Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Εξέταση στη ρωσική για τους μετανάστες: Ακριβό, δύσκολο και αναξιόπιστο

Από τις αρχές του 2015 καθιερώθηκαν στη Ρωσία υποχρεωτικές εξετάσεις για τους αλλοδαπούς, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν νόμιμη δουλειά. Οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι θεωρούν τη δοκιμασία ακριβή και δύσκολη, ενώ ταυτόχρονα διαμαρτύρονται για κρούσματα απάτης.
Διαδικτυακή επίθεση στην Bundestag -Χάκερ έκλεψαν δεδομένα από τη γερμανική βουλή Εξέταση στη ρωσική για τους μετανάστες: Ακριβό, δύσκολο και αναξιόπιστο


Eξέταση στη ρωσική γλώσσα στο Ινστιτούτο ρωσικής γλώσσας Πούσκιν. Πηγή: Γκλεμπ Φιόντοροφ, RBTH
Από την 1η Ιανουαρίου κατέστη πολύ πιο αυστηρή η διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών εργατών, καθώς το παλιό σύστημα του ορίου του αριθμού των μεταναστών που γίνονται δεκτοί για να εργαστούν, αντικαταστάθηκε από την άδεια ασκήσεως επιτηδεύματος. Για να την αποκτήσει κανείς πρέπει να αποκτήσει ιατρική ασφάλιση και να καταθέσει στην Υπηρεσία Αλλοδαπών ένα πακέτο δικαιολογητικών, μεταξύ των οποίων το σημαντικότερο είναι η επιτυχής εξέταση στη ρωσική γλώσσα, η οποία στη Μόσχα στοιχίζει περίπου 90 ευρώ. Οι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο, όχι μόνο να προτρέψουν τους μετανάστες ν’ αρχίσουν να μαθαίνουν τη γλώσσα, αλλά και να μειώσουν τη ροή της παράνομης μετανάστευσης στη Ρωσία. Όπως αναφέρει η αναπληρώτρια επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αλλοδαπών, Εκατερίνα Εγκόροβα, «οι τελευταίοι νόμοι για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης έχουν συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των αλλοδαπών εκείνων που προσπαθούν να μείνουν παράνομα στη Ρωσία. Το τελευταίο διάστημα αυτοί μειώθηκαν κατά 1,3 εκατομμύριο».
Η εξέταση στη γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και του δικαίου, γίνεται σε διαπιστευμένα ρωσικά ΑΕΙ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας Λομονόσοφ και το Ινστιτούτο ρωσικής γλώσσας Πούσκιν, αλλά και σε διοικητικές αρχές της περιφέρειας. Συνολικά άνοιξαν στη Ρωσία περισσότερα από 400 τέτοια κέντρα.
Το τεστ αποτελείται από τρεις ενότητες που η καθεμιά περιλαμβάνει 20 ερωτήσεις. Η πρώτη ενότητα εξετάζει τη γνώση του λεξιλογίου και της γραμματικής της ρωσικής γλώσσας. Η δεύτερη φανερώνει σε τι βαθμό γνωρίζει ο αλλοδαπός τις κυριότερες ημερομηνίες και τα γεγονότα της ρωσικής ιστορίας. Η τρίτη αφορά τις αρχές της ρωσικής νομοθεσίας και της κρατικής διάρθρωσης, για παράδειγμα σε μια από τις ερωτήσεις του τεστ οι εξεταζόμενοι πρέπει να επιλέξουν σωστά ποια είναι η εικόνα της ρωσικής σημαίας και του ρωσικού νομίσματος. Η εξέταση διαρκεί μια ώρα και 45 λεπτά.

Ο ένας στους τρεις αποτυγχάνει;


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το σύνολο των εξεταζόμενων το 2015 θα φτάσει περίπου τους 3,5 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό, κυρίως από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως το Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Καζακστάν, την Κιργιζία κ.α. Το 1/3 περίπου από αυτούς προσπαθούν να βρουν εργασία στη Μόσχα. Το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Ρωσίας παραθέτει στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι τους πρώτους πέντε μήνες που ισχύει ο νέος νόμος, το τεστ πέρασαν περίπου 700 χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες, ωστόσο δεν τα κατάφεραν όλοι με την πρώτη προσπάθεια.
Όπως αναφέρει η πρύτανης του Ινστιτούτου ρωσικής γλώσσας Πούσκιν που μετέχει στην οργάνωση των εξετάσεων, Μαργκαρίτα Ρουσέτσκαγια, «για την ώρα δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση διαμαρτυρίας από τους εξεταζόμενους, ότι η εξέταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Κατά μέσο όρο το 15% αποτυγχάνει με την πρώτη φορά, αλλά αυτό στατιστικά είναι φυσιολογικό και οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν και να δοκιμάσουν ξανά». Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας οικονομικών μεταναστών της Ρωσίας, δεν περνά την εξέταση ο ένας στους τρεις μετανάστες.
Όπως ανέφερε στη RBTH ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μουχαμάντ Αμίν Μαντζμουντέρ, μετανάστης από Μπαγκλαντές, «η ρωσική γλώσσα είναι αναμφίβολα δύσκολη και χρειάζεται πολύς καιρός για να τη μάθεις, τουλάχιστον τρεις μήνες για τα βασικά. Οι ασκήσεις για την ιστορία της Ρωσίας, είναι και αυτές δύσκολες. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, περίπου το 30% αποτυγχάνει στην εξέταση». Σημείωσε επίσης ότι τους μετανάστες απασχολεί και το κόστος της εξέτασης. Αυτό είναι υψηλό για έναν πολίτη που έρχεται στη Ρωσία από κάποια εκ των νότιων δημοκρατιών, ειδικά μάλιστα αν υποχρεώνεται να πληρώσει ξανά αυτά τα χρήματα. Ενώ, δεν έκρυψε ότι γι’ αυτούς που έρχονται για να βρουν δουλειά, λόγω της οικονομικής τους δυσκολίας και της έλλειψης χρόνου το ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα περνά σε δεύτερο πλάνο. «Το βασικό κίνητρο -τόνισε ο Μαντζμουντέρ- είναι η νομιμοποίηση, η χορήγηση άδειας διαμονής και εργασίας. Οι αθλητές και φοιτητές διδάσκονται τη ρωσική γλώσσα υπό διαφορετική μορφή και για μεγαλύτερο διάστημα».

Οι δυο όψεις του νομίσματος

Ένα άλλο πρόβλημα των μεταναστών είναι η αντιμετώπιση που τυγχάνουν από ορισμένους αξιωματούχους και εκπροσώπους των οργανωτών των εξετάσεων. Ο πρόεδρος του κοινωνικού κινήματος «Οικονομικοί μετανάστες από το Τατζικιστάν», Καρομάτ Σαρίποφ, υποστήριξε ότι κάποιοι από τους οργανωτές εκμεταλλεύονται την ευπιστία των μεταναστών, καθώς κάποιοι από τους τελευταίους ισχυρίζονται ότι τους ζήτησαν να πληρώσουν για να περάσουν το τεστ, ως νόμιμη υπηρεσία. «Τα πάντα κινούνται γύρω από το χρήμα -λέει ο Σαρίποφ- όπως συνέβη στο Λιουμπλινό (περιοχή της Μόσχας) όπου ζήτησαν από κάποιους από 650 ευρώ για να περάσουν την εξέταση και για κάποια δικαιολογητικά, αυτοί δέχτηκαν, αλλά τελικά απορρίφθηκαν, χάνοντας και τα χρήματα που έδωσαν». Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν μετανάστες που έχουν καταγγείλει στις αρχές περιστατικά εκβιασμού και πιστεύει ότι αυτό το θέμα πρέπει να φτάσει στο δικαστήριο.
Εν τω μεταξύ, έχουν ανοίξει εκατοντάδες φροντιστήρια που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την προετοιμασία των μεταναστών ενόψει των εξετάσεων. Τη βοήθειά της στους αλλοδαπούς επισκέπτες για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας είναι έτοιμη να προσφέρει και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Το περασμένο φθινόπωρο τύπωσε μια παρτίδα από ειδικά εγχειρίδια για τους αλλοδαπούς, ενώ δόθηκαν και κάποιες πρακτικές συμβουλές, όπως το πώς να φέρεσαι στις γυναίκες στη Ρωσία, αλλά και ποια είναι η καθιερωμένη συμπεριφορά σε δημόσιους χώρους. Επίσης, δόθηκαν και πληροφορίες για τις ρωσικές παραδόσεις, τις γιορτές και τα εθνικά φαγητά.

http://gr.rbth.com/society/2015/06/11/eksetasi_sti_rosiki_gia_toy_metanaste_akribo_dyskolo_kai_anaksiopisto_37583.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)