Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Σαν πολύ ξύγκι δεν έχει αυτή η αύξηση στο σουβλάκι ρε παιδιά; Πως θα πέσει η τιμή του


Οι ψητοπώλες, οι οποίοι ετοιμάζονται να συνασπιστούν σε σωματείο, μας ενημέρωσαν ότι εξαιτίας της αύξησης της τιμής του κρέατος, θα πρέπει να περιμένουμε το σουβλάκι να αγγίξει τα 3 ευρώ το ένα, από τα περίπου 2-2,20 που κυμαίνεται σήμερα.

Του Στρατή Μαζίδη

Βέβαια η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας τους αδειάζει σε μεγάλο βαθμό (διαβάστε εδώ). Ωστόσο έχω μια απορία ως απλός πολίτης και καταναλωτής. Τι σχέση έχει η υπερβολική αύξηση της ζήτησης χοιρινού κρέατος από την Κίνα; Τα περισσότερα σουβλατζίδικα συνήθως χτίζουν μια φήμη ή το διαλαλούν απευθείας
ότι χρησιμοποιούν μόνο ελληνικό κρέας ή ντόπια της περιοχής τους.

Συνεπώς τι μας ενδιαφέρει εμάς αν στην Ξινγιάνγκ υπάρχει αυξημένη ζήτηση για χοιρινό. Και για να έχουμε καλό ερώτημα, το σουβλάκι με πίτα γύρο χοιρινό θα έχει 3 ευρώ αλλά αυτό με το κοτόπουλο θα παραμείνει στα 2,20 έτσι; Τι; Θα πάει κι αυτό στα 3,00;

Σε κάθε περίπτωση το σουβλάκι είτε με 2,20 ευρώ (750 δραχμές) είτε με 3,00 ευρώ (1.022 δραχμές) είναι απλά πανάκριβο. Υποτίθεται ότι αποτελεί ένα λαϊκό και φθηνό έδεσμα προσιτό στους πολλούς. Δεν μπορεί να μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας. Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια στην Αγία Μαρίνα της Αίγινας όπου οι ταβέρνες ήταν εντελώς άδειες και δούλευαν ο σουβλατζής, ο φούρνος και το μίνι μάρκετ.

Τι σημαίνει αυτό; Πως σε μεγάλο βαθμό στο σουβλάκι θα καταφύγει αυτός που δεν μπορεί να καθίσει στην ταβέρνα διότι στο τέλος θα πρέπει να βγάλει και τα ρούχα του. Βέβαια τα πράγματα είναι πολύ απλά αν μια κοινωνία διαθέτει καταναλωτική συνείδηση κι έχει επίγνωση της δύναμής της, όχι μόνο για να μην πάει το σουβλάκι στα 3 ευρώ αλλά για να καταστεί πιο προσιτό. 
Μπορεί να κάνει κάτι απλό. 
Να σταματήσει να τρώει σουβλάκια, ας πούμε.

freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)