Από την επεξεργασία των δεδομένων που συλλέχθησαν κατά την περσινή εφαρμογή ( 2014-15)του προγράμματος Σίτισης στα σχολεία , προκύπτει ότι:……….
- Το 53% των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Σίτισης, βίωναν επισιτιστική ανασφάλεια.
- Το 21% των παιδιών βίωναν πείνα.
- Σε ποσοστό 64% των οικογενειών, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα.
- Στο 15% των οικογενειών δεν υπήρχε καμιά πηγή εισοδήματος.
- Το 8,5% των μαθητών ήταν ανασφάλιστοι.
- Το 7% δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερο από μία εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis, σχεδόν οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια. Ενας στους έξι μαθητές αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και ένας στους τέσσερις προβλήματα συναισθηματικής υγείας.
Το φετινό πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ ξεκινά την εβδομάδα αυτή σε σχολεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Θράκης.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε η πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, διευθύντρια του Ινστιτούτου Υγιεινής, καθηγήτρια Αθηνά Λινού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ημέρα Διατροφής (16/10) και την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας (17/10), ανέφερε ότι η αύξηση των αιτημάτων ένταξης στο πρόγραμμα είναι ενδεικτική της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα.
«Οι μειώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο μέσο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούν το 33% και σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών στην υγεία και την παιδεία, οι οποίες επίσης αγγίζουν το 33%, έχουν οδηγήσει το 36% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με δραματικές επιπτώσεις στη ζωή της οικογένειας και ιδίως των οικογενειών που διαβιούν σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση» εξήγησε η Αθηνά Λινού. “Τα παιδιά που πεινάνε κάνουν περισσότερες απουσίες από το σχολείο, ή διακόπτουν τη φοίτηση”, ανέφερε , ενώ το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο για λόγους υγείας ανέρχεται στο 18% για τις επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες, έναντι 8% των παιδιών που προέρχονται από σιτιστικά ασφαλείς οικογένειες.
«Οι μαθητές επισιτιστικά ανασφαλών οικογενειών δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν στο σχολείο και να αποδώσουν στα μαθήματά τους. Το πρόβλημα πέρα από τα θέματα υγείας, μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική υποβάθμιση και συρρίκνωση, η οποία επιβαρύνει επιλεκτικά τις πιο ευάλωτες κοινωνικο-οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες, με τεράστιες μακροπρόθεσμες συνέπειες για το μέλλον της χώρας» κατέληξε η κ. Λινού.
Η Αθηνά Λινού καλεί σε συστράτευση όλες τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου προκειμένου «να αποφευχθεί ο κίνδυνος και για να βοηθήσουμε τα παιδιά να πετύχουν το μέγιστο που μπορούν στη μόρφωση και την εκπαίδευσή τους, διατηρώντας την υγεία τους. κανένα παιδί πεινασμένο στο σχολείο».
Το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ στηρίζεται από την έναρξή του, σε δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το φετινό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα, με δωρεά ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.
tolimeri.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)