Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Πράσινο φως για δράση του ρωσικού στρατού στη Συρία

Η Άνω Βουλή ενέκρινε την πρόταση Πούτιν για αποστολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό. Το σχετικό αίτημα είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ.

Putin got permissionΤο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) σε κλειστή του συνεδρίαση επέτρεψε τη χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό, ικανοποιώντας το αίτημα που κατέθεσε στην Άνω Βουλή ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Προηγουμένως,  ο πρόεδρος της Συρίας, Ασαντ, είχε ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία.

Όπως τόνισε στις 30 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την απόφαση, ο επικεφαλής του Προεδρικού γραφείου, Σεργκέι Ιβανόφ, ο αριθμός των Ρώσων που προσχωρούν στους τζιχανιστές του «Ισλαμικού Κράτους» αυξάνεται ραγδαία και «φτάνει πλέον όχι τους δεκάδες, και εκατοντάδες, αλλά χιλιάδες», και το πρόβλημα αυτό επιβάλλεται να επιλυθεί μακριά από τη χώρα. Πρόκειται -πρόσθεσε- για μια απόφαση εθνικού συμφέροντος». Ο Σεργκέι Ιβανόφ υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία ενεργοποιεί τις Ενοπλες Δυνάμεις της για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία στο εξωτερικό, αφού «έκανε το ίδιο στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 στο Τατζικιστάν».

Σχολιάζοντας τη συγκατάθεση για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, ο γραμματέας Τύπου του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι
«γενικά η χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων σε έδαφος άλλων χωρών είναι δυνατή, είτε ύστερα από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είτε κατόπιν αιτήματος της νόμιμης κυβέρνησης του κράτους αυτού». Και πρόσθεσε ότι «στην προκειμένη περίπτωση η Ρωσία θα γίνει ουσιαστικά η μοναδική χώρα που θα πραγματοποιήσει αυτή την επιχείρηση σε νόμιμη βάση και συγκεκριμένα ύστερα από αίτημα του νόμιμου προέδρου της Συρίας».
Στο γεγονός ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες που πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος, ενεργούν παρακάμπτοντας το διεθνές Δίκαιο, επέστησε την προσοχή και ο Σεργκέι Ιβανόφ, λέγοντας ότι «αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της δικής μας προσέγγισης μ’ εκείνη των Δυτικών. Αυτοί δεν το τηρούν, ενώ εμείς το τηρούμε».

Συμφώνησαν;

Λίγες ημέρες πριν, παραμονές της επετειακής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Ρωσία δεν θα μετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας είτε άλλων χωρών. «Προς το παρόν, δεν έχουμε τέτοια πρόθεση», είχε πει. Ωστόσο, όπως ανέφερε στην RBTH ο Αλεξέι Αρμπάτοφ, διευθυντής του Κέντρου διεθνούς ασφάλειας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, η δήλωση του Πούτιν αφορούσε αποκλειστικά τις χερσαίες επιχειρήσεις και «όχι την αεροπορική υποστήριξη, τα πλήγματα από αέρος κατά του Ισλαμικού Κράτους».
Την ίδια άποψη εκφράζει και ο αμυντικός αναλυτής, συνταγματάρχης εν αποστρατεία Βίκτορ Λιτόβκιν. «Ο Πούτιν -είπε- είχε κατά νου τις χερσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτές η Ρωσία δεν πρόκειται να συμμετάσχει, αλλά δεν έχει απορρίψει την αεροπορική υποστήριξη, τη συλλογή πληροφοριών, τα πλήγματα κατά των βάσεων των τρομοκρατών. Και όπως φαίνεται, κατά τις συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα (πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης), ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις για συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτή την επιχείρηση».
Τη συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ επιβεβαίωσε η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία, σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Οι πρόεδροι των δύο χωρών συμφώνησαν ότι έχουν κοινά συμφέροντα στη μάχη κατά των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρθηκε από τη διπλωματική αποστολή.

Και μαζί ... και χώρια

Πάντως αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία συμφώνησε να προσχωρήσει στο διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΚ, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. Όπως ανέφερε στην RBTH ο διευθυντής του Κέντρου στρατηγικών συγκυριών και ειδικός στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας, Ιβάν Κονοβάλοφ, «πιθανότατα θα πρόκειται για μια στενή συνεργασία της Ρωσίας με τους συμμάχους της, το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία». Ουσιαστικά, πρόκειται για μια συνεργασία του ενός συνασπισμού με τον άλλο». Ο Κονοβάλοφ πρόσθεσε πως για τη συμμετοχή ρωσικών αεροσκαφών στις πολεμικές επιχειρήσεις έπρεπε να ληφθεί η σχετική έγκριση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (η λήψη της απόφασης για το ενδεχόμενο χρήσης των ΕΔ της Ρωσίας είναι στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα). Την τελευταία φορά προσφυγή σε αυτή τη διαδικασία έγινε το Μάρτιο του περασμένου έτους, όταν η Άνω Βουλή επέτρεψε ομόφωνα στον πρόεδρο της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Ο ειδικός υπενθύμισε ότι «τότε δεν είχε υλοποιηθεί».

Φαίνεται πως αυτή τη φορά η Ρωσία σκοπεύει να κάνει χρήση της άδειας που δόθηκε. Όπως είπε ο Σεργκέι Ιβανόφ, όλα τα κοινωνικά και οικονομικά θέματα που συνδέονται με την υποστήριξη του ρωσικού στρατού έχουν ήδη διευθετηθεί, αλλά το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία και τα όπλα που αυτή θα χρησιμοποιήσει, είναι κάτι που για «ευνόητους λόγους» δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί.

gr.rbth.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)