Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

FT: Ωρολογιακή βόμβα για την Ελλάδα οι τράπεζες


Δίλημμα με μοντέλο κυπριακού κουρέματος

Λονδίνο: Σε μια ακόμα πιο επικίνδυνη -από την πληρωμή της δόσης του χρέους- «ωρολογιακή βόμβα» που απειλεί την Ελλάδα αναφέρονται οι Financial Times: τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση της εφημερίδας, οι ελληνικές τράπεζες είναι ευάλωτες σε τρία επίπεδα: Πρώτο -και πιο επείγον- είναι η έλλειψη ρευστότητας, δηλαδή η ικανότητα των τραπεζών να ανταποκριθούν στις αναλήψεις που εντείνονται από την αγωνία μιας επιβεβλημένης μετατροπής σε χαμηλότερης αξίας νόμισμα.

Οι καταθέσεις στο εσωτερικό της χώρας έχουν ήδη μειωθεί στα 140 δισ. ευρώ το τελευταίο εξάμηνο και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ηκατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Από την άλλη οι εκροές καταθέσεων έφτασαν το ένα δισ. μόνο την Πέμπτη, ενώ υπολογίζονται γύρω στα τρία δισ. αυτή την εβδομάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να στηρίζονται στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μέχρι τα μέσα Μαΐου, συνεχίζουν οι Financial Times, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες -Εθνική, Alpha, Piraeus και Eurobank- δανείστηκαν πάνω από 110 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 75 δισ. ευρώ σε ELA. Για να καταφέρουν να διατηρήσουν τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, οι τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν μια επαρκή ποσότητα τίτλων για να δεσμεύσουν ως εγγύηση.
Μόνο που πάντα σύμφωνα με τους FT, υπάρχουν ανησυχίες αν θα τα καταφέρουν σε μακροπρόθεσμη βάση. Κι αυτό σχετίζεται, όπως αναφέρει το δημοσίευμα με το δεύτερο σημείο που κάνει τρωτές τις ελληνικές τράπεζες: την κεφαλαιακή θέση τους. Ενώ οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες δείχνουν καλά κεφαλαιοποιημένες -τουλάχιστον στα χαρτιά- υπάρχουν αμφιβολίες για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων τους, που δείχνουν να υφίστανται σοβαρές καταστροφές εξαιτίας κυβερνητικών χειρισμών.
Μια από τις αδυναμίες, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, είναι οι τοποθετήσεις τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου (που φτάνουν τα 15 δισ. ευρώ).
Οσο για την τρίτη αδυναμία που επισημαίνει το δημοσίευμα σχετίζεται με τη συνολική προοδευτική επιδείνωση της οικονομίας, που υποχώρησε πάλι σε ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά την απόπειρα ανάκαμψης εντός του 2014. Καθώς οι συνθήκες επιδεινώνονται, το ποσοστό των επισφαλών δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών αυξάνεται. Μια χρεοκοπία θα επιδεινώσει την τάση αυτή, καθιστώντας τη θέση τους ακόμα πιο ανασφαλή.
Ως εκ τούτου, εκτιμά το δημοσίευμα, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί μπροστά στο φριχτό δίλημμα: είτε να «κουρέψει» τις καταθέσεις όπως έγινε στην Κύπρο το 2013, είτε να τυπώσει καινούριο νόμισμα ώστε να παρέχει στις τράπεζες ρευστότητα.

Πηγή: thetoc.gr, philenews


infognomonpolitics.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)