Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

ΕΘΝΟΣ

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Στα ύψη τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα

Πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ κέρδισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον περασμένο χρόνο, από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος επαναγοράς ομολόγων από τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters και αναδημοσιεύουν ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα Wall Street Journal, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι κέρδισε 555 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα, ποσό το οποίο ενδεχομένως σημαίνει ότι μπορεί να καταλήξουν στην Αθήνα δισεκατομμύρια ευρώ.
Το κέρδος που αποκόμισε η ΕΚΤ αφήνει να εννοηθεί πως το σύνολο του Ευρωσυστήματος - η ΕΚΤ και οι 17 Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης - ενδέχεται συνολικά να έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Τον περασμένο Νοέμβριο, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν να μεταβιβάσουν τα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα του Ευρωσυστήματος στην Αθήνα από το 2013 και εξής, για την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας.
Το ποσοστό της ΕΚΤ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος είναι 8%, το οποίο εφόσον αναχθεί προς την κλίμακα του συνόλου μπορεί να αντιστοιχηθεί σε κέρδη περίπου 6 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα.
Παρόλ' αυτά, τα ομόλογα που διακρατούνται δεν είναι επιμερισμένα ισομερώς και τα συνολικά κέρδη ενδέχεται να αποδειχθούν μικρότερα.
Παρουσιάζοντας λεπτομερειακά τον ισολογισμό της για το 2012, η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα πως συνολικά αποκόμισε 1,108 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (SΜΡ) πέρυσι και τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 998 εκατ. ευρώ από 728 εκατ. την προηγούμενη χρονιά.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΕΚΤ θα καταβάλλει το ποσοστό των κερδών της από το SMP στις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Αυτές με τη σειρά τους θα προσθέσουν τα δικά τους κέρδη από το πρόγραμμα εξαγοράς ελληνικών ομολόγων που διακρατούν και θα μεταβιβάσουν τα κέρδη στις κυβερνήσεις τους, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα στείλουν στην Αθήνα.
Τα νούμερα
Στα 33,9 δισ. ευρώ ανέρχεται η ονομαστική αξία των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υλοποιώντας τα δύο προγράμματα αγοράς τίτλων, το πρώτο Securities Market Pogramme και το δεύτερο, το περίφημο Οutright Monetary Transactions OMT, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Συνολικά, η ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου των ομολόγων των «προβληματικών κρατών» Ιταλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδος που κατέχει η ΕΚΤ στο τέλος του 2012 ανέρχονταν σε 218 δισ. ευρω.
Οπως προκύπτει από τους ετήσιους λογαριασμούς για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2012, τα έσοδα που αποκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα ανήλθαν σε 555 εκατ. ευρω έναντι 654 εκατ. ευρώ το 2011.
Τα καθαρά κέρδη της ΕΚΤ για το 2012 διαμορφώθηκαν σε 998 εκατ. ευρώ (2011:728 εκατ. ευρώ).
Κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε ενδιάμεση διανομή κερδών, ύψους 575 εκατ. ευρώ, προς τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ στις 31 Ιανουαρίου 2013.
Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διανείμει το υπόλοιπο ποσό των 423 εκατ. ευρώ στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ στις 25 Φεβρουαρίου 2013.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 2,3 δισ. ευρώ.
==================================================================

Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 20:18 Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Κέρδη 555 εκατ. ευρώ για την ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα

Υψηλότερο πλεόνασμα το 2012, συγκριτικά με το 2011, ανακοίνωσε ότι είχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χάρη στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα από τόκους της ΕΚΤ ανήλθαν σε 2,28 δισ. ευρώ από 1,99 δισ. ευρώ το 2011, αναφέρει ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός και προσθέτει ότι απ’ αυτά τα 1,1 δισ. ευρώ προήλθαν από κρατικά ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος για τις Αγορές Τίτλων, εκ των οποίων τα 555 εκατομμύρια από ελληνικά ομόλογα.
Το πλεόνασμα ανήλθε σε 2,16 δισ. ευρώ από 1,89 δισ. ευρώ το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ και ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να διανείμει 423 εκατ. ευρώ στιε εθνικές κεντρικές τράπεζες, επιπλέον των 575 εκατομμυρίων, που ήδη έδωσε τον Ιανουάριο.
Εστάλη από:

Δρ Δημοσθενης  Κωνσταντατος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)