Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ



ΤΟ SPIEGEL ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΚΟ, ΟΜΩΣ, ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ISKRA ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ  
ΕΛΛΑΔΑ-ΡΩΣΙΑ: ΑΝΟΜΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

Τη στιγμή που η Ελλάδα δέχεται ένα δεύτερο γύρο σκληρής μνημονιακής επίθεσης και ωμών επεμβάσεων στα εσωτερικά της σε βάρος της Αριστεράς, κυρίως από την πλευρά του ευρωενωσιακού και ιδιαίτερα του Γερμανικού ιμπεριαλισμού, την ίδια ώρα, ίσως όχι καθόλου τυχαία, η Ρωσία δέχεται μια μεγάλη Δυτική πίεση, κυρίως από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, η οποία δεν είναι μόνο στρατιωτική αλλά εδώ και αρκετό διάστημα έχει μετατραπεί και σε οικονομική
Η Δύση και συγκεκριμένα ο αμερικανο-νατοϊκός ιμπεριαλισμός, συνεπικουρούμενος από την ΕΕ, μεθοδεύει σχεδιασμένα εδώ και μήνες την κάθετη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι οποίες το τελευταίο εξάμηνο έχουν καταρρεύσει 40%!
Κύριος στόχος των σχεδιασμών είναι να πλήξουν βαρύτατα τη Ρωσική οικονομία ως βασική εξαγωγό υδρογονανθράκων, η οποία κινδυνεύει να περιέλθει σε μεγάλη ύφεση το 2015, αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, ενώ από την άλλη το ρωσικό ρούβλι γνωρίζει ραγδαία πτώση
παρά τη δραματική αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας την Τρίτη (16/12) στο 17% από 10,5%!
Οι κυρίαρχοι κύκλοι στις ΗΠΑ και στη Δύση πιστεύουν ότι ο συνδυασμός της στρατιωτικής (βλ. Ουκρανία κλπ) και οικονομικής πίεσης επί της Ρωσίας θα μεταφερθεί και στο πολιτικό πεδίο και θα μετατραπεί σε πολιτική αποσταθεροποίηση του ρωσικού σκηνικού.
Επιδίωξη των Δυτικών ιεράκων είναι μια φιλοδυτική μετατόπιση, τύπου Γέλτσιν, της πολιτικής εξουσίας στη Ρωσία ή ένα είδος πολιτικού χάους που θα επιτρέψει στη Δύση να κυριαρχήσει στην ευρασιατική ζώνη.
Παρ’ ότι οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας είναι εντελώς ανόμοιες και όχι μόνο λόγω διαφορετικού βάρους της κάθε χώρας, υπάρχουν ανάμεσά τους κάποιες όχι και τόσο απόμακρες και ασύνδετες αναλογίες.
Πρώτη αναλογία είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί πάση θυσία, ως «πειραματόζωο» κοινωνικής διάλυσης, στη Γερμανική σφαίρα οικονομικής επιρροής και να ενισχυθεί η πολιτικοστρατιωτική δορυφοποίησή της στον αμερικανο-ισραηλινό άξονα, ενώ η Ρωσία πρέπει να αποβάλλει τη διεκδίκηση αυτόνομου ρόλου και ισχύος, που θα έχουν ευρύτερες διαστάσεις και να μετατοπισθεί σε ένα ρόλο υποβαθμισμένου εταίρου του αμερικανο-ΕΕ κυρίαρχου πλανητικά μπλοκ.
Η επίθεση του αμερικανο-ΕΕ ιμπεριαλισμού σε Ελλάδα και Ρωσία και ευρύτερα στον ευρωπαϊκό νότο, στην Ανατολική Ευρώπη και στους χώρους της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, δεν αντιπροσωπεύει τόσο επίδειξη ισχύος αλλά ένδειξη πανικού και αδυναμίας. Η Γερμανική Ευρώπη συνεχώς κλυδωνίζεται και υποχωρεί, ενώ οι ΗΠΑ χάνουν ταχέως πολιτικό και οικονομικό έδαφος, απέναντι σε νέους διεθνείς συσχετισμούς και ένα «νέο» παγκόσμιο και περιφερειακό χάρτη που διαμορφώνεται.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να επανεξετάσει το ρόλο και τη θέση της.
Οι εξελίξεις τόσο στον ευρωπαϊκό νότο όσο και στην Ανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή υπαγορεύουν ως υπερεπείγουσα την ανάγκη και για την Ελλάδα να αλλάξει δραματικά όχι μόνο τους οικονομικούς προσανατολισμούς της αλλά και τους προσανατολισμούς στην εξωτερική της πολιτική.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΡΟΥΣΟΣ


ΤΟ SPIEGEL ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΚΟ, ΟΜΩΣ, ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ISKRA ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ
SPIEGEL:ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΡΟΥΒΛΙ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΡΙΣΗΣ;
Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, το δημοσίευμα τονίζει ότι στο τέλος του έτους η Ευρωζώνη ενδέχεται και πάλι να ταράξει τις αγορές, με αιτία και πάλι την Ελλάδα.  
Το ενδεχόμενο ο συνδυασμός των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, της πτώσης του ρουβλιού και της απειλής νέας αναταραχής στην Ελλάδα να αποτελεί το μείγμα της νέας οικονομικής κρίσης διερευνά άρθρο του περιοδικού «Der Spiegel», στο οποίο αναφέρεται ότι «η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά» και ότι μπορεί να γίνει και πάλι αφορμή για αναταραχή στις αγορές.
«Παγκοσμίως αυξάνεται η ανησυχία για μια νέα μεγάλη κρίση. Τι θα συμβεί αν το ρωσικό πρόβλημα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες; Τι θα συμβεί αν η τιμή του πετρελαίου κατρακυλήσει ακόμη πιο δραματικά και η αξία του δολαρίου συνεχίσει να ανεβαίνει; Τι θα συμβεί αν στην Ελλάδα έρθουν οι λάθος άνθρωποι στην εξουσία; Πρόκειται για έναν επικίνδυνο συνδυασμό διαφόρων κρίσεων, ο οποίος θα κρατήσει τις επόμενες εβδομάδες υπ΄ατμόν τον οικονομικό κόσμο», αναφέρει ο συντάκτης και μεταφέρει την άποψη του τέως επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ: «Οι επενδυτές είναι εντελώς ανασφαλείς. Θέλουν να βγουν από οτιδήποτε μπορεί να συνδέεται με κάποιο τρόπο με κινδύνους. Ο κίνδυνος μιας μεγαλύτερης κρίσης είναι εδώ». Ο επικεφαλής οικονομολόγος της DZ Bank Στέφαν Μπιλμάιερ είναι πιο αισιόδοξος: «Έχουμε κάποια συστατικά τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αναταραχές στις αγορές», δηλώνει, αλλά αναφέρεται και σε θετικούς παράγοντες, όπως η σταθερή οικονομία στις ΗΠΑ και στην Γερμανία και τα διεθνώς χαμηλά επιτόκια. «Η πιθανότητα μεγαλύτερης αναταραχής έχει αυξηθεί, αλλά παραμένει κάτω από το 50%», διευκρινίζει.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο συντάκτης επισημαίνει ακόμη το γεγονός ότι πολλοί επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από «επικίνδυνες» επενδύσεις και αγοράζουν γερμανικά και αμερικανικά κρατικά ομόλογα, παρότι τα επιτόκια είναι ιδιαίτερα χαμηλά. «Το γεγονός ότι οι επενδυτές 'παρκάρουν' τα χρήματά τους στον σίγουρο οφειλέτη που λέγεται Γερμανία, παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο είναι σχεδόν μηδενικό, αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι κρίσης», αναφέρει ο συντάκτης.
Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, το δημοσίευμα τονίζει ότι στο τέλος του έτους η Ευρωζώνη ενδέχεται και πάλι να ταράξει τις αγορές, με αιτία και πάλι την Ελλάδα.
Ο συντάκτης εξηγεί την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναφέρει ότι στην πρώτη ψηφοφορία ο υποψήφιος απέτυχε παταγωδώς, ενώ σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απορρίπτει την πολιτική διάσωσης της τρόικας και αναμένεται να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. Οι οικονομολόγοι είναι ανήσυχοι, συνεχίζει ο συντάκτης και αναφέρεται στον επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν:
«Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία, θα πάμε σε κρίση των ελληνικών τίτλων στις χρηματαγορές», τονίζει ο κ. Ζιν και εξηγεί ότι οι αγορές ανησυχούν ότι σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα προβληθούν από την πλευρά της Ελλάδας «υπερβολικές απαιτήσεις» για άφεση μέρους του χρέους. «Ήδη η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει για να δανειστεί από τις αγορές υψηλότερα επιτόκια από ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες. Αν τα πράγματα πάνε άσχημα, αυτό θα είναι μόνο μια πρόγευση ενός νέου γύρου κρίσης στην Ευρωζώνη», καταλήγει το δημοσίευμα.
ΠΟΥΤΙΝ: Η ΔΥΣΗ ΦΕΡΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ  
Η Ρωσια δεν πρέπει να σπαταλήσει τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας για να προστατεύσει το ρούβλι, κι είναι σίγουρο ότι θα ανακάμψει, δήλωσε την Πέμπτη (18/12) ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνέντευξή Τύπου που δίνει κάθε χρόνο προς τα τέλη Δεκεμβρίου. Είπε ότι η κρίση μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι προκαλείται από εξωγενείς παράγοντες, όμως δεν προσέφερε συγκεκριμένη στρατηγική εξόδου από αυτήν.
«Βάσει του χειρότερου σεναρίου εξωτερικών οικονομικών συνθηκών, η κατάσταση αυτή μπορεί να κρατήσει δύο χρόνια» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Εάν η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, θα χρειαστεί να αλλάξουμε τα σχέδιά μας, να κόψουμε κάποια πράγματα (δαπάνες). Η θετική στροφή και η έξοδος από την υφιστάμενη κατάσταση όμως είναι αναπόφευκτη» τόνισε και συμπλήρωσε: «Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχιστεί και η δική μας οικονομία θα ανακάμψει από την τρέχουσα κατάσταση». Σημείωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να διαφοροποιήσει την οικονομία της για να μειώσει την εξάρτησή της από τις τιμές του πετρελαίου και προέβλεψε ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο.
Αναφερόμενος στις εσωτερικές διαφωνίες στη Ρωσία για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης – την οποία χαρακτήρισε «τέλεια καταιγίδα» -, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα και πως η κεντρική τράπεζα ίσως έπρεπε να έχει κινηθεί νωρίτερα. «Άφησε να εννοηθεί ότι εάν η κεντρική τράπεζα είχε κινηθεί νωρίτερα και πιο αποφασιστικά, μπορεί να μην χρειαζόταν τώρα να κάνει τη σαρωτική αύξηση των επιτοκίων» σχολιάζει το Reuters.
Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, ο Πούτιν άσκησε δριμεία κριτική σε ΗΠΑ και Ε.Ε. υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία για να περιορίσουν τη Ρωσία, όπως έγινε από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου με την επέκταση του ΝΑΤΟ. Συνέκρινε μάλιστα τη σημερινή κατάσταση με ένα νέο διχασμό όπως το Τείχος του Βερολίνου.
«Οι εταίροι μας δεν σταμάτησαν. Είδαν εαυτούς ως νικητές, ως αυτοκρατορία και όλοι οι άλλοι είναι υποτελείς που πρέπει να υπακούσουν» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η κρίση στην Ουκρανία θα πρέπει να κάνει τους εταίρους μας να κατανοήσουν ότι ήρθε η ώρα να σταματήσουν να χτίζουν τείχη».

iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)