Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΙΣ 31_8_2015 ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΕΠ.


Ενώ το παγκόσμιο χρέος μεγαλώνει με το δευτερόλεπτο, ετοιμάσαμε αυτόν τον πίνακα αντλώντας άμεσα τα απαραίτητα στοιχεία και τα ταξινομήσαμε ανάλογα χώρες που έχουν το μεγαλύτερο χρέος.
Σε πολύ υψηλά επίπεδα χρέους βρίσκονται οι ΗΠΑ, μετά η Ιαπωνία, Αγγλία, Ιταλία κλπ.

Το μεγαλύτερό ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ το έχει η Ιαπωνία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιταλία κλπ.

Το μεγαλύτερο χρέος ανά πολίτη το έχει η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Αγγλία, η Αυστρία κλπ.


Ο πίνακας είναι ενδεικτικός αφού δεν περιέχει όλες τις χώρες, αλλά επιλεγμένες  ώστε να αντιληφθούμε τι πραγματικά συμβαίνει με το χρέος σε παγκόσμιο επίπεδο, επίσης έχει γίνει μετατροπή σε USD  ώστε να πραγματοποιούνται άμεσα οι συγκρίσεις μεταξύ των χωρών.





Τα συμπεράσματα που ξεπροβάλουν είναι ότι χώρες οι οποίες έχουν βιομηχανία, είναι αναπτυγμένες  και βρίσκονται μέσα στους G20 έχουν το μεγαλύτερο χρέος, αλλά και χρέος ανά πολίτη.
Αντίθετα χώρες όπως η Βουλγαρία και που δεν αναφέρονται στον πίνακα έχουν ελάχιστο δημόσιο χρέος, αλλά και χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ, όμως βιώνουν μια συνεχόμενη πολιτική λιτότητας και εκμετάλλευσης από τους Δυτικούς.
Η Ελλάδα μια μικρή χώρα με μόνο 11 εκατ. κατοίκους κατέχει ένα υψηλό χρέος αλλά ανάλογα με τον πληθυσμό της είναι μικρότερο από τις ΗΠΑ, το μισό της Ιαπωνίας, μικρότερο από την Αυστρία και παρόμοιο με τα άλλα κράτη.
Αυτό που είναι υψηλό στην χώρα είναι το ΑΕΠ, τι είναι όμως το ΑΕΠ;

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν  ΑΕΠ) (αγγλ. Gross Domestic Product - GDP) είναι το σύνολο όλων των προϊόντων και αγαθών που παράγει μια οικονομία, εκφρασμένο σε χρηματικές μονάδες. Με άλλα λόγια είναι η συνολική αξία όλων των τελικών αγαθών (υλικών και άυλων) που παρήχθησαν εντός μιας χώρας σε διάστημα ενός έτους, ακόμα και αν μέρος αυτού παρήχθη από παραγωγικές μονάδες που ανήκουν σε κατοίκους του εξωτερικού.
Οι συνιστώσες του ΑΕΠ (GDP)
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν εκφράζεται μαθηματικά ως εξής:
GDP = C + I + G + NX
όπου: (C) κατανάλωση, (Ι) επένδυση, (G) δημόσιες δαπάνες για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και (ΝΧ) καθαρές εξαγωγές, δηλαδή εξαγωγές μείον τις εισαγωγές. Οι καθαρές εξαγωγές (ΝΧ) ονομάζονται και εμπορικό ισοζύγιο.
Κατανάλωση (consumption) είναι η δαπάνη που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή η συνολική τους κατανάλωση.
Επένδυση (investment) είναι η δαπάνη για την αγορά κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, αποθεμάτων και κτιρίων, συμπεριλαμβανόμενης και της δαπάνης για την αγορά νέων κατοικιών. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και έξοδα αγοράς άυλων αγαθών, όπως τα έξοδα έρευνας και ανάπτυξης.
Δημόσιες δαπάνες (goverment expenses) είναι οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών τις οποίες πραγματοποιούν η τοπική αυτοδιοίκηση, οι κυβερνήσεις των πολιτειών και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση π.χ. αγορά υποβρυχίου για το ναυτικό.
Καθαρές εξαγωγές (net exports) είναι η δαπάνη για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στην εγχώρια οικονομία και αγοράζονται από αλλοδαπούς (εξαγωγές) μείον τη δαπάνη για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στην αλλοδαπή και αγοράζονται απο τους κατοίκους της χώρας της οποίας το ΑΕΠ εξετάζεται.
Εισαγωγές (Imports) Είναι το κόστος οποιωνδήποτε αγαθών ή υπηρεσιών όπου ως χώρα κατασκευής δεν είναι η χώρα στην οποία υπολογίζεται το Α.Ε.Π.
Αποπληθωριστής του ΑΕΠ ή Δείκτης Τιμών του ΑΕΠ : αριθμοδείκτης που μετρά τις μεταβολές όλων των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε μια οικονομία, δηλαδή του ΑΕΠ. Ισούται με το λόγο του ονομαστικού ΑΕΠ στο έτος βάσης προς το ονομαστικό ΑΕΠ στο έτος που έχει επιλεγεί ως βάση επί εκατό.
Μέτρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος: Υπάρχουν τρεις τρόποι μέτρησης του Α.Ε.Π. : 1. Η μέθοδος της δαπάνης 2. Μέθοδος αμοιβής συντελεστών και 3. Μέθοδος προστιθέμενης αξίας.



Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δείχνουν ότι το χρέος της Ελλάδας πλησιάζει σε κλίμακα επί του ΑΕΠ, το χρέος της Ιαπωνίας, δηλαδή το μεγαλύτερο χρέος παγκοσμίως.



Ο ΔΝΤ προέβλεψε στην έκθεση της 14ης Ιουλίου, ότι το 2017 το ελληνικό χρέος θα αγγίξει το 200% του ΑΕΠ, ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με τον φετινό Απρίλιο, οπότε η σχετική αναλογία ήταν στο 151.8% . Έτσι, σχολιάζει το Bloomberg, θα πλησιάσει επικίνδυνα το μεγαλύτερο χρέος του κόσμου, δηλαδή αυτό της Ιαπωνίας, που ξεπερνά το 240% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, λίγο καλύτερα φαίνεται ότι είναι τα πράγματα σε σχέση με την Ιαπωνία αναφορικά με το κατακεφαλήν χρέος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg: το 2014 το χρέος ανά Έλληνα πολίτη ήταν στα 35.000 δολάρια, την ώρα που τις πλάτες του κάθε Ιάπωνα βάραινε χρέος 79.000 δολαρίων. 




Το ΔΝΤ, υπογραμμίζει το Bloomberg καταπάτησε τους ίδιους του τους κανόνες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, όταν το 2010 ενέκρινε το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 38 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ελλάδα. Εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο δάνειο που είχε χορηγηθεί στην ιστορία του Ταμείου. Το πρόγραμματου 2012, ύψους 36 εκατομμυρίων δολαρίων λήγει τον Μάρτιο του 2016. Αυτή τη στιγμή το συνολικό χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ είναι 36 εκατομμύρια δολάρια. skai.gr

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα μαζί με την φορολογική ληστεία δεν έχει αποδώσει καθόλου τα πέντε τελευταία χρόνια ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Βασικότερος λόγος είναι ότι το κράτος δανείζεται για να πληρώσει τα χρέη του, που σημαίνει ότι το χρέος προσαυξάνεται και μαζί με αυτό και οι τόκοι του. Οι άλλοι λόγοι που αναφέρθηκαν παραπάνω στις συνιστώσες του ΑΕΠ είναι όλοι πεσμένοι αφού δεν υφίσταται ανάπτυξη και με τις μειώσεις μισθών, συντάξεων και υπέρογκης φορολόγησης η αγορά έχει καθίσει. Τα νοικοκυριά δεν καταναλώνουν αφού το 50% ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι επενδύσεις σε εξοπλισμό και αγορά νέων κατοικιών έχουν μηδενιστεί, οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν στο ελάχιστο και μαζί με αυτές εφαρμόζεται το απόλυτο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τέλος μια χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτα μόνο να εισάγει προϊόντα μπορεί, έτσι το ΑΕΠ είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να είχε η χώρα.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκόψαν την διάλυση της οικονομίας της χώρας, αντίθετα μνημόνια, δανεισμός και υπερφορολόγηση είναι η καταστροφή της Ελλάδος. Παρόλα αυτά μας λένε ότι έσωσαν την χώρα από την χρεοκοπία, μόνο που κανείς τους δεν είπε ότι την έσωσαν λαμβάνοντας ένα ακόμα δάνειο που μας οδηγεί αναμφισβήτητα στο μεγαλύτερο χρέος του πλανήτη, όπως ανάλυσε το ΔΝΤ.

Η ζωή του κάθε ανθρώπου δεν είναι αριθμοί, δεν είναι οι αυτόχειρες παράπλευρες απώλειες, ούτε στοιχήματα για το πόσους νεκρούς θα έχει η πολιτική λιτότητας, ας δούμε ρεαλιστικά την πραγματικότητα και ας διώξουμε τους προδότες πολιτικούς που εφάρμοσαν όλα τα Αντισυνταγματικά και απάνθρωπα μέτρα. Γιατί εάν δεν γίνει τώρα που έχουμε την επιλογή των εκλογών, σε ενάμιση χρόνο (το 2017) θα αγγίζουμε το μεγαλύτερο χρέος παγκοσμίως, παρόλες τις «θυσίες» και την ανέχεια του λάου.


Ανάλυση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)