Προεόρτια στάσης πληρωμών…
Του Κώστα Στούπα
Όσοι έχουν εργαστεί σε επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά γνωρίζουν πως η πορεία προς τη μοιραία κατάληξη είναι σταδιακή. Ξεκινά με περικοπές αναλωσίμων όπως π.χ. τα σαπούνια στους νιπτήρες, τα χαρτιά υγείας και η γραφική ύλη ή άλλα αναλώσιμα.
Μετά αρχίζουν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, στην αρχή μερικές μέρες, μετά εβδομάδες και αργότερα μήνες.
Το Ελληνικό Δημόσιο έχει κάνει στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα. Τον τελευταίο χρόνο καταβάλει μόνο μισθούς και συντάξεις.
Όπως από καιρό τώρα εκτιμούμε είναι θέμα χρόνου η στάση πληρωμών να αρχίσει να ακουμπά και το σκληρό πυρήνα των κρατικών δαπανών.
Η ώρα αυτή πλησιάζει. Ιδού δύο αποδείξεις:
Απόδειξη Νο1
Πριν
από λίγες μέρες το υπουργείο Εργασίας ενέκρινε την απόφαση του Δ.Σ. του
ΙΚΑ για τη χορήγηση εσωτερικού δανεισμού ταμειακής διευκόλυνσης ύψους
210 εκατ. ευρώ.Επίσης κατά τον τρέχοντα Ιούνιο παρά τις μειώσεις των συντάξεων θα καταβληθούν χωριστά οι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Οι δεύτερες θα καταβληθούν και θα καταβάλλονται σταθερά εφεξής τη δεύτερη εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα.
Παρά τους πανηγυρισμούς για το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα τα ταμειακά ελλείμματα του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων είναι προφανή.
Απόδειξη Νο 2
Στην
αλυσίδα των “λουκέτων” ιδιωτικών επιχειρήσεων προστίθεται και η αλυσίδα
σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, η οποία τις τελευταίες μέρες ζήτησε την
υπαγωγή της στο άρθρο προστασίας από τους πιστωτές.Το πρώτο συμπέρασμα είναι πώς μια από τις μεγαλύτερες ταμειακές του δημοσίου είσπραξης ΦΠΑ και άλλων φόρων βγαίνει εκτός.
Κατά τα λοιπά, το μέγεθος και η εμπλοκή της αλυσίδας στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα δημιουργεί σκέψεις πως ο αντίκτυπος αυτής της χρεοκοπίας μπορεί να είναι πολλαπλάσιος από αυτό που αρχικά φαίνεται.
Η εταιρεία απασχολεί περί τους 12.000 εργαζόμενους και η στάση πληρωμών (αυτό σημαίνει προστασία από πιστωτές) αφορά πάνω από 2.000 προμηθευτές. Αν κάθε προμηθευτής απασχολεί 10 εργαζόμενους ο αντίκτυπος λαμβάνει ήδη άλλες διαστάσεις…
Υπάρχουν λοιπόν σαφείς ενδείξεις πως η αδυναμία μιας τόσο μεγάλης επιχείρησης μπορεί να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα που να δημιουργήσει έμφραγμα σε ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τις κοινωνικές εντάσεις και να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.
Παρά τις εκτιμήσεις περί ανάπτυξης και ανάστασης της οικονομίας η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει λάβει τα μηνύματα. Η ανάδειξη της αλλαγής του εκλογικού νόμου σε προτεραιότητα δείχνει πως η ηγεσία της κυβέρνησης δεν αποκλείει τις πολιτικές εξελίξεις και τις πρόωρες εκλογές και προσπαθεί να διαμορφώσει τους όρους για την επόμενη και ενδεχομένως τη μεθεπόμενη μέρα.
Το ορόσημο
Η
υπαγωγή της Μαρινόπουλος (της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής) στο άρθρο
περί προστασίας από τους πιστωτές μοιάζει με ορόσημο για την πορεία της
ελληνικής χρεοκοπίας που ξεκίνησε το 2010 και λαμβάνει χώρα σε αργή
κίνηση λόγω της παρέμβασης των εταίρων και δανειστών.Τυχαίο δεν είναι πως η χρεοκοπία λαμβάνει χώρα το 2016 και επειδή οι τράπεζες θα αρχίσουν να καθαρίζουν τα χαρτοφυλάκια από “κόκκινα” δάνεια, αλλά και ένα χρόνο μετά την επιβολή των capital controls.
Τυχαίο δεν είναι επίσης πως από την αρχή του 2016 έχουμε μια σειρά χρεοκοπιών μεγαλύτερων και άρα πιο γνωστών επιχειρήσεων όπως Ηλεκτρονική Αθηνών, ΙΜΑΣ, Athens Leedra, Πυρσός κλπ “Λουκέτα” είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια, Ατλάντικ, Σατο, Βωβός κλπ., αλλά φέτος σε 6 μήνες είχαμε όσες σε έξι χρόνια χρεοκοπίας.
Η επέτειος των Capital Controls
Τα
capital controls είχαν αρνητική επίδραση στην οικονομία η οποία έχει
αρχίσει να φαίνεται από το πρώτο τρίμηνο του 2016. Τι έκταση θα πάρει
αυτή η αρνητική επίδραση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Το 2015 με την
“περήφανη” διαπραγμάτευση του κ. Βαρουφάκη διέλυσε κυριολεκτικά τις
τράπεζες οι οποίες μηδένισαν τα πάνω από 25 δισ. των ανακεφαλαιοποιήσεων
που είχαν προηγηθεί. Είναι φυσικό αυτή η εξέλιξη να έχει συμβάλει στην
επιδείνωση της κακής κατάστασης της οικονομίας.Η χρεοκοπία της Μαρινόπουλος, γιατί περί αυτού πρόκειται, (η εταιρεία μετά την υπαγωγή σε προστασία, θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα επάρκειας προμηθειών, γεγονός που θα μειώσει την πελατεία της και θα δυσκολέψει την προσπάθεια εξόδου από την κρίση), αποτελεί ορόσημο του τέλους ενός οικονομικού μοντέλου για την Ελλάδα.
Πρόκειται για τη χρεοκοπία του οικονομικού μοντέλου της ανάπτυξης μέσω της ζήτησης που δομήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες των επιδοτήσεων και του φθηνού δανεισμού. Η κατανάλωση μειώνεται στη χώρα και κατά συνέπεια οι θέσεις εργασίας που στηρίζονταν στην κατανάλωση θα συνεχίζουν να μειώνονται.
Οι κοινωνικές συνέπειες θα ήταν λιγότερο επώδυνες αν, έστω από το 2010 και μετά τη χρεοκοπία της χώρας, το κράτος είχε μειώσει δαπάνες, σταματούσε να βγάζει 50άρηδες συνταξιούχους και μέσω της μείωσης της φορολογίας, της γραφειοκρατίας είχε δημιουργήσει κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων σε παραγωγικούς εξαγωγικούς τομείς.
Έτσι, όσοι έχαναν τη δουλειά τους από τους κλάδους κατανάλωσης και εισαγωγών θα είχαν την ευκαιρία να απασχοληθούν στους νέους παραγωγικούς τομείς.
Η χρεοκοπία εταιρειών όπως ο Μαρινόπουλος, η Ηλεκτρονική, η Σάτο κλπ. πιστοποιεί τη χρεοκοπία της ιδεολογίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και οι προηγούμενες κυβερνήσεις πάνω-κάτω την θεωρία της επιδίωξης ανάπτυξης μέσω της ζήτησης αποδέχονταν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε το κοντέρ αυτής της ανοησίας με δηλώσεις όπως αυτή της κυβερνητικής εκπροσώπου περί των τριών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που δημιουργεί κάθε διορισμός ενός αργόμισθου στο δημόσιο.
Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων θα είναι περισσότερες από το πρώτο. Το ίδιο θα συνεχιστεί και το 2017 τουλάχιστον. Αυτό θα συμβεί και γιατί μετά μια μικρή αναλαμπή το 2015 (όχι λόγω ΣΥΡΙΖΑ) το 2016 επιστρέψαμε σε ύφεση αλλά και γιατί από φέτος ξεκινούν οι τράπεζες τη εκκαθάριση των “κόκκινων δανείων”.
Η αύξηση φόρων και εισφορών ολοκληρώνει το παζλ της καταστροφής.
Όπως είναι φυσικό, αυτό σημαίνει αύξηση της ανεργίας και μείωση των κρατικών εσόδων. Άρα, σε λίγο το “τρίο στούτζες” του αριστερού οικονομικού επιτελείου θα καταλάβει πως κάθε θέση εργασίας που χάνεται στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να σημαίνει απώλεια περισσότερων θέσεων εργασίας στο δημόσιο. Κάπως έτσι είναι πιθανό να καταρρεύσει ο μύθος της αριστεράς στην Ελλάδα για τα επόμενα 30-50 χρόνια, με φτώχεια και πόνο όπως στις περισσότερες χώρες που κυβέρνησε.
Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα καθώς αποτελεί την έμπρακτη επιβεβαίωση πως οι μισθοί δεν κρατούνται σταθεροί ή ανεβαίνουν με σχετικούς νόμους και απεργίες αλλά με τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων. Ποια είναι η βασική προϋπόθεση για να σταματήσουν να πέφτουν οι μισθοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να αρχίσουν να ανεβαίνουν στη συνέχεια;
Είναι η ζήτηση για θέσεις εργασίας να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Αν δεν συμβεί, κανένας νόμος και κανένας πολιτικός δεν πρόκειται να σταματήσει την Βουλγαροποίηση στην αρχή και Βιετναμοποίηση στη συνέχεια της χώρας.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η μείωση των κρατικών δαπανών με τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Μετά η εξασφάλιση όρων πολιτικής και φορολογικής σταθερότητας.
Επίσης υπάρχουν επιχειρήσεις χαμηλής και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Μια χώρα που θέλει να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας με υψηλότερους μισθούς πρέπει να δώσει ειδικά κίνητρα, όχι για σουβλατζίδικα, τυροπιτάδικα και τσιπουράδικα, αλλά για εταιρείες π.χ. τεχνολογίας.
Για να προσελκύσεις επενδύσεις τεχνολογίας που προσφέρουν θέσεις εργασίας με υψηλούς μισθούς χρειάζεσαι πολιτική σταθερότητα που δεν εξασφαλίζεται με τα “καραγκιοζιλίκια” αλλαγής του εκλογικού νόμου κάθε τρεις και λίγο ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις.
Ένα κίνητρο προσέλκυσης τέτοιων επενδύσεων θα ήταν π.χ. η απαλλαγή τους από κάθε φορολογία για τα πρώτα 20-30 χρόνια, όπως έχει κάνει η Τουρκία, το Ισραήλ κλπ. Η Παραγουάη για να εξασφαλίσει μια επένδυσης της Intel έκανε περισσότερα: Πήγε στην εταιρεία και της ζήτησε να μάθει τι πρέπει να κάνει. Και το έκανε και εξασφάλισε την επένδυση.
Ακόμη και με μηδενική φορολογία τα οφέλη από τη μείωση της ανεργίας και τους παράπλευρους φόρους θα έφεραν έσοδα στο κράτος. Αλλά αυτά δεν μπορούν ούτε να τα σκεφτούν ούτε να τα υλοποιήσουν ανεπάγγελτοι και κρατικοδίαιτοι είτε της αριστεράς είτε της δεξιάς.
Μέχρι να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να κάνουμε αυτό που πρέπει, υπομονή…
Καιρός γαρ εγγύς… Οι ενδείξεις συγκλίνουν πως μπήκαμε στην τελική ευθεία.
kostas.stoupas@capital.gr
ΣΧΟΛΙΟ από την διαχειρίστρια του JFG: Η καταστροφική πορεία της Ελλάδας δεν ξεκίνησε τυχαία αλλά εσκεμμένα και τώρα απλά ολοκληρώνεται, καθώς μετά ή και ταυτόχρονα με την γενική στάση πληρωμών προς το εσωτερικό, θα γίνει και η στάση πληρωμών προς το εξωτερικό. Η στάση πληρωμών προς τους δανειστές δηλαδή, η οποία ήταν εξαρχής το ζητούμενο της όλης επίχρισης (καταστροφής και λεηλασίας της χώρας), έτσι ώστε στα πλαίσια της αναγκαστικής εκτέλεσης να ενεργοποιηθεί το δικαίωμα κατάσχεσης ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας που ήδη βρίσκεται στα χέρια τους. Σας θυμίζω ότι η αναγκαστική εκτέλεση κατά της Ελλάδας ξεκίνησε το 2010 με αναγκαστική διαχείριση και τώρα απλά ολοκληρώνεται, με ταυτόχρονη κατάσχεση τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής περιουσίας πολλών Ελλήνων λόγω των κόκκινων δανείων. Έτσι έχοντας τα πράγματα, το μαχαίρι έχει ήδη φτάσει στο κόκαλο και είναι αργά πια για δάκρυα ή ήπιες παρεμβάσεις οικονομικής φύσεως. Αν χάσουμε οριστικά την χώρα από τα χέρια μας, δεν θα έχει κανένα νόημα πια να συζητά κανείς για μείωση κρατικών δαπανών, φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών. Ούτε τώρα έχει, όχι μόνο επειδή είναι αργά αλλά και επειδή εκείνοι που μεθόδευσαν και πέτυχαν την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή δεν πρόκειται να κάνουν καμία αλλαγή που να διακόψει ή έστω να αναστείλει προσωρινά την προκαθορισμένη πορεία.
Ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει αλλά και να εφαρμοστεί, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πραγματική αντιπροσώπευση των Ελλήνων στην βουλή τους. Τώρα, ούτε το εγγυημένο από το σύνταγμα δικαίωμα του εκλέγειν ούτε το επίσης εγγυημένο δικαίωμα του εκλέγεσθαι που έχουν οι πολίτες δεν διασφαλίζεται, με συνέπεια ο κάθε απατεώνας να έχει την δυνατότητα να “εκλεγεί” βουλευτής και στην συνέχεια, ως μέλος μόνο της νομοθετικής ή και της εκτελεστικής εξουσίας, να αποφασίσει κατά το δοκούν για την τύχη της χώρας και να ασκήσει την παράνομη εξουσία του εις βάρος όλων μας, ξέροντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να τιμωρηθεί. Συνεπώς, πριν την αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να φύγουν από την πολιτική ζωή της χώρας όσοι παραβίασαν το σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη και προσέβαλλαν τα δικαιώματα των άλλων, γιατί αλλιώς θα συνεχίζουν να μας καταστρέφουν ανενόχλητοι. Πρέπει δηλαδή να συλληφθούν, να δικαστούν και να τιμωρηθούν γιατί αλλιώς πολύ σύντομα δεν θα μπορεί να αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά την καταστροφή της Ελλάδας και των Ελλήνων. Μόνο αν γίνει αυτό μπορούν να γίνουν οι οποίες άλλες κινήσεις που να οδηγήσουν στην ανοικοδόμηση / επανίδρυση του κράτους . Μόνο μετά δηλαδή μπορεί να ξεκινήσει η επίχριση που εγώ ονομάζω “σπιτικό από την αρχή” γιατί θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ένα απλό σπίτι αλλά το σπιτικό μας.
Για όλα αυτά ενημέρωσα έγκυρα και έγκαιρα τις εισαγγελικές αρχές από το 2010 και έπειτα, αλλά λόγω της αδράνειας της “δικαιοσύνης” τίποτα δεν άλλαξε. Ενδεικτικά και μόνο δείτε: εδώ έγκληση μήνυση κατά Παπανδρέου αναφορικά με το πως και γιατί ανέλαβε πραξικοπηματικά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και έπειτα της κυβέρνησης της χώρας, καθώς και ποιες θα ήταν οι συνέπειες των πράξεων του σε όλα τα επίπεδα (κοινωνικό, οικονομικό κλπ), εδώ καταγγελία αναφορικά με τις εκλογές για την ανάδειξη των βουλευτών του ευρωπαϊκού κοινοβούλιου που βάσει του συντάγματος είναι το ίδιο πράγμα με την εκλογή των βουλευτών του εθνικού κοινοβούλιου και εδώ καταγγελία που αφορά τον πραξικοπηματικό νόμο περί της (μην) ευθύνης των κυβερνώντων σε ποινικές υποθέσεις. Σε ότι αφορά τις εκλογές δείτε και αυτό: Βουλευτικές Εκλογές 2012: Έγκυρες ή Άκυρες; ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ! (Διεξάχθηκαν βάσει της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, δηλαδή χωρίς σταυρό προτίμησης)
Και για να μην τρέφει κανείς πια την ψευδαίσθηση ότι κατέστρεψαν τα πάντα λόγω επιχειρηματικής άγνοιας και όχι με πρόθεση, δείτε ενδεικτικά και 3 μόνο προτάσεις, από τις αμέτρητες που τους έχουν γίνει από διάφορες προσωπικότητες:
– Ολοκληρωμένη πρόταση για το πως μπορεί να γίνει η Ελλάδα ένα από τα πιο ελεύθερα και πλούσια έθνη στη σύγχρονη εποχή (εμπεριέχει και πρόταση εκμετάλλευσης / αξιοποίησης ανάπτυξης της τεχνολογίας) πρωτότυπο: The Greek Solution: How to Sell Freedom to the World Μάιος 7, 2012
– Πρόταση του Mr Google: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η Μέκκα της υψηλής τεχνολογίας – 10 Οκτωβρίου 2013
– Πρόταση του Steve Forbes στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον αρμόδιο υπουργό οικονομικών (πρωτότυπο: Greece Can Teach The World A Needed Lesson, March 3, 2015)
Αλλά και αν κοιτάς απλά και μόνο τις περιουσίες που έχουν κάνει, καταλαβαίνεις αμέσως ότι κατέχουν επιχειρηματικό δαιμόνιο και όχι άγνοια που ούτε καν επιτρέπεται να επικαλεστεί κανείς, όταν με δική του πρωτοβουλία πήγε να διαχειριστεί την τύχη μίας χώρας, όταν ορκίστηκε κιόλας προκαταβολικά ότι ξέρει και μπορεί να το κάνει, και, όταν οι φορολογούμενοι πληρώνουν για χάρη τους ένα στρατό συμβούλων. Δείτε μόνο ένα ενδεικτικό παράδειγμα επιχειρηματικότητας (εδώ)
ΣΧΕΤΙΚΑ
- ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας.(CAPITAL CONTROLS, όλα τα ΦΕΚ)
- Do you still believe that the Greek government wants to save Greece?
- Για τα πρακτικά: Πως έδεσαν τη χώρα με το χρέος και την ανεργία
- Εθνικοί μειοδότες ζημίωσαν τη χώρα τουλάχιστον 1.000 δις ευρώ
- Zήτησαν δάνειο 240 δις για να χαρίσουν στις τράπεζες 340 δις και αυτές κατέρρευσαν
- Πόσα λεφτά παίρνει το κράτος για κάθε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα;;
- Κατανομή και χρονοδιάγραμμα λήξεων του χρέους της Κεντρικής διοίκησης στις 31-3-2016
- Η αποκωδικοποίηση της ελληνικής κρίσης χρέους 17 Νοεμβρίου 2012 :Το
2009 η ελληνική κυβέρνηση χρώσταγε κάτι λιγότερο από 300 δισεκατομμύρια
ευρώ, ποσό που ισοδυναμούσε με το 120% του τότε Ακαθάριστου Εγχώριου
Προϊόντος (Χ=120%ΑΕΠ). Μέχρι στις αρχές του 2010, η νέα κυβέρνηση
έπεισε τους δανειστές της (τις αγορές) ότι δεν μπορεί να επιστρέψει αυτά
τα χρήματα, ότι δηλαδή το χρέος της είναι μη βιώσιμο και ξεκίνησε έτσι η
κρίση χρέους. Επειδή γενικά, βιώσιμο θεωρείται το χρέος που είναι
μικρότερο από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Χ <ΑΕΠ), η αποστολή της
κυβέρνησης ήταν να αντιστρέψει σταδιακά την εξίσωση Χ>ΑΕΠ σε
Χ<ΑΕΠ. Τα απλά μαθηματικά λένε ότι αυτό μπορούσε να γίνει με τρεις
τρόπους : Μειώνοντας το Χρέος (Χ), αυξάνοντας το ΑΕΠ ή και τα δυο μαζί.
Έτσι δεν είναι;; Ωραία. Αυτά ακριβώς έκανε και η κυβέρνηση μόνο που από
την ανάποδη. Συγκεκριμένα:
αύξησε το χρέος ζητώντας ένα δάνειο μαμούθ ύψους 240 δις ευρώ, δηλαδή
σχεδόν όσα ήδη χρωστούσε και δεν μπορούσε να ξεπληρώσει και ταυτόχρονα,
ξεκίνησε την διαδικασία μείωσης του ΑΕΠ, τραβώντας χρήμα από την αγορά,
κλείνοντας επιχειρήσεις και γενικά μειώνοντας με κάθε τρόπο την
οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Αποτέλεσμα; Το χρέος σκαρφάλωσε για
την ώρα στα 354 δις. εύρω, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25%, η μεταξύ τους
αναλογία βρίσκεται στο 182% και η διαδικασία συνεχίζεται. Για να έχετε
πλήρη εικόνα, σημειώστε παρακαλώ και ότι το προαναφερόμενο δάνειο ήταν
το μεγαλύτερο κυβερνητικό δάνειο στην ιστορία της ανθρωπότητας, ότι
ξεπερνά το συνολικό ποσό που οι ελληνικές κυβερνήσεις
είχαν δανειστεί στα προηγούμενα 30 χρόνια και ότι για να κλείσει την
συμφωνία, η κυβέρνηση παραχώρησε την εθνική κυριαρχία
και ουσιαστικά υποθήκευσε την Ελλάδα.Σε
αυτό το χρονικό διάστημα (Οκτ. 2009 – Νοβ. 2012), η κυβέρνηση έκανε και
το εξής: μείωσε δραστικά το εργατικό δυναμικό της χώρας και συνεχίζει
απτόητη την ίδια τακτική. Αποτέλεσμα;; Ο αριθμός εκείνων που με τον έναν
ή τον άλλον τρόπο εργάζονται τωρα για να συντηρούν την χώρα και να
πληρώνουν τα χρέη της, ανέρχεται σε μόλις 3.726.663 άτομα, αλλά ο
αριθμός μειώνεται συνεχώς. Τι σημαίνει αυτό ;; Ότι το 30% του πληθυσμού
πρέπει όχι μόνο να καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας αλλά και
να εξοφλήσει τα χρέη της κυβέρνησης, η οποία εδώ και τρία χρόνια όλο τα
αυξάνει, αλλά διαβεβαιώνει τους πάντες ότι ξέρει τι κάνει και ότι η
χώρα βρίσκεται πια στο σωστό δρόμο. Αν μιλάμε για τον δρόμο προς την
ολική καταστροφή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ!
Με
πολύ λίγα και απλά λόγια, αυτή είναι η ουσία της κρίσης κυβερνητικού
χρέους και της έτσι αποκαλούμενης επιχείρησης διάσωσης της χώρας
justiceforgreece.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)