Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Θα «φρενάρει» η Γερμανική Οικονομία;

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

     Η εξελισσόμενη «κόντρα» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις ΗΠΑ και την Ρωσία με αφορμή την Ουκρανία φαίνεται ότι θα έχει επιπτώσεις και στα οικονομικά δεδομένα και μεγέθη των ηγετικών χωρών της Ε.Ε.
     Το blog φιλοξένησε ένα σύντομο σχόλιό μου για την ανταλλαγή «φίλιων λεκτικών πυρών» μεταξύ της Γαλλίας και της Βρετανίας στο κάδρο της συνεχιζόμενης παροχής πολεμικού υλικού στην Ρωσία παρά τις κυρώσεις που της επιβάλλουν ΕΕ και ΗΠΑ με την κατηγορία «έμμεσης ανάμιξης στην πτώση του Μαλαισιανού αεροσκάφους στην Ουκρανία».


      Τον Μάιο δημοσιεύθηκε ένα αρκετά ενδιαφέρον, και σημαντικό στις προβλέψεις του, άρθρο του κ Steen Jacobsen, οικονομικού αναλυτή και επικεφαλής Οικονομολόγου του  Τραπεζικού Ομίλου Saxo της Δανίας, ο οποίος γράφει για επερχόμενο «φρενάρισμα» της Γερμανικής Οικονομίας στο 4ο τρίμηνο του 2014 που οφείλεται τόσο σε αλλαγές στην Κινεζική Οικονομία όσο και στην επιδείνωση (εξαιτίας της Ουκρανίας) των σχέσεων της Γερμανίας με την Ρωσία.

      Σύμφωνα με το άρθρο στις οικονομικές σχέσεις Γερμανίας – Κίνας σημαντικό ρόλο θα παίξουν τόσο οι ισορροπητικές τάσεις που αναπτύσσουν οι Κινέζοι στην οικονομία τους όσο και η επερχόμενη υποτίμηση του Εθνικού νομίσματος της Κίνας που θα αυξήσει τις τιμές εισαγομένων προϊόντων από την Γερμανία (και φυσικά και από άλλες χώρες).
      Στις «δύσκολες» σχέσεις Γερμανίας – Ρωσίας ο συγγραφέας της μελέτης επικεντρώνεται στα δεδομένα που αφορούν στο γεγονός ότι περίπου 6,200 Γερμανικές εταιρείες αυτή την εποχή δραστηριοποιούνται οικονομικά στη Ρωσία, 300,000 γερμανικές θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα από τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, 25% της ενέργειας που καταναλώνεται στην Γερμανία εισάγεται από τη Ρωσία η οποία, τελικά είναι η 11η κατά σειρά χώρα εξαγωγής γερμανικών προϊόντων και η 7η κατά σειρά χώρα εισαγωγής προϊόντων στη Γερμανία.
      Με την Ιταλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν τα γνωστά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με τη Γαλλία να «μπαίνει στο χορό και το χώρο» του οικονομικού προβληματισμού η πιθανότητα ενός «φρεναρίσματος» της Γερμανικής Οικονομίας αφήνει ΜΟΝΟ τη Βρετανική Οικονομία (που δεν ανήκει στην Ευρωζώνη) σε λίγο καλύτερη προοπτική αλλά αναδεικνύει και το γεγονός ότι οι κορυφαίες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τις ήδη δραματικά δοκιμαζόμενες οικονομίες της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και το ευρώ…
      Για τους αγγλομαθείς αναγνώστες του blog που έχουν και κάποιες καλές γνώσεις οικονομικών μια ματιά στο παρακάτω θα βοηθήσει αρκετά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)