Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ναυαγών

ΕΝΩ ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ
Σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς για βίαιη και απάνθρωπη συμπεριφορά στελεχών του λιμενικού σώματος, βρίσκονται οι καταθέσεις των διασωθέντων παράνομων μεταναστών από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ναυαγών
Όπως τονίζουν οι ίδιοι σε αυτές, το λιμενικό τούς περισυνέλεξε άμεσα από την επιφάνεια της θάλασσας και το πλήρωμα του σκάφους τούς βοήθησε να μην πνιγούν.

«Όταν ξεκινούσαμε από την Τουρκία, ο Τούρκος διακινητής μας είπε να μπούμε, οι γυναίκες και τα παιδιά, μέσα στην καμπίνα του αλιευτικού. Όταν αυτό χάλασε, ήρθε το σκάφος του λιμενικού, μας πέταξε σχοινί και μας ρυμούλκησε. Κάποια στιγμή στη διαδρομή, είχαν μπει νερά μέσα στο σκάφος. Φώναξα στον άνδρα μου. Ήρθε και πήρε εμένα και το παιδί μου έξω. Οι άλλοι άνδρες δεν ήρθαν να πάρουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους από μέσα. Δύο άτομα έπεσαν στη θάλασσα, αλλά δεν ξέρω γιατί. Πήγαν όλοι από τη μία πλευρά της βάρκας να δούνε και λίγο μετά αυτή αναποδογύρισε» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά μια από τις διασωθείσες μετανάστριες στην κατάθεσή της, και σημειώνει: «Πιστεύω ότι θα είχαμε πεθάνει όλοι μας, αν δεν μας είχαν βοηθήσει οι λιμενικοί. Όταν μας περισυνέλεξαν μας μετέφεραν στη ξηρά, μας έδωσαν ρούχα, νερό και φαγητό, και μας πήγαν στο νοσοκομείο».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας το πρωί στο ΑΠΕ είπε ότι έχει ζητήσει ήδη από το ναυτοδικείο Πειραιά να διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες τού ναυτικού δυστυχήματος στο Φαρμακονήσι. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν ζήτησε ΕΔΕ, καθώς την ευθύνη της ανάκρισης την έχει ο εισαγγελέας.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ναυαγών
«Έχουμε δύο αποστολές ως σώμα, να προστατέψουμε τα σύνορά μας και να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα» προσέθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ το συγκεκριμένος σκάφος που συνέδραμε στην επιχείρηση διάσωσης είναι καταδιωκτικό. Τα επίσημα στοιχεία του αρχηγείου του Λιμενικού αναφέρουν ότι το εν λόγω σκάφος, με το ίδιο πλήρωμα, έχει πάρει μέρος και σε άλλες αποστολές διάσωσης. Συγκεκριμένα, το 2012 συμμετείχε σε ένα περιστατικό παράνομης εισόδου μεταναστών διασώζοντας 24 άτομα και το 2013 συμμετείχε σε ένα ακόμα περιστατικό παράνομης εισόδου μεταναστών, διασώζοντας από τη θάλασσα και τους 40 επιβαίνοντες.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της, από την πρώτη στιγμή, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να διεξάγει διαφανή και διεξοδική έρευνα των συνθηκών για το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι.

Κατηγορηματικά απορρίπτει το Λιμενικό τις αιτιάσεις για τους χειρισμούς που οδήγησαν στην τραγωδία του Φαρμακοησίου: «Είναι εξωφρενικό να υποστηρίζει κανείς ότι στελέχη του Λιμενικού -που έχουν διασώσει πάνω από 3.500 ανθρώπους τους τελευταίους 18 μήνες στο Αιγαίο- εμφανίζονται ότι εγκληματούν», δήλωσε στον Σάκι ο εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός, αναφερόμενος στην τραγωδία.

Ο κ. Λαγκαδιανός είπε μάλιστα ότι υπάρχουν μαρτυρίες μεταναστών από το μοιραίο πλοιάριο, ότι αν δεν υπήρχε το λιμενικό θα είχαν πνιγεί. «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι από τη μία σώζεις ένα μετανάστη και από την άλλη τον σπρώχνεις στη θάλασσα» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι φαίνεται από το στίγμα του πλοίου του λιμενικού ότι κατευθυνόταν προς το Φαρμακονήσι.

Χθες, την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η «ατυχέστατη», όπως την χαρακτηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλιτιάδη Βαρβιτσιώτη, σχετικά με την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Ναυτιλίας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουΐζνιεκς, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μουΐζνιεκς καθώς και διάφοροι άλλοι «θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα».

«Κανένας, ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ζητήσει να έρθει να ενημερωθεί και να του δείξουμε όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Μούιζνιεκς, σε δήλωσή του προς το Associated Press την Τετάρτη, είχε δήλωσε σοκαρισμένος από την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, συμπληρώνοντας ότι το συμβάν φαίνεται να αποτελεί μία υπόθεση αποτυχημένης μαζικής απέλασης μεταναστών και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει τέλος σε «ανάλογες πρακτικές».

Όπως υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ, είναι αναγκαία η πλήρης διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την τραγωδία.
«Η προστασία των συνόρων πρέπει να είναι αποτελεσματική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής απόλυτος» καταλήγει η ανακοίνωση.







Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

Το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δείχνουν ότι προασπίζονται την ανθρώπινη ζωή και τους λαθρο/μετανάστες, αλλά στην ουσία είναι το πολιτικό τους παιχνίδι. Δεν είδαμε ποτέ την αριστερά να στέκεται δίπλα στους ανθρώπους αυτούς που είναι τα πολιτικά θύματα και που χρησιμοποιούν τον πόνο τους για να αναδείξουν κάποιοι τον φιλελευθερισμό τους. Είμαστε σίγουροι ότι ο Έλληνας ένστολος κάνει άψογα την δουλειά του, δεν είναι δολοφόνος όπως θέλουν να λένε και προασπίζει την ανθρώπινη ζωή από όπου και να έρχεται, θυσιάζοντας ακόμα και την δική του ζωή.

Δεν στηρίζουμε την μνημονιακή –προδοτική κυβέρνηση, αλλά αντικρούουμε την προπαγάνδα των κομμάτων που έχουν πολιτικό όφελος , διαστρεβλώνοντας την αλήθεια σε αυτή την τραγωδία.

Είναι ανέντιμο να ρίχνουν τα πυρά τους σε ανθρώπους που εργάζονται σκληρά στο αφιλόξενο περιβάλλον της θάλασσας, χορτάσαμε από τα λόγια του κεντρο – αριστερο –σοσιαλιστικού τόξου, που στην ουσία παραμένει μόνο στα λόγια και από ενέργειες τίποτα.

Είναι ανήθικη η εκμετάλλευση δυστυχισμένων ανθρώπων για την ψηφοθηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)