Πούτιν-Τσίπρας: Συνεργασία σε επενδύσεις, τουρισμό και φυσικό αέριοΗ Ευρωπαϊκή Ένωση "χάρισε" στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στρατηγικό δώρο με τη μορφή της Ελλάδας,καθώς η κοντόφθαλμη πολιτική των Βρυξελλών απέναντι την Αθήνα μπορεί να έχει τις πιο καταστροφικές συνέπειες για την ΕΕ, γράφει ο συντάκτης των επιχειρηματικών θεμάτων της Daily TelegraphΆμπροους Έβανς Πρίτσαρντ.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι την παραμονή, της συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο στη Μόσχα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,
δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και για αξιοποίηση του γεωπολιτικού της ρόλουΕπιπλέον, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη διαφωνία με την πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τόνισε την ανάγκη να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος».

Η διάρκεια ισχύος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λήγει τον Ιούνιο- σημειώνει ο κ. Πρίτσαρντ και για την παράτασή τους απαιτείται η συναίνεση και των 28 κρατών μελών της ΕΕ. «Ωστόσο, αν η Ελλάδα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις, τότε θα δώσει κουράγιο και στον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, να συμπαραταχτεί κι αυτός με τους «αντιρρησίες». Η Σλοβακία επίσης διολισθαίνει ήσυχα από αυτό που ήταν κάποτε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο για τον «περιορισμό δράσεων του Κρεμλίνου στην Ουκρανία». Οι Βρυξέλλες μπορούν να ασκήσουν πίεση σε έναν παίκτη, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν σε μια ομάδα «επαναστατών», σημειώνει ο συντάκτης συμπεραίνοντας ότι « οι αρχές της ΕΕ χάνουν τη δύναμή τους».
Προφανώς, αν η ΕΕ δεν επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, το γεγονός θα σπείρει έχθρα μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, παρατηρεί ο συντάκτης του άρθρου εκτιμώντας ότι για την Ελλάδα φταίνε σε μεγάλο βαθμό οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας εξακολουθούν να μην συνειδητοποιούν ότι πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις, αντί να ασκούν πίεση στην Αθήνα» καταλήγει ο αρθρογράφος της DailyTelegraph.

gr.rbth.com