Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Η λιτότητα σκοτώνει την υγεία και ο Άδωνις κωφεύει


Η λιτότητα σκοτώνει την υγεία και ο Άδωνις κωφεύει  Η λιτότητα σκοτώνει όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά κυρίως στην Ελλάδα.

Με την λιτή αυτή φράση, η οποία περικλείει ωστόσο ένα σοκαριστικό μήνυμα, δύο κορυφαία έντυπα το ιατρικό Lancet και η βρετανική εφημερίδα Independent, αναφέρονται στην πιο σοβαρή οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, με αποτέλεσμα ένα εκατ. πολίτες να είναι χωρίς την αναγκαία τους περίθαλψη, ενώ ταυτόχρονα να αυξάνονται επικίνδυνα η βρεφική θνησιμότητα, το HIV aids, οι αυτοκτονίες, ενώ επανέρχονται στο προσκήνιο μετά από 40 χρόνια, μολυσματικές ασθένειες όπως η ελονοσία.


Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας και προσωπικά ο υπουργός κ. Γεωργιάδης, ούτε σιωπούν και δεν παίρνουν καμία θέση στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα. Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα μάλιστα κάνει λόγο για "συγκλονιστική" βλάβη στην υγεία του πληθυσμού, αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων μέτρων λιτότητας, Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Dr David Stuckler, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ότι "το κόστος της λιτότητας βαραίνει κυρίως τους απλούς Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα της υγείας που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε όλη την Ευρώπη στη σύγχρονη εποχή". Προς επίρρωσιν των παραπάνω, ο Independent δημοσιεύει φωτογραφία όπου μία κυρία τρίτης ηλικίας περιπλανιέται σε ένα άδειο ιατρείο του ΕΟΠΥΥ.


Η Ελλάδα, από παραδεισένιος τόπος μετά την επέλαση της τρόικας και των πολιτικών του Μνημονίου, έχει μεταμορφωθεί σε μία χώρα όπου οι πολίτες της πραγματικά κινδυνεύουν και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, τα παιδιά, οι χρονίως πάσχοντες και τα άτομα τρίτης ηλικίας. Ακριβώς δηλαδή οι ομάδες αυτές, που θα έπρεπε η Πολιτεία και ειδικότερα οι πολιτικές του υπουργείου Υγείας να είναι πιο στοχευμένες και πιο ευαισθητοποιημένες, ενώ ξεχασμένο όνειρο φαίνεται ότι είναι και τα προγράμματα πρόληψης. Αντίθετα, ο υπουργός Υγείας και η όλη η ηγεσία, κωφεύουν και κάθε ημέρα που περνάει είναι πιο δύσκολη από την προηγούμενη.
ado
Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από μολυσματικές ασθένειες που είχαν κρατηθεί σε απόσταση κατά τα τελευταία 50 ή 60 χρόνια, καθώς δυνάμωναν οι προσπάθειες της δημόσιας υγείας», δήλωσε στον Independent ο Martin McKee, καθηγητής ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας στην Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.«Αν χαλαρώσετε την επιφυλακή σας, όπως το ελληνικό παράδειγμα μας δείχνει, οι ασθένειες αυτές μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτές τις αλλαγές».
Ο προϋπολογισμός για τα Δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 25% μεταξύ 2009 και 2011 και οι δημόσιες δαπάνες για τα φαρμακευτικά προϊόντα έπεσαν κάτω του μισού, με αποτέλεσμα ορισμένα φάρμακα να μην μπορούν μερικά να χορηγηθούν, δήλωσαν οι ειδικοί από την Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ καθώς και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Η αύξηση της ανεργίας επίσης, σε μια χώρα όπου η ασφάλιση υγείας συνδέεται με την εργασιακή κατάσταση έχει οδηγήσει περίπου 800.000 άτομα να στερούνται είτε κρατική πρόνοια είτε πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και σε ορισμένες περιοχές, διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί του Κόσμου, έχουν παρέμβει για να παράσχουν υγειονομική περίθαλψη και φάρμακα σε ευάλωτα άτομα.
noso
Οι ερευνητές (έλληνες και βρετανοί ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας) όπως αναφέρει το περιοδικό the Lancet, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει σοβαρά υπόψη της τις επιπτώσεις των πολιτικών της τρόικας σε θέματα υγείας, καθώς και την ελληνική πολιτεία να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να δράσει ανάλογα. Στη μελέτη του lancet, επικεφαλής της οποίας είναι ο Αλέξανδρος Κεντικελένης του King's College και του Τμήματος Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα έχουν υπάρξει οι μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με συνέπεια η σημερινή δημόσια δαπάνη της χώρας για την υγεία να είναι πλέον μικρότερη από κάθε άλλη χώρα μέλος της Ευρωζώνης. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Κεντικελένη, το ελληνικό κράτος πρόνοιας "απέτυχε να προστατεύσει τους ανθρώπους κατά την εποχή που χρειάζονταν περισσότερο την υποστήριξη αυτή".
Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, καθώς και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, αναφέρουν ως χαρακτηριστικές συνέπειες της κρίσης την εντεινόμενη αδυναμία των ασθενών να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στα αναγκαία φάρμακα, τη μεγάλη αύξηση στα περιστατικά λοιμωδών νόσων και τη γενικότερη επιδείνωση της ψυχικής-νοητικής υγείας του ελληνικού λαού.
Σε μια περίοδο μείωσης των εισοδημάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα δημοσιεύμαται, η συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές της έχει ως συνέπεια να μεταφέρεται πλέον ένα μέρος του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασθενείς, με συνέπεια, σύμφωνα με τις στατιστικές της ΕΕ, σχεδόν οι μισοί Έλληνες (το 47%) να αισθάνονται πως δεν λαμβάνουν την αναγκαία περίθαλψη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ενδεικτικά τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν την σοβαρή κατάσταση δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζει η χώρα:
- Τα περιστατικά AIDS μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν κατά την περίοδο 2009-2012 (από 15 σε 484). Όπως αναφέρει το ιατρικό περιοδικό, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων HIV σε χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών (ΧΕΝ) στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στη χαμηλή παροχή υπηρεσιών πρόληψης και της διακοπής των προγραμμάτων ανταλλαγής βελονών από το 2008.
- Τα περιστατικά φυματίωσης μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν το 2013 σε σχέση με το 2012 (με βάση προκαταρκτικά στοιχεία). - Η κρατική χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία μειώθηκε κατά 55%, μεταξύ 2011 και 2012.
- Η κατάθλιψη αυξήθηκε περίπου δυόμιση φορές μεταξύ 2008-2011 (από 3,3% του πληθυσμού το 2008 σε 8,2% το 2011).
- Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 45% μεταξύ 2007-2011.
- Η βρεφική θνησιμότητα, που προηγουμένως εμφάνιζε πτωτική τάση, αυξήθηκε κατά 43% μεταξύ 2008-2010, ενώ κατά 19% αυξήθηκαν την ίδια περίοδο οι γεννήσεις παιδιών χαμηλού βάρους.
- Επανεμφανίστηκε η ελονοσία μετά από 40 χρόνια.
Οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν πως οι εμπειρίες άλλων χωρών που πέρασαν από παλαιότερες οικονομικές κρίσεις, όπως η Ισλανδία και η Φιλανδία, δείχνουν ότι, χάρη στην προστασία του τομέα υγείας και των σχετικών κοινωνικών παροχών, οι κυβερνήσεις μπορούν να αποφύγουν σε ένα βαθμό τις επιζήμιες επιπτώσεις της κρίσης πάνω στην υγεία του πληθυσμού.

Πηγή: onmed.gr

Από το : newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)