Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Διεθνής διαπλοκή πίσω απο το μοντέλο “ανάπτυξης” της ευρωζώνης

Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη
Μια ανάλυση επί των πρόσφατων δηλώσεων του ΔΝΤ

Σχόλια

  1. Η πρώτη παρατήρηση ΔΝΤ είναι αυτονόητη. Θα παρατηρήσω όμως τα εξής:
    1. Η ΕΕ δεν είναι βέβαια οργανισμός συγκεκριμένου ρόλου σαν το ΔΝΤ αλλά ένα πολιτικοκοινωνικοικονομικό σχήμα σε εξέλιξη. Υπό την έννοια αυτή μια αναγνώριση του ΔΝΤ απο την ΕΕ σαν ίσος πρός ίσο οργανισμό μπορεί να έλυνε υπάρχοντα νομικά προβλήματα που έχει η Ελλάδα με την ΕΕ και τα δάνεια που έχει πάρει (αυτονόητα σημαίνει ότι υπάρχει κακός πολιτικός χειρισμός απο πλευράς Ελλάδας) αλλά μόνο απο τώρα και στο εξής.
    2. Η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους μέσα απο επέκταση των ορίων αποπληρωμής των δανείων (αναδιάρθρωση χρέους) ή κούρεμμα του χρέους ή άλλο κόλπο, θα έκανε ορατή την αποπληρωμή του ΔΝΤ απο την Ελλάδα σε βάθος χρόνου και δεν θα του απαγόρευε τη παραμονή του στο σχήμα της Τρόικας, έστω και αν η Ευρωζώνη προωθούσε μια άκομψη λύση (βρώμικη λύση).
  2. Πράγματι οι μεταρρυθμίσεις ήταν πολύ ασθενείς όπως λέει το ΔΝΤ και δεν έγιναν το χρόνο που έπρεπε, με αποτέλεσμα το μοντέλο ανάπτυξης που υποτίθεται ότι εφάρμοζε το μνημόνιο να μη λειτουργήσει. Όμως,
    1. κάποιοι στο ΔΝΤ δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και κάποιοι άλλοι στην Ελλάδα δεν προώθησαν μεταρρυθμίσεις με τα κόλπα περί ισοδύναμων μέτρων που τους επέτρεψαν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ να αντικαταστήσουν αυτά που έπρεπε να γίνουν. Αυτό έγινε για τη προστασία των διαμορφωμένων προνομίων των ολιγαρχών αλλά και άλλων. Υπάρχει συλλογική ευθύνη εδώ. Υπο την έννοια αυτή καλώς η Lagarde διέταξε έλεγχο, μόνο που αυτή η απόφαση ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Άρα η Lagarde δεν καλύτεται απέναντι στο ΔΣ του ΔΝΤ. “Αργώ” δεν υπάρχει…
    2. καθυστέρηση στην ανάγνωση αποτελεσμάτων εφαρμογής ενός προγράμματος του ΔΝΤ δεν σημαίνει μόνο ότι εφαρμόστηκε ένα μοντέλο διόρθωσης δημοσιονομικών που απέτυχε, που δεν αρκούσε (βλέπετε σχετικά εδώ) ή που υπήρχε συλλογική ευθύνη για όσα δεν έγιναν, σημαίνει και ύπαρξη διαπλοκής. Συμμετείχαν και συμμετέχουν πολύ στην “επιχείρηση” και μέσα και έξω απο την Ελλάδα.
    3. δεν είναι δυνατό μετά δύο χρόνια το ΔΝΤ να διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα η φορολογία δεν γίνεται σωστά (πράγμα που δικαιολογεί τα εκτός υπολογισμού μακροοικονομικά μεγέθη που βούλιαξαν την Ελληνική Οικονομία) και να σταματάει να πληρώνει δόσεις στην Ελλάδα ξαφνικά απο το Σεπτέμβρη του 2014. Πιό πρίν, τί έκανε η Tρόικα; Δεν έβλεπε τί γινόταν; Έβλεπε. Άρα από πίσω υπήρχε πολτική παρέμβαση. Τίνος; Ποιοί είχαν συμφέροντα και τη δύναμη να το κάνουν; Φωνάζει ο ένοχος για να φοβηθεί ο νοικούρης λένε…
  3. Ο Γερμανικός τύπος παίρνει τη δική μου θέση αν και επιφανειακά. Αυτή η μη παρατήρηση της ουσίας σημαίνει και διαπλοκή. Το έχω ξαναπεί αυτό. Όλα τα ΜΜΕ είναι συγκοινωνούντα δοχεία νυκτός…
  4. Η διαπλοκή σε διεθνές επίπεδο γίνεται φανερή απο τον ετεροχρονισμό των αποφάσεων της Τρόικας, πού έφεραν τη ρήξη των δύο τελευταίων κυβερνήσεων με αυτή. Η παλαιά Τρόικα κινδύνευε σε κάθε νέο έλεγχο να αποκαλυφθεί…!
Επι της ουσίας, το μοντέλο που εφήρμοσε η παλαιά Τρόικα, όπως και το νέο που είναι στα σκαριά και συζητείται με τρόπο αδιαφανή και μεταξύ ασχέτων ή διαπλεκομένων, παρουσιάζει αδυναμίες στα εξής σημεία:
  1. Δεν δίνεται έμφαση στην έλλειψη παραγωγής και εξαγωγών στην Ελλάδα
  2. Δεν αναφέρεται στη μη φορολόγηση των ολιγαρχών στην Ελλάδα και δή των εφοπλιστών σε όλη την ΕΕ
  3. Δεν θίγει τη φορορολόγηση των offshre που λειτουργούν στην Ελλάδα και το καθεστώς τους στο Άγιο Όρος
  4. Δεν θίγει τις εξαιρέσεις ΦΠΑ στην Ελλάδα (π.χ. όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Άγιο Όρος)
  5. Δεν λαμβάνει υπόψη τη μηδενική εγχώρια παραγωγή
  6. Δεν έχει σχέδιο ανάπτυξης. και χτυπήματος της παραοικονομίας. Χτυπάει τα νεύρα αλλά όχι τον ιό.
  7. Δεν διακρίνει ότι τα χρήματα των Γερμανών και άλλων φορολογουμένων πετάγονται κατά δις ευρώ σε εταιρείες της Ελλάδας, που χρεοκόπησαν με αποφάσεις - κόλαφο της Ελληνικής δικαιοσύνης δίνονται για τη “περίσωσή” τους αλλά με στόχο τη αλλαγή χρώματος κάποιων μεγάλων κόκκινων δανείων που έχουν δώσει κάποιες τράπεζες. Σε ποιό δικαστήριο μια απόφαση μιας μόνο εταιρείας συμβούλων λαμβάνεται ως κεντρική παράμετρος για να ληφθεί μια απόφαση απο δικαστές; Mα στην Ελλάδα του παραδικαστικού και της αποψίλωσης…!
  8. Δεν προστατεύει τη παραμονή του πλούτου στην Ελλάδα μέσα απο κανονισμούς που θα πρέπει να υπακούουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
  9. Δεν διαθέτει λίστα στο διαδίκτυο με τα ονόματα και τα ποσά με τα οποία παραχωρήθηκαν και παραχωρούνται ακίνητα και περιουσία της εκκλησίας, του δημοσίου αλλα και ιδιωτών (κόκκινα δάνεια, εταιρικά ομόλογα κλπ). Τι σημαίνει αυτό; Ότι όποιος φωνάζει κρύβει πολλά…
Η ΕΕ με τη σειρά της κάνει άλλα επιπλέον λάθη που δείχνουν διαπλοκή
  1. Η ΕΕ δεν σπρώχνει τις ευρωπαικές επενδύσεις στο Νότο ώστε να καλύψει τις διαφορές που υπάρχουν στην ανταγωνιστηκόητα (είναι απαραίτητο να ορισθεί ένας νέος κανονικοποιημένος δείκτης) αλλά το κυριότερο δεν σπρώχνει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό στις κατάλληλες θέσεις και δεν διαθέτει μηχανισμούς ελέγχων.
  2. Η ΕΕ έχει φουσκώσει πολύ με αέρα επενδύσεων που έχουν προεπιλεγμένη ροή πλούτου πρός το Βορρά, που έχει και πολλά εργοστάσια και επενδύσεις στις ΕΟΖ της Κίνας.
  3. Η ΕΕ έχει χάσει δις ευρώ σε άχρηστα θέματα ανάπτυξης R&D, που επιτρέπουν στις ΗΠΑ να προηγούνται. Μια ροή προιόντων ΗΠΑ και ΕΕ θα έφερναν τη Γερμανία και την Ολλανδία μπροστά αλλά θα έκανε φτωχότερο τον ευρωπαικό νότο.
  4. Η ΕΕ γνωρίζει ότι τα κόκκινα δάνεια έγιναν και αλλού. Μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν ένα καλό πλυντήριο για όλους. Τα ΕΣΠΑ δεν έκαναν καλό στην Ελλάδα. Ο πλούτος τους χάθηκε σε άχρηστες επιλογές.
  5. Η ΕΕ δεν επιβάλλει την απαλλαγή της μάστιγας της Ελλάδας, απο το παρόν πολιτικό σύστημα που είναι άχρηστο και σάπιο. Αυτό αφορά και τα Λαγούμια. Η Γαλλική κολώνια έχει κάνει κακό στο τόπο ενώ η Αμερικάνικη είναι για τα μπάζα. Δεν μπορείς να κολυμπήσεις απο τους πολλούς φελούς…
  6. Στο κομμάτι της ενέργειας η ΕΕ πρέπει να ευνοήσει 4 τουλάχιστον αγωγούς στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων τον ΤΑP, τον Ρωσικό, τον ΕλληνοΙσραηλινό αλλά και έναν αγωγό απο τη Λιβύη στη Κρήτη που θα μπορούσε να γίνει. Ένας τέτοιος αγωγός θα επέλυε πολλά γεωστρατηγικά προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και πολλά ενδοαραβικά προβλήματα.
  7. Στο κομμάτι διαχείριση ορυκτού πλούτου και επενδύσεων η ΕΕ πρέπει να βάλει με οδηγίες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να προστατευθούν μικροοικονομίες όπως της Ελλάδας. Δεν μπορεί ας πούμε τα κέρδη να εξάγονται και δευτερογενή προιόντα να παράγονται μόνο στις Βόρειες χώρες.
  8. Με οδηγίες της ΕΕ δεν επιλύονται προβλήματα αλλά μέχρι τώρα αποπληρώνονταν χρέη της ευρωπαϊκής διαπλοκής σε συγκεκριμένα κέντρα στην Ελλάδα με αντάλλαγμα τη συνεργασία τους.
  9. Στην ΕΕ πρέπει να υπάρχουν Αρχές που να λειτουργούν. Η ΕΕ πρέπει να αποχωρισθεί τα δικά της βαρίδια και αυτό αφορά και τον εσωτερικό μηχανισμό λειτουργίας της που θέλει άμεση ανανέωση και λιγότερο γράσο.
  10. Οι οδηγίες της ΕΕ πρέπει να έχουν όσο το δυνατό ευρύτερη εφαρμογή π.χ. Δεν μπορεί να υπάρχει μη φορολογούμενος στην ΕΕ χωρίς να ανταποδίδει.
  11. Oι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα μπορεί να προχωρήσουν μόνο με σχέδιο. Ποιοί θα κάνουν το σχέδιο; Oι κλέφτες, οι δανειστές ή οι προδότες;
Κάποτε όλοι πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους και αυτές να γίνουν σωστά αλλοιώς τα λάθη θα πολλαπλασιάζονται και θα έλθει μια νέα αρχή με μεγάλο πόνο. Η έγγυος μπορεί να βγάλει και αίμα ή να μη σταματήσει να γεννάει.
Οι φούσκες στην εποχή μας μόνο με πολέμους σβύνουν απο τις μνήμες και μπορεί στην Ελλάδα όλοι να κοιμούνται, το ίδιο δεν ισχύει για όλους τους άλλους πολίτες της ΕΕ. Το μεταναστευτικό δεν θα τους απασχολεί για πάντα. Κάποτε θα δούν και τότε θα γίνει μια νέα “νύχτα των κρυστάλλων” με στόχο τους πολιτικούς και τους τραπεζίτες, που έστησαν φούσκες. Το κύκλωμα ήδη είναι στο στόχο. Θα αρχίσουν να δολοφονούνται πολιτικοί; Aυτό δεν είναι λύση.

 zcode-gr.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)