Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Αντ. Σαμαράς: Μέχρι και τα 150 δισ. ευρώ θα φτάσουν τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες


Αντ. Σαμαράς: Μέχρι και τα 150 δισ. ευρώ θα φτάσουν τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, είπε ο πρωθυπουργός έπειτα από τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Για ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνιο, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με αντικείμενο ενεργειακά θέματα. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε βάθος 25 - 30 ετών τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα φθάσουν έως και τα 150 δισ. ευρώ. 


Αναφερόμενος στη συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η μείωση τιμής στο φυσικό αέριο θα φθάσει στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Επίσης, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ανάδειξη της Ελλάδας μεταξύ των σημαντικών ενεργειακών παικτών και για δυνατότητά της να γίνει ενεργειακός κόμβος, ενώ επανέλαβε ότι το β' εξάμηνο του 2014 θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για παραχώρηση 10-15 οικοπέδων νοτίως της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων.

Κατά τη σύσκεψη, έγινε παρουσίαση των δεδομένων που προκύπτουν μέχρι στιγμής από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Οι έρευνες έγιναν από τη νορβηγική εταιρεία PGS και αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η ερμηνεία των δεδομένων που προέκυψαν. Εκτιμάται πάντως ότι οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Εντός του 2014 θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για παραχώρηση 10 - 15 περιοχών για έρευνες.

Επίσης, κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν και τα ανοιχτά θέματα με την τρόικα στο τομέα της ενέργειας. Σε εκκρεμότητα, με την τρόικα να επιμένει και να πιέζει, παραμένει η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας με την πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ». Η τρόικα φέρεται να ζητά την άμεση κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, ενώ ζητά και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Αναταραχή όμως θα προκληθεί και στην αγορά των ΑΠΕ και των φωτοβολταικών με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν να ισοσκελιστεί ο λογαριασμός ΑΠΕ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)