Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Δραματικές προειδοποιήσεις της Europol: 5.000 τζιχαντιστές έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στην Ευρώπη. Πιο επικίνδυνοι από όσο πιστεύαμε

ISLAMIC STATE FIGHTERSΔραματικές προειδοποιήσεις για τον αριθμό των τζιχαντιστών που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στην Ευρώπη και έχουν ταξιδέψει στο Ιράκ και τη Συρία για να αποκτήσουν εμπειρία, απηύθυνε ο επικεφαλής της Europol, Rob Wainwright. Μιλώντας στο Radio 4 του BBC (όπως αναμεταδίδει ο Guardian), τόνισε ότι οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες δείχνουν ότι ένα δίκτυο που αποτελείται από τουλάχιστον 5.000 τρομοκράτες είναι πιο επικίνδυνοι από όσο αρχικά εκτιμούσαν. 


«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσοι (μαχητές) είναι σε ενεργή υπηρεσία και προετοιμάζονται για να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ευρώπη, αλλά ανησυχούμε για μια κοινότητα 5.000 ύποπτοι που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στην Ευρώπη, έχουν ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ για την εμπειρία της μάχης και κάποιοι από αυτούς έχουν έκτοτε επιστρέψει στην Ευρώπη. Και κάποιοι από αυτούς θα είναι μεταξύ εκείνων που συμμετέχουν σε αυτό που ξεκάθαρα είναι η νέα στρατηγική που το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος εφαρμόζει στη Δύση, με πιο επιθετικό τρόπο να χρησιμοποιεί ομάδες καλά εκπαιδευμένων, καλά οργανωμένων μαχητών, για να εκτελέσουν πολλαπλές επιθέσεις με στόχο να προκαλέσουν μαζικές (ανθρώπινες) απώλειες». Να σημειωθεί ότι αναφορικά με όσους βρίσκονται στην Ευρώπη, αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών δήλωναν στο Associated Press ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εκπαιδεύσει τουλάχιστον 400 μαχητές με στόχο να καταφέρει θανατηφόρα τρομοκρατικά πλήγματα σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

Ο Rob Wainwright επιβεβαιώνει την διασύνδεση μεταξύ των βομβιστών των Βρυξελλών με τις επιθέσεις του Παρισιού τον Νοέμβριο και ουσιαστικά προειδοποιεί για τη νέα πιο επιθετική στρατηγική των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους για επιθέσεις στην Ευρώπη.
«Ανησυχούμε για το πόσο ευρύ είναι το δίκτυο που ανακαλύπτουμε τώρα, μεγαλύτερο από όσο φοβόμασταν», τόνισε.
Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να μιλήσει δημόσια για την ταυτότητα του άνδρα που εμφανίζεται στην φωτογραφία από την κάμερα ασφαλείας του αεροδρομίου με τα άσπρα. Αλλά είπε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πιο επικίνδυνη, πιο επείγουσα απειλή για την ασφάλεια από το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος. Δεν απειλεί μόνο τη Γαλλία και το Βέλγιο, αλλά μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες την ίδια στιγμή... Είναι σίγουρα η πιο σοβαρή απειλή που έχουμε αντιμετωπίσει την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία». 

Όπως σημείωσε ο Wainwright η «καινοτόμος χρήση του διαδικτύου για τη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού» από τους μαχητές του ISIS, εγείρει μια «άνευ προηγουμένου απειλή».
«Η φύση της απειλής, ο τρόπος που διασπείρεται σε ένα μεγάλο βαθμό ασύνδετης κοινότητας ενός δικτύου τουλάχιστον 5.000 ατόμων, σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να μειώσουμε την απειλή στο μηδέν. Έτσι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας». 

huffingtonpost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)