Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Βαριά υπονοούμενα Βαρουφάκη για τα “κίνητρα” των δανειστών: Δεν τους ενδιαφέρουν οι μεταρρυθμίσεις


o-baroufakis-sto-siti-gia-opap-trena-fusiko-aerio.w_l«Ο λόγος που δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμα είναι η επιμονή των δανειστών για περισσότερη λιτότητα» γράφει σε νέο του άρθρο στο «Project Syndicate» ο Γιάνης Βαρουφάκης, αποδομώντας τον «μύθο» ότι η Ελλάδα δεν είναι πρόθυμη να κάνει μεταρρυθμίσεις. «Δεν θα δεχθούμε μία θεραπεία η οποία έχει αποδειχθεί χειρότερη απο την ασθένεια»
Η επιμονή των δανειστών για «ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, φέτος και στη συνέχεια» αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο για την ……….
…..
επίτευξη συμφωνίας διαμηνύει με νέο άρθρο του στην ιστοσελίδα γνώμης Project Syndicate ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στους διεθνείς εταίρους.
Αναζητώντας τα κίνητρα πίσω από αυτή την επιμονή τους ξεκαθαρίζει πως “δεν έχουν καμία σχέση με τις ανησυχίες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ή με την μετακίνηση της Ελλάδας σε έναν βιώσιμο, οικονομικό δρόμο. Τα
πραγματικά τους κίνητρα θα πρέπει να αναζητηθούν απο τους ιστορικούς του μέλλοντος…” γράφει χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Αρχικά, ο κ. Βαρουφάκης επιχειρεί να καταρρίψει τον “μύθο” – όπως τον χαρακτηρίζει – περί απροθυμίας της Αθήνας να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, χάνοντας την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση των ευρωπαίων εταίρων της.
“Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική”, γράφει ο υπουργός Οικονομικών. “Η κυβέρνησή μας θέλει να εφαρμόσει ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες υποστηρίζουν ευρωπαϊκά, οικονομικά think tank”, παραθέτοντας στη συνέχεια τις μεταρρυθμίσεις που είναι πρόθυμη να εισάγει η ελληνική κυβέρνηση:
“Αυτό σημαίνει ένα ανεξάρτητο φορολογικό σύστημα, λογικό πρωτογενές πλεόνασμα για πάντα, ένα λογικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σε συνδιασμό με έναν οργανισμό ανάπτυξης ο οποίος θα εκμεταλλεύται τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία με στόχο την δημιουργία ροής επενδύσεων, μία πραγματική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την απελευθέρωση αγορών αγαθών και υπηρεσιών κλπ”
Στη συνέχεια, αναρωτιέται ότι ” Αν, λοιπόν η κυβέρνησή μας επιθυμεί να κάνει όλα αυτά τα οποία αναμένουν οι εταίροι μας, γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία; Ποιό είναι το πρόβλημα;” για να απαντήσει πως το πρόβλημα είναι ότι οι δανειστές της Ελλάδας επιμένουν σε ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, γεγονός το οποίο αποτρέπει την ανάκαμψη και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης.

“Και η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να δεχθεί μία θεραπεία η οποία, μετά απο πέντε χρόνια, έχει αποδειχθεί χειρότερη απο την ασθένεια..” γράφει χαρακτηριστικά

Επισημαίνει δε πως η αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν έχει έως τώρα πετύχει δημοσιονομική προσαρμογή είναι «τελείως παράλογη», αποδίδοντας την καλύτερη συγκριτική πορεία της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου στο γεγονός ότι η Ελλάδα «υπέστη τουλάχιστον τη διπλάσια λιτότητα».
Ο κ. Βαρουφάκης κλείνει το άρθρο του με μια έμμεση αλλά ξεκάθαρη βολή προς τους πιστωτές. «Ξεκάθαρα το αίτημά τους για περισσότερη λιτότητα δεν έχει καμία σχέση με την ανησυχία τους για γνήσια μεταρρύθμιση ή τη μετάβαση της Ελλάδας σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά», αναφέρει δηκτικά, προσθέτοντας με νόημα πως αφήνει την κρίση για τα «πραγματικά κίνητρα» των δανειστών στους «ιστορικούς του μέλλοντος».
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο
Βαρουφάκης: «Βεβαίως και είμαστε μπροστά σε συμφωνία»

«Βεβαίως και είμαστε μπροστά σε συμφωνία» με τους εταίρους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, απαντώντας σε σχετικές επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, την ώρα που προσερχόταν στο υπουργείο Οικονομικών.
Μονολεκτικά με ένα «ναι» απάντησε στην ερώτηση εάν οι θεσμοί βρίσκονται κοντά στο να καλύψουν το 1/4 της διαδρομής που τους αφορά.
Ερωτηθείς, εξάλλου, τι «απαντά» στην πρόσφατη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι «δεν θα ήθελα να αλλάξω θέση με τον Έλληνα συνάδελφό μου. Είναι πιο δύσκολη από τη δική μου», ο κ. Βαρουφάκης είπε «έχει δίκιο ο κ. Σόιμπλε».
7imeres

tolimeri.wordpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)