Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Τεχνητή νοημοσύνη και νοημοσύνη ΣΥΡΙΖΑ

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Ανδρέας Î–Î±Î¼Ï€Î¿ÏÎºÎ±Ï‚Ο Ελον Μασκ έχει πει ότι ίσως η Τεχνητή Νοημοσύνη να αποτελέσει τον λόγο για τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και δεν είχε καθόλου άδικο, αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε μία κοσμογονία προκλήσεων που κατευθύνονται, χωρίς αγκυλώσεις και προσκόμματα προς την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Αναμφίβολα, σε λίγα χρόνια όλα θα έχουν αλλάξει, στις υποδομές, στις υπηρεσίες, στην εκπαίδευση αλλά πολύ περισσότερο, στην λήψη και διαχείριση των αποφάσεων. Ο άνθρωπος για άλλη μία φορά, θα ανταγωνιστεί τον εαυτό του, όπως ακριβώς κάνει από τότε που αντιμετώπισε την αδυναμία του απέναντι στη φύση. Από τότε που ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση της επιβλητικής του πορείας στα επιτεύγματα και στον πολιτισμό.


Η διάρκεια ενός οικονομικού κύκλου έχει ήδη αλλάξει δραματικά από την τελευταία τεχνολογική έκρηξη και όλα τα μεγέθη μεταβάλλονται μαζικά στην
οικονομία και την αγορά εργασίας. Μπορεί λοιπόν, κανείς να φανταστεί πόσο η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης θα επηρεάζει σε μεγάλη κλίμακα την οικονομία και την αγορά εργασίας και σε τι βαθμό θα αλλάξει την συμπεριφορά της ανθρωπότητας.

Σε κάθε περίπτωση, ό τι κι αν γίνει από δω και πέρα, όποιες κι αν είναι οι αλλαγές, σε πολλές χώρες της Δύσης προετοιμάζονται, κυνηγούν ή πρωτοστατούν στις εξελίξεις. Εγγράφουν σημαντικά κονδύλια στον προϋπολογισμό τους και εκτός των άλλων, μελετούν τις συνέπειες για την κοινωνία τους.


Στον άλλο πόλο, τον "φονταμενταλιστικό", οι δυνάμεις είναι σχεδόν αντίρροπες. Είτε γιατί δεν αντιλαμβάνονται την δύναμη της ροής είτε γιατί δεν θέλουν να ρισκάρουν την φιλαρέσκεια της εξουσίας. Είτε ακόμα γιατί οι ιδεολογικές καταβολές που τις κατευθύνουν δεν αφήνουν περιθώρια για ανοιχτά βλέμματα στο μέλλον.


Σε ό τι μας αφορά, δεν έχουμε καμία διάθεση να δαπανήσουμε μέρος του προϋπολογισμού μας για το ψηφιακό μας μέλλον ή την έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη. Αντίθετα, η πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος δεν έχει καμία δυνατότητα να αντιληφθεί την αναγκαιότητα μιας τέτοιας προοπτικής. Και για αυτό, δεν σκοπεύει να αλλάξει τις παλιές συνήθειες του καθεστωτικού κρατισμού.


Απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, εμείς προτάσσουμε την "νοημοσύνη ΣΥΡΙΖΑ"! Μια συλλογική μαζική "διάνοια" η οποία κινείται μεταξύ ενός απαξιωτικού κώδικα ανάπτυξης του κόσμου και μιας πολιτισμικής αμηχανίας που οδηγεί σε αδιέξοδα και σε μόνιμους αφορισμούς. Όσο για την πολιτική πράξη, η δράση περιορίζεται σε φτηνές αντιγραφές ξένων εφαρμογών και σε παντοδυναμία του κράτους, εξαιτίας της ανασφάλειας για απώλεια της εξουσίας.
Την ώρα δηλαδή, που ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας, προσπαθώντας να πλησιάσει τις ΗΠΑ και την Κίνα, τη στιγμή που προσελκύει τους καλύτερους ερευνητές για την δημιουργία γαλλικού κέντρου ανάπτυξης πολιτικής δεδομένων και της θέσπισης ρυθμιστικού πλαισίου για τις καινοτομίες, η "νοημοσύνη ΣΥΡΙΖΑ" απεργάζεται σχέδια για το πως θα στήσει παγίδες στους πολιτικούς αντιπάλους και πώς θα πουλήσει περισσότερο κράτος στους ψηφοφόρους του κόμματος.


Σε πολλές γωνιές του πλανήτη η δυστυχία και ο πόλεμος δεν αφήνουν περιθώρια στους ανθρώπους να κοιτάξουν το μέλλον με καθαρό βλέμμα. Η δική μας όμως χώρα, δεν ανήκει εκεί αλλά σε έναν άλλο κόσμο που πέρασε από την εξαθλίωση και την νεωτερικότητα σε ένα πολιτισμικό επίπεδο δυναμικό και γεμάτο προϋποθέσεις.


Το ότι ακόμα επιμένουμε να κλυδωνιζόμαστε μεταξύ θυμιατού και "ροζ σφυροδρέπανου" σημαίνει ότι κάτι δεν έχουμε καταλάβει σωστά γύρω μας...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)