Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ARMA 3 - Λήμνος



Ανεβάσαμε πρόσφατα ένα θέμα για τη Λήμνο, αλλά φαίνεται ότι το συγκεκριμένο νησί παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον. Βέβαια η γεωστρατηγική του θέση - ακριβώς στην είσοδο των Στενών - είναι γνωστή και δεν χωρά καμία περαιτέρω συζήτηση από μέρους μας.

Ένα θέμα όμως που προέκυψε, είναι η αναγγελία ενός παιχνιδιού που θα βγει στην αγορά το 2012. Το παιχνίδι ονομάζεται ARMA 3 και είναι το τέταρτο της σειράς. Η ιδιαιτερότητά του είναι μία. Ενώ τα προηγούμενα τέσσερα παιχνίδια διαδραματίζονται σε φανταστικούς τόπους, το τέταρτο διαδραματίζεται στο ελληνικό νησί της Λήμνου, στο κοντινό μέλλον.









Η κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Bohemia Interactive, με έδρα τη Δημοκρατία της Τσεχίας.

Κατά σειρά τα παιχνίδια της εταιρείας είναι τα ακόλουθα:


1) ARMA: Armed Assault, διαδραματίζεται στο φανταστικό νησί του Ατλαντικού Sahrani,
2) Arma 2, διαδραματίζεται σε μια φανταστική μετα-Σοβιετική χώρα με το όνομα Chernarus (Μαύρη Ρωσία),
3) ARMA 2: Operation Arrowhead, διαδραματίζεται στην φανταστική χώρα Τακιστάν,
4) ARMA 3, διαδραματίζεται στο Μεσογειακό νησί της Λήμνου (Ελλάδα) και θα έχει φωτορεαλιστική έκταση και υδάτινα περιβάλλοντα.
Ο κόσμος του παιχνιδιού θα είναι ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα στη σειρά Arma, 900 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το νησί θα περιλαμβάνει πάνω από 50 χωριά με κτίρια στα οποία ο παίκτης θα μπορεί να εισέλθει και θα μπορεί να τα καταστρέψει.
Το παιχνίδι διεξάγεται στο κοντινό μέλλον όπου οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ προσπαθούν να αντικρούσουν εισβολή εξ'ανατολών.




Διακρίνεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ και στο βάθος το Κάστρο της Μύρινας


Επιβίωσε, Προσαρμόσου, Κέρδισε


Μετά από χρόνιες έντονες εχθροπραξίες εναντίον Ανατολικών στρατών, η Ευρώπη έγινε το τελευταίο προπύργιο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Με τον κίνδυνο να οδηγηθεί στη θάλασσα, το ΝΑΤΟ ξεκινάει μια απελπισμένη επιχείρηση. Με την ελπίδα να αρπάξει αυτό που μοιάζει καλά φυλαγμένο στρατιωτικό μυστικό, ξεκινάει η Επιχείρηση Magnitute (Μέγεθος). Μια μικρή ομάδα Ειδικών Δυνάμεων και Ερευνητές αποστέλλονται σε ένα Μεσογειακό νησί βαθιά πίσω από τις γραμμές εχθρού. ...


Το θέμα του παιχνιδιού έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Ν.Λέσβου κος Σπύρος Γαληνός, με ερωτήσεις στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κο Παύλο Γερουλάνο και τον Υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, κο Πάνο Μπεγλίτη.
Τις ερωτήσεις μπορείτε να βρείτε εδώ:



1.32: οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ
13.09: δείτε τις παραμέτρους του παιχνιδιού:
- κοντινό μέλλον
- παγκόσμια σύγκρουση
- ΝΑΤΟ εναντίον Ανατολής
13.30: περιοχή Αυλώνα, στο βάθος η πρωτεύουσα της Μύρινας
13.53 ...




Χωριό Καμίνια



Αναφερθήκαμε στο συγκεκριμένο θέμα γιατί δυστυχώς μας φέρνει στο νου δυσάρεστους συνειρμούς.
Το εικονικό περιβάλλον του παιχνιδιού δεν είναι τελικά τόσο εικονικό, αλλά βασίζεται σε πραγματικούς χώρους. Βέβαια, δεν υποστηρίζουμε ότι όλο το παιχνίδι διαδραματίζεται σε πραγματικούς χώρους, άλλωστε δεν είναι ολοκληρωμένο ακόμα και πρόκειται να βγει στην κυκλοφορία το 2012.

Παρ'όλ'αυτά, εμείς οι απλοί άνθρωποι που δεν έχουμε σχέση με παιχνίδια πολέμου και στρατηγικής (μεταφράστε το και με τις δύο έννοιες) αισθανόμαστε πολύ αμήχανα όταν βλέπουμε ένα ελληνικό νησί μας να χρησιμοποιείται σε παιχνίδια πολεμικών επιχειρήσεων. Αυθόρμητα μας έρχονται στο νου σκέψεις:
Μπορεί άραγε ένα τέτοιο παιχνίδι να χρησιμοποιηθεί ως προσομοιωτής, ως γυμνάσιο (με την αρχαία έννοια του όρου) για επικείμενες πραγματικές συγκρούσεις;
Μπορεί να είναι ένα είδος προετοιμασίας της κοινής γνώμης για το μέλλον που επιφυλάσσεται στο συγκεκριμένο γεωστρατηγικό σημείο;

Στέκουμε ορθοί και περιμένουμε...


σχετικοί σύνδεσμοι:


1 σχόλιο:

  1. να σημειώσω οτι το πρώτο μέρος της σειράς χρησιμοποιήθηκε για εκπαίδευση του αμερικανικού στρατού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)