Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Ετσι για να ξέρουμε σε τι κατάντια έφεραν την χώρα, αυτοί που σήμερα μας κουνούν το δάχτυλο, αλλά θέλουν να μας ξανασώσουν!

Τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνονται στο πρώτο επίσημο οικονομικό δελτίο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
“””*Το 2017 επιτεύχθηκε υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ ή 5,93 δισ. ευρώ.
*Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% το δ’ τρίμηνο πέρυσι και η οικονομία αναπτύχθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,4% για το σύνολο του 2017. Και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης που αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (οι S&P and Fitch κατά μία βαθμίδα και οι Moody’s κατά δύο βαθμίδες) με θετικές προοπτικές για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, προβλέπουν για το τρέχον έτος ανάπτυξη της τάξης του 2%.

*Η ανεργία υποχώρησε στο 20,8% (έτσι όπως την υπολογίζουν τέλος πάντων).
*Οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν πέρυσι κατά 5,73 δισ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί στον περιορισμό της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA και στη χαλάρωση των capital controls σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
*Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών υποχώρησε το 2017 στο 1,45 δισ. ευρώ, καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,5% στα 14,6 δισ. ευρώ.”””
Επεξήγηση: Τo ελλειμματικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών (ITΣ) ως το άθροισμα του εμπορικού ισοζυγίου, του ισοζυγίου των υπηρεσιών, των εισοδημάτων και των μεταβιβάσεων από την ΕΕ είναι το ισοζύγιο των συναλλαγών της χώρας με το εξωτερικό. Στο ΙΤΣ δε συμπεριλαμβάνονται οι λογαριασμοί κεφαλαίου που περιλαμβάνουν τις αγορές και πωλήσεις περιουσιών. Έτσι μια οικονομία που έχει περίσσευμα στις συναλλαγές της με το εξωτερικό, δεν χρειάζεται να αυξήσει το χρέος της δανειζόμενη, ενω το αντίθετο συμβαίνει με το ελλειμματικό ΙΤΣ.
Μια οικονομία που εμφανίζει ελλειμματικό ΙΤΣ σημαίνει ότι κατανάλωσε προϊόντα και υπηρεσίες που εισήγαγε από το εξωτερικό, επομένως που δεν παρήγαγε, και άρα το ΙΤΣ συνιστά τις δανειακές ανάγκες της χώρας που καλύπτονται από το εξωτερικό. Το έλλειμμα στο ΙΤΣ εμφανίζεται ως εξωτερικό χρέος της οικονομίας -κρατικό και ιδιωτικό- που καθορίζει τη διεθνή θέση της οικονομίας, καλύπτεται αναγκαστικά με δάνεια του κράτους και του ιδιωτικού τομέα και με συμμετοχές των ξένων στις ελληνικές επιχειρήσεις που καταναλώνουν τα εισαγόμενα εμπορεύματα και υπηρεσίες.
Το ΙΤΣ της χώρας μας ήταν επί δεκαετίες καταστροφικά ελλειμματικό σε τέτοιο βαθμό, που κάθε χρόνο προσθέτει νέες, υπερβολικά υψηλές δανειακές ανάγκες στο κράτος και στους ιδιώτες, εκτός της κακοδιαχείρισης & της διαχρονικής διαφθοράς, με αποτέλεσμα κοντά στο παραγωγικό κενό, το κρατικό χρέος να διογκώνεται επί δεκαετίες, να μην μπορεί από ένα σημείο και πέρα να εξυπηρετηθεί, μέχρι που το κράτος χρεοκόπησε εξαιτίας της συσσώρευσης των χρεών παρασύροντας μαζί του μια αναιμική σαμποταρισμένη παραγωγή και όλη τη χώρα.
Το 2010, σαν παράδειγμα, στον προθάλαμο της χρεοκοπίας μας, το εμπορικό έλλειμμα ήταν περίπου 28 δις και το έλλειμμα του ΙΤΣ περίπου 23 δις. Αυτό το έλλειμμα των 23 δις αντιστοιχεί κατευθείαν σε δανειακές ανάγκες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα 23 περίπου δις, σε δανειακές ανάγκες δηλαδή που γεννήθηκαν μόνο το 2010 και πριν ακόμα πατώσουν μισθοί, συντάξεις -οπότε και δουλειές- από τη μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης.
Ετσι για να ξέρουμε σε τι κατάντια έφεραν την χώρα, αυτοί που σήμερα μας κουνούν το δάχτυλο, αλλά θέλουν να μας ξανασώσουν.
Συνεχίζουμε… Eμείς κουπί!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)