Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Θεανώ Φωτίου: «Σε καμία περίπτωση η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια δε θα επεκταθεί στην υιοθεσία»


Διευκρινίσεις σχετικά με το νομοσχέδιο περί αναδοχής και υιοθεσίας έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Realfm 97,8 με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ελισάβετ Σαλαμάρα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφέρθηκε στο τι αλλάζει στην υιοθεσία ενός παιδιού.
«Χαίρομαι που ακούγεται το νομοσχέδιο αυτό που αντιμετωπίζει ένα τεράστιο δράμα και αδιέξοδο και ειδικά όσοι μιλάνε σήμερα για ένα συγκεκριμένο άρθρο, για το κομμάτι ενός άρθρου για την ακρίβεια, να δούμε αν έχουν καταλάβει τι ακριβώς γίνεται με αυτό το νομοσχέδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αυτό το νομοσχέδιο απαντά στη δραματική
κατάσταση αναμονής που έφθανε μέχρι έξι χρόνια. Αναμονή για να υιοθετήσεις ένα παιδί ή για να γίνεις ανάδοχος γονιός δημιουργώντας μεγάλα δράματα και αδιέξοδα», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
«Με το νομοσχέδιο αυτό θα απαιτούνται διαδικασίες που είναι εξαιρετικά επιστημονικά τεκμηριωμένες, έγκαιρες και θα τελειώνουν πολύ γρήγορα», υπογράμμισε η κα. Φωτίου και εξήγησε: «Δηλαδή οκτώ μήνες, εμείς υπολογίζουμε το πολύ έναν χρόνο και για την αναδοχή, αλλά και για να φθάσει η υπόθεση στα δικαστήρια για την υιοθεσία.
Στο ερώτημα για το πώς θα γίνει η θεσμική και επιστημονική κατοχύρωση της διαδικασίας, η κα. Φωτίου σημείωσε: «Η διαδικασία θα είναι, πλέον, σαφής και ψηφιακή και καταλήγει σε τρία ηλεκτρονικά μητρώα που τηρούνται στο ΕΚΑ. Μητρώο ανηλίκων, όπου για πρώτη φορά το ελληνικό Κράτος θα μάθει πόσα παιδιά είναι ανήλικα και είναι προς αναδοχή ή υιοθεσία, πράγμα που ως κράτος δεν ξέραμε. Έτσι θα υπάρχει ένα εθνική μητρώο, στο οποίο θα είναι το μητρώο ανηλίκων. Εκεί θα είναι και ο ηλεκτρονικός φάκελος του παιδιού και έτσι όταν ενηλικιωθεί το παιδί, να τελειώσει η τραγωδία να προσπαθείς να βρεις τις ρίζες σου και να μην μπορείς».
«Το δεύτερο ηλεκτρονικό μητρώο θα είναι των υποψηφίων ανάδοχων και θετών γονέων ξεχωριστά, ενώ το τρίτο θα είναι και πάλι ξεχωριστά το μητρώο των εγκεκριμένων ανάδοχων και θετών γονέων», είπε η Θεανώ Φωτίου.
Στο ερώτημα για το αν το νομοσχέδιο προβλέπει αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια που ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης το χαρακτήρισε προπομπό για υιοθεσία, η κα. Φωτίου υποστήριξε: «Αυτή η κοινωνία ξεχνά τους χιλιάδες ανθρώπους που πρέπει να ενεργοποιηθούν για να μετάσχουν στην αναδοχή. Τους χιλιάδες Έλληνες πολίτες που πρέπει να ενεργοποιηθούν για το συμφέρον των παιδιών, να μετάσχουν στην αναδοχή που δεν σημαίνει υιοθεσία».
«Η υιοθεσία είναι μία τελεσίδικα νομική πράξη και είναι πολύ διαφορετική από την αναδοχή», είπε ακόμη η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης. «Θα ήμουν ευτυχής, αν όλοι οι Έλληνες πολίτες έβαζαν καλά στο μυαλό τους ότι τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν στα ιδρύματα και ότι πρέπει να προσφέρουν σε αυτά μία ζεστή αγκαλιά», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Η αναδοχή είναι μία μεγάλη κατάθεση ψυχής. Το 2015 εμείς κάναμε το Σύμφωνο Συμβίωσης και με αυτό, όπως καταλαβαίνετε, αφορά ομόφυλα, αλλά και ετερόφυλα ζευγάρια. Δηλαδή πρέπει να έχουν τα ετερόφυλα ζευγάρια που ζουν υπό αυτό το Σύμφωνο, τη δυνατότητα να πάρουν ένα παιδί όχι για πάντα, αλλά για να βοηθήσουν να βγει από το Ίδρυμα και να μεγαλώσει σε σπίτι; Δεν το συζητά κανείς αυτό. Αν τώρα αυτό είναι σωστό, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα ομόφυλα ζευγάρια, διότι ακριβώς θα καταρρεύσει όλη η ιστορία στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Πιστεύω ότι η ελληνική κοινή γνώμη και επειδή ξέρω τραγωδίες, θα αγκαλιάσει αυτό το νομοσχέδιο».
Όσο για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο ακόμη και στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ- συγκεκριμένα για τη θέση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, η κα. Φωτίου αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία μαζί του επισημαίνοντας ότι «νομίζω πως θα κάνουμε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή και θα το συζητήσουμε αναλυτικά από την Τετάρτη».
Ταυτόχρονα, η κα. Φωτίου υποστήριξε ότι «προτίθεται ακόμη και πριν από τη διαδικασία στη Βουλή να ενημερώσω τα κόμματα. Δεν είναι ένα νομοσχέδιο, στο οποίο θα υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση. Έχουμε χιλιάδες άλλα για να κάνουμε αυτή τη δουλειά. Να πάμε με ένα πνεύμα «όλοι μαζί» για τα παιδάκια που είναι μέσα στα ιδρύματα».
Όσο για τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα υπάρχουν για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, η κα. Φωτίου είπε: «Ένα ζευγάρι είτε ετερόφυλο είτε ομόφυλο, θα κρίνεται για το αν μπορεί να το κάνει. Πρέπει να είμαστε μία ανοικτή κοινωνία».
Ερωτηθείσα αν υπάρχει περίπτωση η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, να επεκταθεί και στην υιοθεσία, η αναπληρώτρια υπουργός ήταν κατηγορηματική. «Καμία. Γιατί η υιοθεσία ρυθμίζεται από τον Αστικό Κώδικα όχι από τον νόμο. Ο Αστικός Κώδικας προβλέπει ρητά ότι θα πρέπει να είναι έγγαμα τα ζευγάρια που θα είναι υποψήφια για υιοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο αποκλείεται αυτή εκδοχή, αλλά δεν μπορεί και κανένας νόμος να κατισχύσει του Αστικού Κώδικα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)