Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

TON ΠΟΛ ΤΟΜΣΕΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ:ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Αιχμές προς τους Ευρωπαίους, για το γεγονός ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους του 2012 έγινε καθυστερημένα αλλά και ότι ήταν μικρότερο από αυτό που χρειαζόταν η Ελλάδα, αφήνει το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ (ΙΕΟ).
 
Στη έκθεσή του για τον ρόλο του Ταμείου στα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας την περίοδο 2010-2011, προϊδεάζει για τη σκληρή στάση που αναμένεται να κρατήσει το Ταμείο, την ώρα που εκκρεμεί η νέα έκθεση βιωσιμότητας, από την οποία θα εξαρτηθεί η συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Ευθύνες επιρρίπτει στην πρώην διοίκηση του Ταμείου, φωτογραφίζοντας τον Ντομινίκ Στρος-Καν, χαρακτηρίζοντας ως λάθος την πολιτική απόφασή του να χρηματοδοτήσει το 2010 την Ελλάδα με ποσό μεγαλύτερο από αυτό που της αντιστοιχούσε. Ειδικά μάλιστα λόγω του ότι η υπέρογκη χρηματοδότηση έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επειδή, όπως αναφέρει η έκθεση, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και κάποια κράτη-μέλη ήταν αντίθετα». 
 
Έκθεση
Σε τεχνοκρατικό επίπεδο η έκθεση του IEO φωτογραφίζει, εμμέσως πλην σαφώς, τον Πολ Τομσεν και την ομάδα του στο Ταμείο, που το 2009 εκτιμούσαν ότι το 2012 η σωρευτική ύφεση θα έφτανε το 5,5%, ενώ τελικά εκτινάχθηκε στο 17%. «Ακολουθώντας τις λανθασμένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, έπεσαν έξω και οι εκτιμήσεις για την ανεργία. Το ποσοστό ανεργίας το 2012 ήταν 25%, έναντι πρόβλεψης για 15%», σημειώνει το ΙΕΟ και προσθέτει ότι «οι συνέπειες μετάδοσης της κρίσης δεν ποσοτικοποιήθηκαν αυστηρώς ούτε συζητήθηκαν διεξοδικά στο εσωτερικό του Ταμείου». Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετώπισε το ΔΝΤ ήταν ότι χρειάστηκε μήνες για να συνειδητοποιήσει ότι η διοικητική μηχανή της Ελλάδας ήταν πολύ αδύναμη και ότι οι συντεχνίες δημιουργούσαν εμπόδια στην εφαρμογή. Την ίδια ώρα το Ταμείο βρέθηκε σε διαμάχη με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς ο μηχανισμός της τρόικας αποδείχθηκε πολλές φορές αναποτελεσματικός και προβληματικός στη διαχείριση των κρίσεων. 
 
Δικαιωμένη νιώθει η κυβέρνηση
«Καθημερινά έρχονται στη δημοσιότητα εκθέσεις διεθνών οργανισμών που δικαιώνουν τις απόψεις και θέσεις της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση» σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών για την έκθεση που συνέταξε ομάδα εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα 2010-2011.
«Στην έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ επισημαίνεται ότι, πέραν των άλλων προβλημάτων, το Ταμείο δεν εξέτασε επαρκώς εναλλακτικούς δρόμους αντί του “εσφαλμένου” μνημονίου που εφαρμόστηκε στην χώρα μας το 2010» σημειώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Το μεγάλο σφάλμα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ότι δεν έγινε αναδιάρθρωση του χρέους καθώς το ΔΝΤ δεν έπεισε τους Ευρωπαίους ότι δεν θα επέλθει καμιά καταστροφή στις οικονομίες τους. Πουθενά, βέβαια, δεν εμφανίζεται η άποψη της τότε ή των μετέπειτα κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. (ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ)
Θυμίζουμε, όμως, ότι Σαμαράς και Βενιζέλος θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και δεν τους απασχολούσε καθώς είχαν υιοθετήσει πλήρως την άποψη ότι δεν χρειάζεται να γίνει απολύτως τίποτα!…». Όπως τονίζουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών «σήμερα ελπίζουμε να αντιληφθούν γιατί η σημερινή κυβέρνηση έχει σε προτεραιότητα των αναδιάρθρωση του χρέους -που αποφασίστηκε και επίσημα στο τελευταίο Eurogroup».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η έκθεση τονίζει και άλλα λάθη του ΔΝΤ όπως την εκτίμησή του για την ύφεση [την είχαν υπολογίσει, αθροιστικά, στο 5,5% το 2012, ενώ εκτινάχθηκε στο 17%!], ενώ το “κούρεμα” των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, πάντα σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΟ, έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και το όφελος ήταν περιορισμένο».
«Τέλος, επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμη φορά, και επίσημα ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν έγινε γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν “φορτωμένες” με ομόλογα της Ελλάδας. Τους έδωσαν, λοιπόν, το χρόνο, χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση των τότε κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τα “ξεφορτωθούν” με αποτέλεσμα να την πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Η σημερινή κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έβαλε το θέμα του χρέους γνωρίζοντας τις επιπτώσεις στην οικονομία και το πόσο απαραίτητη είναι η αναδιάρθρωσή του στην πορεία της χώρας.»
 
ΚΚΕ: ΕΕ, ΔΝΤ και κυβέρνηση επιδιώκουν απόλυτη εφαρμογή των μνημονίων
“Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ και η ΕΕ, που εκφράζουν μονοπώλια και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, αλλά και η κυβέρνηση και το κεφάλαιο στη χώρα μας, επιδιώκουν να εφαρμοστούν κατά γράμμα τα μνημόνια, να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και τελικά o ίδιος ο λαός να συνεχίζει να πληρώνει τη λυπητερή” αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την Έκθεση του ΔΝΤ.  
 
Επίθεση σε Γ. Παπανδρέου από ΑΝΕΛ
«Η έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου αξιολόγησης του ΔΝΤ είναι αποκαλυπτική για τα σοβαρά λάθη και τις αστοχίες που έγιναν από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων μας και από το Ταμείο, στο πρόγραμμα του 2010 για την Ελλάδα, με τα γνωστά αποτελέσματα, τη βίαιη φτωχοποίηση της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού, την έκρηξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη και την οικονομική μετανάστευση χιλιάδων νέων Ελλήνων» δήλωσε η εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Μανταλένα Παπαδοπούλου.
«Η έκθεση» αναφέρει στη συνέχεια της δήλωσής της, «είναι εξίσου αποκαλυπτική και για τις τεράστιες, τις εγκληματικές πολιτικές ευθύνες του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και του οικονομικού του επιτελείου, που αντί να ασκήσουν πιέσεις προς την πλευρά των εταίρων μας, προκειμένου να υπάρξει τολμηρή ρύθμιση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κατηγορούσαν τον ελληνικό λαό και τον παρουσίαζαν σαν επαίτη», ενώ πρόσθεσε πως «το γελοίο του πράγματος είναι, ότι οι πολιτικά υπεύθυνοι για αυτές τις εγκληματικές ενέργειες προσπαθούν εσχάτως, μέσω διαφόρων μηχανισμών δημοσιότητας, να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να εξαγνιστούν». «Η ρύθμιση του χρέους συνιστά βασική προτεραιότητα των “Ανεξάρτητων Ελλήνων”, για την οποία μάχονται στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να βγει η πατρίδα μας από το καθεστώς των μνημονίων και να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό σε τροχιά ανάπτυξης» καταλήγει στην δήλωσή της η κ. Παπαδοπούλου.  
 
Λαφαζάνης: Έκθεση βόμβα του ΔΝΤ
«Η Έκθεση-βόμβα του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (ΙΕΟ) του ΔΝΤ έρχεται να στήσει στο εδώλιο για εγκλήματα κατά της χώρας μας που οδήγησαν στην καταστροφή της τόσο το κυρίαρχο κατεστημένο της ΕΕ και το ίδιο το ΔΝΤ αλλά και το σύνολο της εγχώριας μνημονιακής πολιτικής τάξης της χώρας μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «το κατηγορώ του ΙΕΟ του ΔΝΤ δεν αφορά μόνο το πρώτο μνημόνιο αλλά και το δεύτερο και το τρίτο, αφού, δυστυχώς, και εκείνα συνεχίζουν και κλιμακώνουν την ίδια καταστρεπτική πολιτική και οικονομική φιλοσοφία της άγριας λιτότητας και της φορολεηλασίας, την ίδια ώρα, μάλιστα, που το χρέος παραμένει επαχθές, επονείδιστο και μη βιώσιμο και συνεχώς αυξάνεται» και τονίζει: «Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως και χωρίς καμιά αναβολή μια βαθιά δημοκρατική αντιμνημονιακή ανατροπή, που θα πετάξει στο περιθώριο την κυβέρνηση Τσίπρα και όλη την εθελόδουλη μνημονιακή πολιτική “σαβούρα” και θα βάλει τη χώρα σε μια νέα δημοκρατική αντιμνημονιακή τροχιά, αποκαθιστώντας τη νομισματική της και την εθνική της κυριαρχία στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)