Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΙΝΚΑ: OAEE Άκυρες οι καταλογιστικές πράξεις εισφορών υγείας



ΙΝΚΑ-ΔΤ 502 21.02.14
Για την περίπτωση του ΟΑΕΕ ως δικονομικά εναγόμενου.

Έχουμε μια κατάσταση όπου, ο ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ, χρεώνεται τελικά για υπηρεσίες που δεν του παρέχονται, καθιστάμενοι «τρόπο τινά» οι εναγόμενοι, ως αδικαιολογήτως πλουτήσαντες σε βάρος της περιούσιας του ασφαλισμένου και καταναλωτή, χωρίς να υποστούν καμία απώλεια από την μη παροχή των υπηρεσιών τους, λόγω μη καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.
Από το πλαίσιο πάλι του Συνταγματικού Δημόσιου Δικαίου, η υποχρεωτικότητα της καταβολής των εισφορών για την ασφάλιση υγείας και η χρέωση τους στον ασφαλισμένο καταναλωτή, ενώ υποχρεωτικά εκ τους νόμου, δεν παρέχονται υπηρεσίες υγείας, καθιστά τις παραπάνω ασφαλιστικές εισφορές, στην ουσία φόρο υπέρ των δυο πρώτων εναγομένων, αφού πλέον οι παραπάνω «εισφορές υγείας» έχουν όλα τα χαρακτηριστικά του φόρου.
Ειδικότερα, έχουμε χρηματική και αναγκαστική παροχή, χωρίς ειδική αντιπαροχή, υπέρ των υπόχρεων ιδιωτικών φυσικών προσώπων.
Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα, οι επιβαλλόμενες εισφορές υγείας, να επιβάλλονται παράνομα και να καταλογίζονται παράνομα, αφού, ως φόρος, θα πρέπει το ύψος αυτού και οι συντελεστές υπολογισμού τους, να καθορίζονται από τον νόμο και όχι από κανονιστική διοικητική πράξη.
Στην περίπτωση του ΟΑΕΕ, προβλέπεται ότι, τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών «αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Ε.» (άρθρο 5 παρ. 2 του Κανονισμού του ΟΑΕΕ).
Έτσι λοιπόν οι οικείες καταλογιστικές πράξεις, οι οποίες καταλογίζουν, σε βάρος ασφαλισμένου στον ΟΑΕΕ ασφαλιστικές εισφορές υγείας, ενώ λόγω της μη καταβολής τους οι εναγόμενοι αρνούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον ασφαλισμένο, είναι άκυρες.

 Ιωάννης Μυταλούλης
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ 
3ης Σεπτεμβρίου αριθμός 54
 3ος όροφος γραφείο 1 ΤΚ 10433 
Τηλ 2103842522    2103842522 κιν 6945202953 6945202953
fax 2118009418 skype ioannis.mytaloulis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)