Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Η εκκλησία ξύπνησε και ζητεί λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών

Κεκλεισμένων των θυρών να τελούνται λειτουργίες και ακολουθίες σε όλους τους ιερούς ναούς...
... και τα μοναστήρια ζητεί με επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απευθυνόμενος προς την υπουργό Νίκη Κεραμέως, ο Αρχιεπίσκοπος επικαλείται την καλή διάθεση και τη μέχρι στιγμής άριστη συνεργασία τους και προτείνει να επιτραπεί να τελούνται όλες οι ακολουθίες στις ιερές μονές, αφού ήδη δεν δέχονται κανέναν προσκυνητή, αλλά και στους ιερούς ναούς χωρίς τη συμμετοχή πιστών, καθώς, όπως τονίζει, η Εκκλησία οφείλει να δέεται και να προσεύχεται υπέρ της υγείας του πιστού λαού.
Επιπροσθέτως, στην παράγραφο που αναφέρει ότι «επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας αποκλειστικά προς τον σκοπό μετάδοσης από εθνικής ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο», η Ιερά Σύνοδος παρακαλεί να
προστεθεί ότι επιτρέπεται κάθε είδους ακολουθία και για λόγους διαδικτυακής αναμετάδοσης.
Αντίστοιχα, η Ιερά Σύνοδος με επιστολή της προς τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων τον καλεί να μεριμνήσει ώστε να επιτρέπεται και η μετακίνηση των πιστών στους ναούς για λόγους ατομικής προσκύνησης και προσευχής, ενώ κάνει γνωστό ότι υπήρξαν αρκετές διαμαρτυρίες που έκαναν λόγο για διάκριση, αφού επιτρέπεται η βόλτα κατοικίδιων ζώων ή η σωματική άσκηση, αλλά όχι η μετακίνηση χριστιανών για λόγους πνευματικούς.
Παράλληλα, τέσσερις δικηγόροι ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη -και κατ' επέκταση να ακυρωθεί- η απόφαση της πανελλαδικής απαγόρευσης των λειτουργιών και των ιεροπραξιών που επέβαλε η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας στις εκκλησίες και στους άλλους θρησκευτικούς χώρους λατρείας της χώρας. Η εν λόγω αίτηση θα συζητηθεί στις 5 Μαΐου από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τη Μαρία Καραμανώφ και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Παπαγιάννη.
Αντισυνταγματικό
Οι αιτούντες υποστηρίζουν ότι το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα άρθρα 3, 13 και 25 του Συντάγματος. Δηλαδή το Σύνταγμα ορίζει ότι επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού και οι ιεροί κανόνες τηρούνται αποκλειστικά από την Ιερά Σύνοδο και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.
Κατά συνέπεια, αποκλειστικό δικαίωμα της Ιεράς Συνόδου είναι να αποφασίζει για το ζήτημα της τέλεσης της θείας λειτουργίας, που είναι ο πυρήνας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας. Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ατομικό προστατευόμενο δικαίωμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προσθέτουν οι τέσσερις δικηγόροι, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το νομικό τμήμα της Συνόδου δεν συμμετείχε σε όλο αυτό. Σήμερα ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος, με αφορμή την ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών, απευθύνει με διάγγελμά του μήνυμα αγάπης και συμπαράστασης στον πιστό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)