Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Homeschooling: Η εναλλακτική εκπαίδευση.


Η εκπαίδευση κατ’ οίκον ―το λεγόμενο homeschooling ή home education, με μακρά παράδοση στο εξωτερικό― είναι η επιλογή εκατομμυρίων γονέων σε όλον τον κόσμο να μην εντάξουν τα παιδιά τους στο κλασικό σύστημα εκπαίδευσης, δηλαδή του ελεγχόμενο από την κρατική εξουσία και παρεχόμενο είτε στα δημόσια σχολεία είτε στα ιδιωτικά σχολεία πρώτης και δεύτερης βαθμίδας (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) και αντί αυτού, η επιλογή να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, είτε λειτουργώντας οι ίδιοι ως εκπαιδευτικοί είτε προσλαμβάνοντας κατ’ οίκον διδασκάλους. Η φιλοσοφία του homeschooling δεν αρνείται την εκπαίδευση ως διαδικασία, αρνείται μόνον την εκπαίδευση μέσα στο επίσημο σχολείο.

Η συζήτηση γύρω από την κατ’ οίκον εκπαίδευση είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς αγγίζει τομείς όπως η κοινωνιολογία, η φιλοσοφία της εκπαίδευσης, η παιδοψυχολογία, η ίδια η δημοκρατία και η ελευθερία του πολίτη να χειραφετηθεί σε έναν τόσο σημαντικό τομέα όπως αυτός της παρεχόμενης γνώσης. Είναι επίσης ενδιαφέρουσα διότι άπτεται θεμάτων όπως η κοινωνικοποίηση του παιδιού, η ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, ο ρόλος της οικογένειας στην αγωγή του παιδιού, η ποιότητα του περιεχομένου του προγράμματος εκπαίδευσης, η επάρκεια του γονέα να διδάξει το παιδί του, η τεράστια δαπάνη ενέργειας από τον γονέα-διδάσκαλο, κ.λπ.

Η κατ’ οίκον εκπαίδευση στην Ελλάδα /Homeschooling in Greece
Η κατ’ οίκον εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν προβλέπεται από τον νόμο με την έννοια που έχει περιγραφεί παραπάνω. Η φοίτηση των παιδιών στο σχολείο ορίζεται από τον νόμο ως υποχρεωτική.
Υπάρχει η εξής εξαίρεση: Το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να θεωρεί ως απολύτως απαιτούμενη προϋπόθεση της έγκρισης μιας αίτησης γονέων για εκπαίδευση του παιδιού τους στο σπίτι την πιστοποιημένη ανάγκη του μαθητή για ειδική εκπαίδευση (ΦΕΚ 78/τεύχος Α΄/14-03-2000: «Εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», Άρθρο 1, §12γ: «στο σπίτι, σε εξαιρετικές περιπτώσεις»). Οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή πιστοποιούνται από το οικείο Κέντρο Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.), το οποίο αποτελεί υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και υπάγεται στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάθε Νομαρχίας.
Στη χώρα μας εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια ένα αυξημένο ενδιαφέρον για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε να επιτραπεί στους Έλληνες γονείς η δυνατότητα να επιλέγουν την κατ’ οίκον εκπαίδευση και συνεπώς να ορίζουν όπως εκείνοι επιθυμούν το πλαίσιο και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης των παιδιών τους.
Ίσως πλησιάζει η στιγμή, με δεδομένη την επικείμενη αλλαγή του νόμου για την εκπαίδευση και τη συνακόλουθη αναθεώρηση των δεδομένων που ισχύουν, να εξεταστεί η εξασφάλιση ευελιξίας στο ζήτημα αυτό και η παροχή του δικαιώματος από την ελληνική πολιτεία στους γονείς να παράσχουν κατ’ οίκον εκπαίδευση στα παιδιά τους, όπως πολλοί γονείς επιλέγουν και νομίμως πράττουν σε ολόκληρο τον κόσμο.
ΠΗΓΗ 2                         (Εστάλη από την φίλη μας Άννα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)