Η απαγόρευση δημόσιας προσευχής είναι πλέον σε ισχύ και τα περίπου 5 εκατ. μουσουλμάνων αναζητούν προσωρινές λύσεις, από κλειστούς χώρους που ενοικιάζουν ως και άδεια κτίρια, όπως μία παλιά μονάδα της Πυροσβεστικής.
Η επίσημη αντίδραση της μουσουλμανικής κοινότητας είναι ήπια. Στο συγκεκριμένο χώρο, ο σεΐχης Μοχάμεντ Σάλαχ Χάμζα που επέβλεπε τις προσευχές εκτιμά ότι "είναι η αρχή μιας λύσης ... Οι πιστοί είναι ικανοποιημένοι που βρίσκονται εδώ. Ο χώρος, που μπορεί να φιλοξενεί 2.000, είναι γεμάτος". "Εδώ είναι καλύτερα από το δρόμο ... Προφανώς σόκαρε τον κόσμο", σχολίασε ένας από τους πιστούς.
Ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν ανακοίνωσε ότι στο Παρίσι οι πιστοί του Ισλάμ θα πρέπει να χρησιμοποιούν τους δημόσιους χώρους που τους διατίθενται γι' αυτό, αν και η ανέγερση ενός ικανής έκτασης χώρου προσευχής δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Προειδοποίησε μάλιστα πως όσοι δεν υπακούσουν θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα από την αστυνομία, που τερματίζει την "ανοχή" της προς όσους προσεύχονται στον δρόμο.
Σχολιαστές και αντιπολίτευση "δείχνουν" τις προεδρικές εκλογές σε επτά μήνες από σήμερα, ως τον πραγματικό λόγο που η κυβέρνηση Φιγιόν κάνει επίδειξη πυγμής. Πολλοί κατηγορούν ανοιχτά την πλευρά Σαρκοζί ότι προσπαθεί να προσεταιριστεί ψηφοφόρους της Λεπέν, όπως και με την υπόθεση απαγόρευσης της μαντίλας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτή η επιλογή έχει σχετικά μικρό κόστος για το Σαρκοζί στους μουσουλμάνους Γάλλους πολίτες, καθώς θρησκευόμενοι είναι μόλις 1 στους 10%, ποσοστό αντίστοιχο των Καθολικών.
Δεν απουσίασαν πάντως εντελώς οι αντιδράσεις. Μια ώρα πριν από την πρώτη προσευχή νεαροί με γενειάδες, πράσινες κορδέλες στο κεφάλι και πανό συγκεντρώθηκαν στην οδό Μιρά στο Παρίσι, όπου γίνονταν ως σήμερα συχνά δημόσιες προσευχές, για να αποθαρρύνουν την μετάβαση των πιστών στο νέο χώρο λατρείας.
"Κανένα σύστημα στο σύμπαν δεν μπορεί να μας ελέγξει πέρα από τον Αλλάχ", φώναζε ένας νεαρός άνδρας. "Υπάρχει περισσότερη αξιοπρέπεια στο να προσεύχεσαι στο γρασίδι από το να προσεύχεσαι στο τζαμί", υποστήριζε ένας δεύτερος.
ΠΗΓΗ (Εστάλη από την φίλη μας Άννα)
ΣΧΟΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
Οι Μουσουλμάνοι στην Ελλάδα δεν απαιτούν μόνο την ύπαρξη τζαμιού στην Αθήνα αλλά και νεκροταφείου, αναφέρουν σε forum:
Ενα τέμενος ειναι επιβεβλημένο να γίνει στην Αθήνα...Η μη ύπαρξη του δείχνει έλλειψη σεβασμού προς έλληνες και αλλοδαπούς μουσουλμάνους...Παράλληλα είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας μουσουλμανικού νεκροταφείου...Το πρόβλημα είναι οτι η πλειοψηφία των χριστιανών δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει ένα τέμενος και πόσο σημαντικός είναι ο ιμαμης για έναν μουσουλμάνο...http://forum.islam.gr/viewtopic.php?p=6
Eπίσης:
Όχι ένα, αλλά τουλάχιστον... δέκα τζαμιά στην ευρύτερη Αττική επιθυμούν να αποκτήσουν οι μουσουλμάνοι μετανάστες. Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε τη Δευτέρα στα γραφεία της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος, παρουσιάστηκαν 23 προτάσεις, που αφορούν στο σύνολό της τη μεταναστευτική πολιτική, με σκοπό τα ζητήματα αυτά να τεθούν υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωβουλής, υπουργείών και κομμάτων, ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς και της Εκκλησίας της Ελλάδος.http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=91972
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)