Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Οι 3 μήνες που άλλαξαν τον «τσάρο» της οικονομίας


venizelosΌσοι γνωρίζουν καλά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, λένε πως δεν έχει καμία σχέση με τρεις μήνες πριν, δηλαδή όταν ανέλαβε τα ηνία του υπουργείο Οικονομικών. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ισχυρίζονται ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν… κοπεί τα φτερά του και έχει χάσει τον αρχικό του ενθουσιασμό. Όλοι θυμούνται πως στο Eurogroup στις 19 Ιουνίου ο κ. Βενιζέλος είχε πάει με άλλον αέρα και η στάση του είχε προκαλέσει την έκπληξη των ομολόγων του. Μάλιστα Ο κ. Ρεν εξοργίστηκε μαζί του και του ύψωσε φωνή τονίζοντας ότι καμία αλλαγή στο μεσοπρόθεσμο δεν θα γίνει δεκτή.

Αυτή ήταν η πρώτη πικρή γεύση από τη θητεία του στο νέο κυβερνητικό πόστο. Ο κ. Βενιζέλος είχε διαπιστώσει ότι τα εντός της Ελλάδος «κυβικά» του δεν μετράνε και τόσο στις ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύσεων. Ωστόσο δεν πτοήθηκε και το διάστημα που ακολούθησε πεισματικά προσπαθούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων.
Δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε. Η μη επίτευξη των στόχων που επιβάλλει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προκάλεσαν την αγανάκτηση της τρόικας, η οποία πριν τρεις εβδομάδες διέκοψε τις συνομιλίες και έφυγε. Ετσι ο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής ο έλληνας υπουργός Οικονομικών βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς δέχθηκε έντονες επικρίσεις για το κυβερνητικό έργο και την εμπλοκή με την τρόικα. «Όταν γύρισε από την Πολωνία, ο Βενιζέλος δεν ήταν ίδιος», τονίζει αξιωματούχος του υπουργείο. Φαίνεται πως είχε συνειδητοποιήσει πως οι δανειστές μας δεν αστειεύονται και πως εάν δεν πειστούν δεν πρόκειται να καταβάλλουν την έκτη δόση. Ισως, οΒενιζέλος δεν φανταζόταν ποτέ, όταν αναλάμβανε το υπουργείο Οικονομικών, ότι θα έφτανε κάποια στιγμή που θα σήκωνε το βάρος της χρεοκοπίας ή μη της χώρας. Και μπορεί σωματικά να το αντέχει, αλλά ψυχολογικά τον έχει καταβάλλει όλο αυτό το σκηνικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών φάνηκε διαλλακτικός με την τρόικα και προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις με την εκταμίευση της δόσης. Ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να κάμψει τις αμφιβολίες του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν, ο οποίος είναι και ο πιο δύσπιστος και αυτός ουσιαστικά προκάλεσε τη διακοπή των συζητήσεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ο κ. Τόμσεν δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω από αυτά που ζητούσε πριν από 3 εβδομάδες και ξεκαθάρισε πως δεν εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ότι συμβεί.
Σίγουρα το κλίμα στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ήταν καλύτερο από αυτό που επικράτησε στις κατ’ιδίαν συναντήσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου, ωστόσο τα σύννεφα στις σχέσεις τρόικας – κυβέρνησης δεν έχουν διαλυθεί τελείως.
Οσον αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είναι αποφασισμένος να μην δημιουργήσει άλλες κόντρες και να προχωρήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις ώστε να κλείσει όσο το δυνατόν η «μαύρη τρύπα». «Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. Διακυβεύεται το μέλλον της ώρας και δεν είναι ώρα για πειραματισμούς και καπρίτσια», είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών στους στενούς τους συνεργάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)