Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Γιατί πέφτει το πετρέλαιο;

Με την τιμή του αργού πετρελαίου να διολισθαίνει ακόμα και κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, οι αναλυτές εκτιμούν η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα παραμείνει υπό πίεση.
Το Business Insider  καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αγορές συμβιβάζονται με την πραγματικότητα ότι υπάρχει πάρα πολύ πετρέλαιο, αλλά όχι ανάλογη ζήτηση για να το απορροφήσει.
Σε ένα σημείωμα προς πελάτες η Societe Generale έγραψε ότι «το αδύναμο εμπόρευμα την Πέμπτη ήταν ξανά το πετρέλαιο».
Καταλήγοντας, το σημείωμα αναφέρει ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο στις χρηματαγορές πως όταν υπάρχει υπερπροσφορά και η ζήτηση είναι περιορισμένη, απαιτείται να διατηρηθούν κι άλλο διάστημα χαμηλά οι τιμές του πετρελαίου».
Μέσα την εβδομάδα η αγορά πετρελαίου είχε δύο κομμάτια κακών ειδήσεων:
Τα 12 μέλη του ΟΠΕΚ προεξάρχουσας της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν ότι η παραγωγή πετρελαίου χτύπησε ένα υψηλό τριετίας τον Ιούλιο, την ίδια στιγμή που η Διεθνής Υπηρεσία ενέργεια δημοσίευσε μία έρευνα σύμφωνα με την οποία η αγορά θα παραμείνει και το 2016 υπερτροφοδοτούμενη.
Με μία υποχώρηση κάτω από τα 40 δολάρια, το αργό θα έχει διολισθήσει πάνω από 33% μετά την ανάκαμψη 50% που είχε την άνοιξη.
Στις αρχές της εβδομάδας μία δήλωση του Jeff Gundlach που είχε πει στα τέλη του 2014 ότι αν η τιμή του πετρελαίου πέσει κάτω από τα 40 δολάρια, τότε κάτι θα είναι «πάρα πολύ λάθος» στον κόσμο.

Η δήλωση του Gundlach, που είχε μιλήσει περισσότερο γεωπολιτικά, παρά όσον αφορά τις τιμές, ανακυκλώθηκε από traders αυτή τη βδομάδα που οι αγορές ψάχνουν για ό,τι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως οδηγό για το τι θα συμβεί στη συνέχεια που οι τιμές του πετρελαίου θα πλησιάσουν στο ναδίρ.
Η Goldman Sachs είχε αποκαλέσει τη δομή της πετρελαϊκής αγοράς άνευ προηγουμένου και η τελευταία δραστηριότητα στις τιμές δίνει στην αγορά έναν μικρό λόγο να πιστεύει ότι αυτός ο χαρακτηρισμός θα αποδειχτεί λανθασμένος.
Επιφυλακτικοί οι αναλυτές
Εντονη ανησυχία για την πορεία της τιμής του πετρελαίου εμφανίζουν οι αναλυτές διεθνώς, καθώς το αργό συνεχίζει την πτωτική του πορεία, υποχωρώντας ακόμα και κάτω από τα 41 δολάρια.
«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την τιμή του πετρελαίου τόσο το β’ εξάμηνο του 2015, όσο και το 2016» επισημαίνει η Morgan Stanley.
Μάλιστα, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η πτώση θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεδομένης της σημαντικής αύξησης της παραγωγής αλλά και της αναμενόμενης ενδυνάμωσης του δολαρίου, το οποίο επιβαρύνει το πετρέλαιο.
Από την πλευρά της, η ANZ Bank υπογραμμίζει ότι η αύξηση της ημερήσιας παραγωγής στα 33 εκ. δολάρια και η άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράκ θα ασκήσουν νέες, καθοδικές πιέσεις στο πετρέλαιο.
Την εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να συνεχίσει να κατρακυλά έως ότου αγγίξει τα 20 ή και 15 δολάρια ανά βαρέλι διατυπώνει από την πλευρά της Cumberland Advisors, ο David Kotok.
Όπως εξηγεί, το πετρέλαιο βρίσκεται σε καθοδική πορεία, για την οποία είναι δύσκολο να προβλεφθεί σε ποιο σημείο θα σταματήσει.
Σημειώνεται ότι το αργό πετρέλαιο WTI διαπραγματεύεται κοντά στα 42 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent λίγο πάνω από τα 48 δολάρια ανά βαρέλι.
Ο Kotok υποστηρίζει ότι αν και οι πετρελαιοβιομηχανίες παραμένουν αισιόδοξες ότι οι τιμές θα ανακάμψουν και η κατάσταση θα βελτιωθεί, εντούτοις δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, που να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.
«Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική, αλλά μύθος», δήλωσε χαρακτηριστικά, καθώς «το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχουν δείκτες που να υποδηλώνουν ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών».
Εl – Erian: Ραγδαία αλλαγή της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.
Βέβαιος ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει αμετάβλητη στα επίπεδα των 40 δολαρίων ανά βαρέλι εμφανίζεται ο Αμερικανός επενδυτής, Mohamed El – Erian, σε άρθρο του στο MarketWatch.
Όπως εξηγεί αναλυτικά, η εκτίμησή του εδράζεται στη ραγδαία αλλαγή της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.
Από το 2014 και μετέπειτα, υπάρχουν νέοι «παίχτες» στη σκακιέρα του αργού, γεγονός που συνεπάγεται την πλήρη κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης.
«Πλέον, η εξάρτηση από τις χώρες του ΟΠΕΚ είναι σημαντικά εξασθενημένη» εξηγεί ο El – Erian.
Αυτή η εξέλιξη, συνεχίζει, καθιστά την τιμή του πετρελαίου λιγότερο ευάλωτη στις γεωπολιτικές ανησυχίες, οι οποίες παραδοσιακά ασκούν ανοδικές πιέσεις στο αργό.
Στα άνωθεν, προσθέτει ο επενδυτής, προσμετράται και η επάρκεια αποθεμάτων τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Σαουδική Αραβία.
«Όλες αυτές οι εξελίξεις συνηγορούν στη φυσιολογική πτώση της τιμής του πετρελαίου» τονίζει ο El – Erian.
Καθοδικές πιέσεις στο αργό ασκεί ωστόσο, και η ανησυχία για τις αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ρωσία.
«Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης συνεπάγεται τη συρρίκνωση της ζήτησης και επομένως, την περαιτέρω πτώση της τιμής του πετρελαίου» καταλήγει ο El – Erian.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)