Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ορισμός του "εκσυγχρονισμού" [και η σύγχρονη προπαγάνδα των λέξεων]



Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
Το κείμενο που ακολουθεί  δημοσιεύτηκε  την Τετάρτη 24 Ιούλη 1996, σχεδόν 18 χρόνια πριν και το επικοινωνιακό παιχνίδι των πολιτικών γίνεται σκληρότερο, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη.
Οι λέξεις χάνουν πλέον την έννοια τους δίνοντας μια λανθασμένη υπόσταση,  αφού τα επικοινωνιακά τρικ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προσδιορίζονται μόνο από την πολιτική τους γραμμή. 


http://olympiada.files.wordpress.com/2013/02/image1.pngΤον ορισμό του "εκσυγχρονισμού" έδωσε ένας εκ των φανατικών υποτίθεται υποστηρικτών του, ο Μιλτ. Παπαϊωάννου, μέλος του ΕΓ και γγ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Εκσυγχρονισμός, λοιπόν, για το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ "είναι η προσαρμογή της κοινωνίας, της οικονομίας, της παιδείας, της οργάνωσης της πολιτείας στα νέα δεδομένα. Με μια φράση είναι ένα ευρύτερο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων".
Αλήθεια τι ...κομψός, αλλά και συνάμα αποκαλυπτικός ορισμός, παρά την ολοφάνερη προσπάθεια υπεκφυγής! Οι λέξεις - κλειδιά είναι τα "νέα δεδομένα". Εκεί βρίσκεται και η ουσία του ορισμού, που δίνει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Εκεί βρίσκεται το ταξικό του περιεχόμενο, η υπαρκτή ή όχι προοδευτικότητα του εκσυγχρονισμού του, το αν είναι ή όχι κοινωνικά ωφέλιμος.
Ποια είναι, λοιπόν, τα νέα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία πρέπει να "εκσυγχρονιστούν" - δηλαδή να προσαρμοστούν ή και να υποταχτούν - η οικονομία, η κοινωνία, η παιδεία, κλπ., κλπ.; Μα ποια άλλα; Οι νόμοι της "ελεύθερης αγοράς" και του ανηλεούς ανταγωνισμού, η πρωτοκαθεδρία της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" (διάβαζε: μεγάλο κεφάλαιο) και το κυνηγητό του κέρδους ως ύψιστης αρχής και αξίας και άλλα παρόμοια.
Και οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, ο λαός, οι άνεργοι, η νεολαία, οι πραγματικές αξίες και ιδανικά, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η ανθρωπιά μας...;
Δυστυχώς, όλ' αυτά δεν έχουν θέση, ούτε στα "νέα δεδομένα", ούτε στον "εκσυγχρονισμό" του κ. Παπαϊωάννου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)