ευθεία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, με δέσμευση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας και ασφυκτικό έλεγχο («χαλιναγώγηση») της Ελληνικής Πολιτείας σε όλες τις εκφάνσεις της.
Παράλληλα, τίθεται και ζήτημα συνταγματικότητας των δανειακών συμβάσεων, καθότι πέραν των άλλων δεν κυρώθηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με τη

θέση αυτή της κυβέρνησης περί αντισυνταγματικότητας συμφωνούν έγκριτοι συνταγματολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Γ. Κασιμάτης.

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με την πλευρά των δανειστών, με στόχο την αναθεώρηση (βελτίωση) των όρων, ώστε η χώρα να μην τελεί υπό καθεστώς ξένης κυριαρχίας. Από την όλη διαδικασία θα αναδειχθούν οι τεράστιες, σχεδόν «εγκληματικές» ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, που με τις συμβάσεις τις οποίες υπέγραψαν παρέδωσαν τη χώρα «λάφυρο» στα χέρια των δανειστών.

Υπενθυμίζεται ότι η επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων περιλαμβανόταν στις εξαγγελίες που είχε κάνει ο κ. Τσίπρας όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση.


Εξεταστική

Προεκλογική δέσμευση ήταν και η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια, η οποία και υλοποιείται άμεσα. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική πρόταση. Προκειμένου, όπως είπε, «να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας, που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό». Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί υπεύθυνα και χωρίς διάθεση ρεβανσισμού έναντι ουδενός, διότι -όπως σημείωσε- «ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια» και διότι «είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη».

Με την κίνησή της αυτή η κυβέρνηση φέρνει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και, πρωτίστως, το ΠΑΣΟΚ, καθώς ήταν εκείνο που ως κυβέρνηση αποφάσισε την προσφυγή στο ΔΝΤ και στον μηχανισμό στήριξης. Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων αλλά και στελέχη που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο τα προηγούμενα χρόνια θα βρεθούν σε θέση απολογούμενου για όσο διάστημα θα διαρκέσουν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής. Από τις εξονυχιστικές έρευνες θα αποκαλυφθούν οι κακοί χειρισμοί (σκόπιμοι ή μη), οι λανθασμένες επιλογές και οι παραλείψεις που είχαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα μας «σιδηροδέσμια» στα νύχια του ΔΝΤ και των άλλων δανειστών. Και να υποθηκευθεί ουσιαστικά το μέλλον αρκετών γενεών Ελλήνων. 


paron.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)