Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Η κυβέρνηση θέλει τα νέα μέτρα μετά τις ευρωεκλογές και η Ε.Ε. θα... «διευκολύνει»


Οι στόχοι της κυβέρνησης στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Αναβολή της όποιας συζήτησης για μέτρα για μετά τις εκλογές του Μαΐου θέλει η κυβέρνηση

Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
Η κυβέρνηση είναι απασχολημένη με τις εκλογές, πρέπει να μαζέψει ψηφοφόρους ενώ παράλληλα το δημοσίευμα μας προετοιμάζει για νέα μέτρα. Άραγε με αυτούς τους προδότες που κυβερνούν την χώρα θα τελειώσουν ποτέ τα μέτρα, το σίγουρο είναι ότι είναι ολοκληρωτικά ανίκανοι  να  πετύχουν τους στόχους σε όσα διαπραγματεύονται (δηλαδή το τίποτα, αφού άλλο αποφασίζουν για αυτούς)


Φουντώνουν και πάλι το προσεχές διάστημα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ένα θέμα το οποίο έπρεπε να έχει κλείσει από το φθινόπωρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και το Eurogroup που θα γίνει στις 19 Μαρτίου ή το αργότερο μέχρι και το άτυπο Eurogroup που θα γίνει στην Αθήνα την 1η Απριλίου.

Πάντως, οι εκκρεμότητες που φέρονται να εντοπίζουν τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ είναι πολλές και τα θέματα που παραμένουν ανοικτά ενδεχομένως να μην κλείσουν μέχρι τον Μάρτιο. Ωστόσο, αυτό «βολεύει» από μια άποψη την ελληνική πλευρά, που φέρεται να επιθυμεί την αναβολή για το καλοκαίρι συζητήσεων που θα έχουν να κάνουν με λήψη νέων μέτρων, ώστε να τελειώσουν πρώτα οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και το ευρωκοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Ναυτεμπορική», η κυβέρνηση φέρεται να θέλει να φτάσει σε συμφωνία με την τρόικα μόνο για θέματα που έχουν να κάνουν με μεταρρυθμίσεις, λήψη δόσης ή διευκολύνσεις συνολικού ύψους 9 - 10 δισ. ευρώ και να αναβληθεί για το καλοκαίρι η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, τα δημοσιονομικά κενά της τριετίας 2014 -2016 και τα μέτρα για τη μείωση του δημοσίου χρέους, κάτι το οποίο φέρεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα.


Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, αναμένεται να λάβει μια σαφή ένδειξη των προθέσεων των δανειστών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, στην ατζέντα της οποίας βρίσκεται και το ελληνικό ζήτημα.

Οι εκκρεμείς δόσεις
Βέβαια, ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι τον προσεχή Μάιο, υπάρχει η υποχρέωση για πληρωμές χρεολυσίων που φτάνουν τα 10 δισ. ευρώ και η χρηματοδότηση των οποίων επρόκειτο να γίνει από τις δόσεις που έπρεπε να έχουν εκταμιευτεί βάσει του αρχικού προγράμματος. Μάλιστα, από τον Ιούλιο του 2013 και έπειτα, η Ελλάδα έχει λάβει μόλις 1 δισ. ευρώ και εκκρεμεί από το Δεκέμβριο η δόση συνολικού ύψους 4,9 δισ. ευρώ (3,1 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ), ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν προγραμματισμένη η εκταμίευση μεγάλης δόσης ύψους 9,2 δισ. ευρώ (5,7 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ). Συνολικά, δηλαδή, το ποσό που εκκρεμεί φτάνει σε 14,1 δισ. ευρώ.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)