Γράφει: Βαρβάρα Δημοπούλου
Ο λόγος για την υπερτιμολόγηση στο έργο -κατασκευής του Προβλήτα Ι- του ΟΛΠ από την κοινοπραξία Ρούτση-Αβαξ-Δομοσπορτ, όπου η διαφθορά εμφανίζεται σε όλη τη διάρκεια των γραφειοκρατικών διαδικασιών, με κύριο θύμα τελικά, τον φορολογούμενο πολίτη.
Να υπενθυμίσουμε, ότι το έργο ανατέθηκε στην Κοινοπραξία το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2009. Ύστερα από σχετική καταγγελία, έγινε έλεγχος και αποκαλύφθηκε οικονομική διαφορά εις βάρος του ΟΛΠ. Η Διοίκηση του ΟΛΠ, διέταξε άμεση επιθεώρηση και ΕΔΕ, ενώ ανέθεσε σε Ελεγκτική Επιτροπή και Εμπειρογνώμονες την ακριβή αποτύπωση των διαφορών.
Παράλληλα, κάλεσε τις ανάδοχες εταιρίες (J & P Άβαξ, Ρούτσης και Δομοσπόρτ) να επιστρέψουν τα εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν - ύψους 6.785.627 ευρώ πλέον τόκων και ΦΠΑ - χωρίς να τα δικαιούνται!
«Στρουθοκαμηλισμός» και επιεικείς ποινές για Άβαξ
Πως γίνεται, όμως, μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρία, όπως είναι η J&P Αβαξ να εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο εις βάρος του Δημοσίου και να μην της επιβάλλονται ούτε οι ελάχιστες ποινές, τη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες τυγχάνουν σκληρής αντιμετώπισης για πολύ μικρότερα ποσά;
Και γιατί το Δημόσιο να την εμπιστευτεί ξανά σε μία μελλοντική δημοπράτηση έργου, όταν η κατασκευάστρια εταιρία δεν έχει αναλάβει ούτε την ευθύνη της παραδοχής του λάθους της. Δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση και αποφεύγει οποιαδήποτε δήλωση για το συγκεκριμένο θέμα.
ΟΛΠ: Παύσεις και θέσεις σε αργία έως 30 ημέρες! – Τι δήλωσε ο Π. Πετρουλής
«Η λέξη υπερτιμολόγηση δεν είναι ακριβής όρος», επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Πετρουλής, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, μιλώντας αποκλειστικά στην Fmvoice.gr. Απλώς «έγινε λάθος υπολογισμός στους συντελεστές. Για κάθε είδος εργασίας υπάρχει και ένας συντελεστής. Αυτοί οι συντελεστές ήταν όλοι διαφορετικοί από αυτούς που έπρεπε να είναι. Αυτό προκάλεσε μία διαφορά εις βάρος του ΟΛΠ».
Γιατί υπήρξε, όμως, τόσο μεγάλη απόκλιση (της τάξεως των 6,7 εκατ. ευρώ) σε μία κοινοπραξία, η οποία μειοδότησε στον διαγωνισμό; Μήπως τελικά αληθεύει ότι στον κατασκευαστικό κλάδο τα έργα τα παίρνουν αυτοί, που «λαδώνουν» περισσότερο;
Ο κ. Πετρουλής διαψεύδει κάτι τέτοιο. Όπως επισημαίνει, το έργο δόθηκε στον μειοδότη «με όλους τους κανόνες». Και η υπερτιμολόγηση, πως εξηγείται; «Απλώς έβαλε 100 τόνους μπετό και αντί να το υπολογίσει με συντελεστή 1,3 το υπολόγισε με συντελεστή 1,5. Αυτό έβγαλε μία διαφορά. Αυτό έγινε σε όλους τους συντελεστές και προκάλεσε τη διαφορά των 6,7 εκατ. ευρώ. Αν βάλεις και το ΦΠΑ, το ποσό αυτό ανεβαίνει».
Οι ανάδοχες εταιρίες αναγνώρισαν το λάθος τους και δέχτηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα. Να υπήρξε άραγε κάποια σκοπιμότητα από την πλευρά τους; Ο κ. Πετρουλής δηλώνει άγνοια. «Έκαναν λάθος στους συντελεστές. Έγινε ένορκη διοικητική εξέταση και το θέμα έχει σταλεί στο δικαστήριο. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν έγινε σκόπιμα ή όχι».
Παρόλα αυτά, ευθύνη μεγάλη υπήρξε και από τα αρμόδια στελέχη του ΟΛΠ, που επέτρεψαν να συμβεί κάτι τέτοιο. Κατηγορήθηκαν για «βαριά αμέλεια» και καταδικάστηκαν. Με ανακοίνωσή του ο ΟΛΠ λίγους μήνες πριν ανακοίνωσε ότι τα αρμόδια στελέχη έτυχαν πειθαρχικών ποινών. Ποιες είναι ακριβώς αυτές οι ποινές;
«Αυτά τα λάθη στους συντελεστές έπρεπε η αρμόδια υπηρεσία να τα είχε δει και να τα προλάβει», υπογραμμίζει ο κ. Πετρουλής. «Αμέλεια… Ο φάκελος όλος πήγε στον Εισαγγελέα και οι υπάλληλοι πήγαν στα πειθαρχικά συμβούλια. Πέρασαν στο Δευτεροβάθμιο Ποινικό και οριστικοποιήθηκαν οι ποινές τους».
Δηλαδή απολύθηκαν, θα φαντάζονταν οι περισσότεροι. «Όχι δεν απολύθηκαν. Δεν αποδείχτηκε από τα δικαστήρια ποινική διάσταση. Αν υπάρξει κάτι τέτοιο, τότε θα προχωρήσουμε σε απολύσεις. Το ΔΣ του ΟΛΠ, που ενεργεί σαν πειθαρχικό, με βάση την αμέλεια και τις παραλήψεις τους, τους τιμώρησε. Έχουν οριστικοποιηθεί αυτές οι ποινές: Ένας μήνας παύση για τον αρμόδιο διευθυντή, 15 μέρες παύση για τον αρμόδιο τμηματάρχη».
Δηλαδή για ένα οικονομικό σκάνδαλο άνω των 6,7 εκατ. ευρώ, οι αρμόδιοι τιμωρήθηκαν με παύσεις και θέσεις σε αργία από 15 έως 30 ημέρες!
Και όσον αφορά στη γραφειοκρατία; Μήπως τελικά ευνοεί τη διαφθορά; Λύνει το πρόβλημα ή απλώς αυξάνει το «λάδωμα» και ενισχύει το κρυφό κόστος των έργων; «Πιθανολογώ ότι αν ήταν πιο ξεκάθαρες οι διαδικασίες που επιβάλλονται και οι συντελεστές, θα διευκολυνόταν η καλύτερη παρακολούθηση των έργων. Θα πρέπει να γίνει πράγματι μία απλοποίηση. Και ο έλεγχος να είναι πιο εύκολος και όχι εις βάρος των έργων», σημειώνει ο κ. Πετρουλής, υπερτονίζοντας τον παράγοντα ανθρώπινου λάθους, ίσως πάνω σε μία προσπάθεια να εκμαιεύσει την επιείκειά μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)