Σάββατο 27 Απριλίου 2019

O Τσίπρας εσωτερικού προαναγγέλλει παροχές, όλα για τις εκλογές

O Τσίπρας εσωτερικού προαναγγέλλει παροχές, όλα για τις εκλογές
Ο Τσίπρας εσωτερικού τάζει παροχές ενώ την ίδια στιγμή ο Τσίπρας εξωτερικού επιχειρεί να εμφανισθεί στους δανειστές ως ο πολιτικός που έβαλε σε τάξη την οικονομία τονίζει στο liberal.gr o Φίλιππος Σαχινίδης. Τα υπερπλεονάσματα είναι αυτά που οδήγησαν στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία στα 104,5 δισ. και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στα 35 δισ. σημειώνει και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η πολιτική των υπερπλεονασμάτων είναι αυτές που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας και εμποδίζουν τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Η παροχολογία γεννά προβλήματα σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, ο οποίος υπογραμμίζει πως αν η χώρα αποτύχει στην επίτευξη του στόχου των πλεονασμάτων τότε θα υπάρξει άμεση αντίδραση από τις αγορές και στα επιτόκια. Αυτό όμως δεν ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει πως μετά τις εκλογές δεν θα είναι κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν θα κληθεί να διαχειριστεί τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που δύναται να προκαλέσει.

Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει τον Χότζα, επισημαίνει, τονίζοντας πως επί τέσσερα χρόνια υπερφορολογεί και λίγο πριν απέλθει υπόσχεται φορολογικές ελαφρύνσεις μόνο και μόνο για να κερδίσει λίγες ψήφους από όσους εξακολουθούν να υποκύπτουν σε τέτοιες κινήσεις.

Τέλος αναφέρει ότι οι παροχές δεν θα ανατρέψουν την απόφαση των πολιτών να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές, υπενθυμίζοντας πως αυτό έχει γίνει και στις αναμετρήσεις του παρελθόντος.

 Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη:
- Ένα μήνα πριν τις Ευρωεκλογές ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε μια άκρατη πολιτική παροχών. Τελικά "λεφτά υπάρχουν"; Πώς είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός να ετοιμάζεται να "μοιράσει" μετά το Πάσχα το φετινό υπερπλεόνασμα, όταν μόνο μετά το φθινόπωρο θα ξέρει πόσο περίπου αυτό θα είναι;

Τα υπερπλεονάσματα τα οποία δημιουργεί η κυβέρνηση Τσίπρα προκύπτουν από μια λανθασμένη οικονομική πολιτική. Πιο συγκεκριμένα είναι το αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης, της περικοπής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, της καθυστέρησης στην έκδοση Συντάξεων και της καθυστέρησης στις αποπληρωμές των υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Τα υπερπλεονάσματα που θέλει να μοιράσει ο κ. Τσίπρας είναι αυτά που οδήγησαν στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία στα 104,5 δις και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στα 35 δις. Αυτές οι πολιτικές είναι που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας και εμποδίζουν τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Τα υπερπλεονάσματα του 2018 υπό προϋποθέσεις δίνουν χώρο για παροχές το 2019. Η βασικότερη προϋπόθεση είναι ότι η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2019 είναι εφικτός και δεν θα ανατραπεί με την αλλαγή πολιτικής. Διότι αν η χώρα αποτύχει στην επίτευξη του στόχου τότε θα υπάρξει άμεση αντίδραση από τις αγορές και στα επιτόκια με τα οποία είναι διατεθειμένες να δανείσουν την χώρα και τις επιχειρήσεις.

- Βλέπετε κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού; Το ρωτώ γιατί στην ουσία η κυβέρνηση στέλνει τον λογαριασμό στους επόμενους, σωστά;
Δυστυχώς μετά από μια δεκαετία κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται σαν να μην διδάχτηκε το παραμικρό από την κρίση και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν. Αν λοιπόν ανατρέξει κάποιος στις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας πριν την κρίση θα διαπιστώσει ότι σε όλες τις προεκλογικές χρονιές η χώρα βίωνε εκτροχιασμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η πιο ακραία περίπτωση ήταν αυτή του 2009 όπου η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ κληροδότησε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ένα έλλειμμα της τάξης του 15,3% του ΑΕΠ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα υπόσχεται ότι μετά το Πάσχα θα αρχίσουν οι παροχές γιατί ξέρουν στην κυβέρνηση πολύ καλά ότι την επόμενη των εκλογών δεν θα είναι στη θέση τους. Δεν θα χρειαστεί επομένως να εξηγήσουν στους ευρωπαίους εταίρους που παρακολουθούν την πορεία της οικονομίας στο πλαίσιο της αυστηρής εποπτείας γιατί ξέφυγαν πάλι τα δημόσια οικονομικά σε σχέση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

- Πως σχολιάζετε τα δύο πρόσωπα με τα οποια εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός; Αυτό του ηγέτη "μεταρρυθμιστή", όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε στη συνέντευξη στους Financial Times, και εκείνο του "Ευκλείδη δώστε όλα", με το οποίο παρουσιάζεται στο εσωτερικό;

Ο κ. Τσίπρας στο εξωτερικό επιδιώκει να χτίσει την εικόνα του πολιτικού που έβαλε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Παρουσιάζει ως επίτευγμα της κυβέρνησης του ότι αυτός είναι ο Πρωθυπουργός που δημιούργησε τόσο υψηλά υπερπλεονάσματα. Αυτός είναι ο Τσίπρας Εξωτερικού.

Στο εσωτερικό της χώρας καταγγέλλει τη λιτότητα και τους φιλελεύθερους κύκλους της Ευρώπης που υπαγορεύουν στην Ελλάδα τις πολιτικές υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Από κοινού με τους «γεφυροποιούς» χτίζουν στην άμμο προοδευτικές συμμαχίες για να ανατρέψουν τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης που υπαγορεύουν αυτές τις πολιτικές. Αυτός είναι ο Τσίπρας Εσωτερικού. Αλήθεια τι πιστεύουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι γεφυροποιοί ότι τα υπερπλεονάσματα τα επιβάλλουν και αυτά οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης ή αυτά είναι αριστερά και προοδευτικά και ας λειτουργούν τελικά σε βάρος των μικρομεσαίων και των κατατρεγμένων που χτυπήθηκαν από την κρίση.

- Μετά την υπερφορολόγηση των προηγούμενων ετών, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να δώσει σε κάποιους ένα μικρό ποσοστό από εκείνα που πήρε από τους πολλούς; Τι είδους πολιτική είναι αυτή;

Όλα αυτά τα χρόνια όσοι γνώριζαν τα πρόσωπα στο ΣΥΡΙΖΑ και τις απόψεις τους για την οικονομία αναρωτιόντουσαν αν η οικονομική πολιτική που θα ακολουθούσαν ως κυβέρνηση θα υπαγορεύονταν από μαρξιστές ή από πιο μετριοπαθείς της παλαιάς σχολής των κεϋνσιανών. Κανείς δεν μπορούσε να διαβλέψει η να προβλέψει ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος θα αναδεικνύονταν σε Χοτζιστές. Με αυτό δεν εννοώ ότι έγιναν οπαδοί του Εμβέρ Χότζα και της Μαοϊκής σκέψης. Αλλά ότι εγιναν οπαδοί της σχολής του Ιμάμη Χότζα ο οποίος όταν οι ένοικοι ενός σπιτιού διαμαρτυρήθηκαν ότι είναι πολύ στενάχωρο άρχιζε να το γεμίζει με ζώα. Μετά από αυτό οι ένοικοι εξεγέρθηκαν και ο Χότζας άρχιζε να αδειάζει το σπίτι από τα ζώα ανακουφίζοντας τους ταλαιπωρημένους ενοίκους. Έτσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα χρόνια υπεροφορολογεί και λίγο πριν απέλθει υπόσχεται φορολογικές ελαφρύνσεις.

- Τι δείχνει η εμπειρία όσων κυβερνήσεων άνοιξαν το πουγκί των παροχών λίγους μήνες πριν τις εκλογές; Είχαν αντίκρυσμα τέτοιες πολίτικες;

Μετά από τόσα χρόνια κρίσης και παρατεταμένης ανεργίας η οποία μετεξελίχτηκε σε μακροχρόνια ανεργία οι πολίτες θα δεχτούν την όποια στήριξη τους δοθεί γιατί την έχουν ανάγκη. Η αλήθεια είναι ότι έχουν ανάγκη από μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα τους. Μια λύση στο πλαίσιο ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και μιας πολιτικής που στοχεύει μεσοπρόθεσμα στην πλήρη απασχόληση. Αυτές τις προγραμματικές δεσμεύσεις τις έχει περιλάβει το Κίνημα Αλλαγής στο πρόγραμμα του. Οι πολίτες δεν θέλουν μέτρα ευσπλαχνίας που ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές. Για αυτό οι παροχές δεν θα ανατρέψουν την απόφαση τους να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές. Αυτό άλλωστε μας διδάσκει η εμπειρία από τις εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος. Ότι όσα και να δώσεις οι απογοητευμένοι πολίτες στο τέλος θα σε καταψηφίσουν.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)