Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Θέλουν και το Κρητικό Πέλαγος (!) οι Τούρκοι

Η λίστα-σοκ με τα 152 νησιά και βραχονησίδες που έχουν βάλει στο μάτι οι γείτονές μας αγνοώντας τις διεθνείς συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων
Από τον
Ανδρέα Κούτρα
Oι προεδρικές εκλογές που αποφάσισε να προκηρύξει ο Ταγίπ Ερντογάν σε συμμαχία με τον ακροδεξιό Ντεβλέτ Μπαχτσελί για τον Ιούνιο εντείνουν τον προβληματισμό της ελληνικής κυβέρνησης για πιθανό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Πόσο μάλλον όταν οι Τούρκοι τεντώνουν επικίνδυνα το σκοινί της έντασης παρενοχλώντας το ελικόπτερο του Αλέξη Τσίπρα που πετάει στο Καστελόριζο, αμφισβητώντας ωμά την ελληνική κυριαρχία και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιμίων, των νησιών του συμπλέγματος των Φούρνων, ενώ έχουν ήδη ξεδιπλώσει τη λίστα «EGAYDAAK». Πρόκειται για τη λίστα αμφισβήτησης συνολικά 152 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, από τη Ζουράφα (βόρειο Αιγαίο) έως τη Στρογγύλη (νοτιοανατολικό Αιγαίο).

Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη
συμπεριφορά της Αγκυρας και δηλώνουν ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα». Η Τουρκία εντείνει την πολεμική ρητορική της σε βάρος της Ελλάδας και είναι δεδομένο ότι θα την κλιμακώσει ακόμη περισσότερο όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές (24 Ιουνίου), καλλιεργώντας ένα εθνικιστικό κλίμα με στόχο την καθαρή νίκη του Ταγίπ Ερντογάν. Οι φραστικές πολεμικές ιαχές συνοδεύονται και από στρατιωτικές ενέργειες, όπως οι σκληρές αερομαχίες που προκαλούνται από τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, η συγκέντρωση μεγάλων ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο κοντά σε αμφισβητούμενες περιοχές και η προαναγγελία ασκήσεων που παραπέμπουν ευθέως σε «πρόβα απόβασης» σε ελληνικά νησιά. Μία εξ αυτών είναι η άσκηση «Εφές», που θα γίνει από τις 30 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου απέναντι από τη Χίο.

Οι Τούρκοι έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους, μετακινώντας δυνάμεις και στέλνοντας πλοία να περνούν ανοιχτά των νησιών μας σε επίδειξη σημαίας, θέτοντας σε επιφυλακή τις Ενοπλες Δυνάμεις.
Εκείνο όμως που συνιστά την πιο σοβαρή πρόκληση είναι η ευθεία και ωμή αμφισβήτηση των Ιμίων, τα οποία η Τουρκία, με ανακοίνωση που εξέδωσε, απαντώντας στις προτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, χαρακτήρισε «τουρκική περιοχή». Μέχρι τώρα η Αγκυρα θεωρούσε την περιοχή «γκρίζα ζώνη», στην οποία βεβαίως ενέταξε και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, αμφισβητώντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ανθρωποφάγων, των βραχονησίδων των Φούρνων, και ζητώντας να κατέβει η ελληνική σημαία που ύψωσαν κάτοικοι της περιοχής. Οι Τούρκοι μάλιστα, παίζοντας το παιχνίδι της προπαγάνδας, ανέφεραν πως κομάντος ή, κατά άλλη εκδοχή, η ακτοφυλακή τους κατέβασε την ελληνική σημαία από τον Μικρό Ανθρωποφάγο, χωρίς κάτι τέτοιο να έχει επιβεβαιωθεί.

Η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» που εγκαινιάστηκε κυρίως με την κρίση των Ιμίων του 1996 αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια πολύ έντονα από τη γειτονική χώρα προκειμένου να εξαναγκάσουν την Ελλάδα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι των συνομιλιών για θέματα που δεν υφίστανται. Οι εξελίξεις στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και νοτίως της Κρήτης δείχνουν να πιέζουν την Αγκυρα έτσι ώστε να αμφισβητήσει τις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 που κατοχυρώνουν πλήρως και τελεσίδικα το status quo του Αιγαίου και των γεωγραφικών σχηματισμών του (ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μιλήσει για επικαιροποίηση).

Με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάννης, με το οποίο παραχωρούνται στη χώρα μας η Ικαρία, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, η Μυτιλήνη, η Χίος και η Σάμος, διευθετείται η κυριότητα των Ανθρωποφάγων και του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων. Επομένως, και νησιών που ανήκουν γεωγραφικά στις περιοχές αυτές. Ομως οι Τούρκοι επιμένουν να τα αμφισβητούν, έχοντας συντάξει μια λίστα με τουλάχιστον 152 αμφισβητούμενα ελληνικά νησιά. Είναι η αποκαλούμενη «EGAYDAAK» («Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar», δηλαδή «Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, η κυριότητα των οποίων δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες»).
Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στην «EGAYDAAK»
■ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
1) Σύμπλεγμα Ζουράφας: Νησίδα Ζουράφα, βραχονησίδα Ζουράφα 1, βραχονησίδα Ζουράφα 2.
2) Σύμπλεγμα Οινουσσών: Οινούσσες, βραχονησίδα βόρεια Οινουσσών, Βάτος, νησίδα δυτικά από Βάτο, Ποντικονήσι, Μανδράκι, Αρχοντόνησο, Γαβάθι, Πασάς, νησίδα δυτικά από Πασά, Πρασονήσι, βραχονησίδα βορειοδυτικά από Πρασονήσι, βραχονησίδα νότια από Πρασονήσι, νησίδα Νο1 έναντι Οινουσσών, νησίδα Νο2 έναντι Οινουσσών, νησίδα νοτιοδυτικά από Ποντικονήσι, βραχονησίδα Νο1 νότια από Οινούσσες, βραχονησίδα νότια από Οινούσσες.

■ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
3) Βραχονησίδες Καλόγεροι.

■ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
4) Σύμπλεγμα Αντίψαρων και Βενέτικου: Nησίδα Αντίψαρα και 26 μικρές βραχονησίδες, νησίδα νότια από Αντίψαρα και 4 βραχονησίδες, νησίδα Κουτσουλιά και 6 βραχονησίδες, βραχονησίδα Βενέτικο και 2 βραχονησίδες.

■ ΒΑ ΑΙΓΑΙΟ
5) Σύμπλεγμα Νησιών Φούρνοι: Φούρνοι, Διαπόρι, Αγιος Μηνάς, νησίδα νότια από Αγιο Μηνά, βραχονησίδα νότια από Αγιο Μηνά, Μακρονήσι, Πλάκα, Πλακάκι, Στρογγυλό, Μεγάλος Ανθρωποφάγος, Μικρός Ανθρωποφάγος, Λιμενόπετρα, Θυμανάκι, Θύμαινα, νησίδα Νο1 βόρεια από Θύμαινα, νησίδα Νο2 βόρεια από Θύμαινα, Αλατονήσι, Πετροκάραβο, νησίδα βορειοδυτικά από Θύμαινα και μία βραχονησίδα, Καρνιαστή (σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι), Αγριδιό, Ανυδρο, βραχονησίδα Πετροκάραβο 1, βραχονησίδα Πετροκάραβο 2, βραχονησίδα Πετροκάραβο 3.

■ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
6) Σύμπλεγμα νησιών Αρκιών: Αρκιοί, Καλόβολος, Αγρελούσσα, Αβάθιστο, Μακρονήσι, βραχονησίδα νοτιοανατολικά από Μακρονήσι, νησίδα Ζούκα 1, νησίδα Ζούκα 2, Σμινερονήσι, Ψαθονήσι, νησίδα δυτικά από Καλόβολο, Στρογγυλή, Μάραθος, Σπολάτος, Κόμαρος.
7) Σύμπλεγμα νησιών Αγαθονησίου: Αγαθονήσι, Νερά, Στρογγυλό, Γλάρος, Ψαθονήσι, Κουνέλι, Πράσσος, νησίδα νοτιοδυτικά του Πράσσου, Καζαγάνι, βραχονησίδα δυτικά από Αγαθονήσι, βραχονησίδα νοτιοδυτικά από Αγαθονήσι, βραχονησίδα βόρεια από Αγαθονήσι.
8) Σύμπλεγμα νησιών Φαρμακονησίου: Μαραθονήσι, νησίδα δυτικά από Φαρμακονήσι, Ψέριμος, βραχονησίδα Βασιλική, νησίδα νοτιοδυτικά από Ψέριμο, Πλάτη, βραχονησίδα Νο1 νότια από Πλάτη, βραχονησίδα Νο2 νότια από Πλάτη, βραχονησίδα Νεκροθήκες, Πίτα, Μεγάλη Ιμια, Μικρή Ιμια, Καλόλιμνος, Πράσσος, Λυδία.
9) Σύμπλεγμα νησιών ΒΑ Νισύρου: Περγούσα, 4 βραχονησίδες γύρω από Περγούσα, Στρογγυλή, Γυαλί 3, βραχονησίδες γύρω από Γυαλί, Παχειά, Κανδελιούσσα, Αγιος Αντώνιος.
10) Σύμπλεγμα νησιών Λέβιθας και Κίναρου: Λέβιθα, νησίδα βόρεια από Λέβιθα, νησίδα νότια από Λέβιθα, Κίναρος, βραχονησίδα δυτικά από Κίναρο, Μαύρα, νησίδα ανατολικά από Μαύρα, Γλάρο.
11) Σύμπλεγμα νησιών ΝΑ Αστυπάλαιας: Σύρνα, βραχονησίδα Σύρνα 1, βραχονησίδα Σύρνα 2, βραχονησίδα Σύρνα 3, Μεγάλος Αδελφός, Μικρός Αδελφός, βραχονησίδα δυτικά από Μικρό Αδελφό, Στεφάνια, Πλακίδα, βραχονησίδα 1 δυτικά από Πλακίδα, βραχονησίδα 2 δυτικά από Πλακίδα, Γιάννη, Μεσονήσι.
12) Σύμπλεγμα νησιών ΒΔ Καρπάθου: Αυγό, βραχονησίδα 1 δυτικά από Αυγό, βραχονησίδα 2 δυτικά από Αυγό, Καμηλονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Μικρό Σοφράνο, 2 βραχονησίδες νότια από το Μικρό Σοφράνο, Σόχας, Καραβονήσια, νησίδα νότια από Καραβονήσια, Αστακίδα, Αστακιδόπουλο, νησίδα και βραχονησίδα βόρεια από Αστακιδόπουλο, νησίδα βορειοανατολικά από Αστακιδόπουλο, Ουνιανήσια, νησίδα δυτικά από Ουνιανήσια.

■ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ
13) Σύμπλεγμα νησιών Κρητικού Πελάγος: Αυγονήσι, Δίας, δύο βραχονησίδες πλησίον Δία, Πεταλίδι, Παξιμάδι, Διονυσάδες, βραχονησίδα βόρεια από Διονυσάδες, Δραγονάδα, Πρασονήσι, Παξιμάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)