Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

METAΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ....

«Ομηροι» της Εφορίας είναι 2,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι καθώς οι οφειλές προς το Δημόσιο αυξάνονται μήνα με τον μήνα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Οι απανωτές αυξήσεις φόρων, οι δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η ανεργία και τα «λουκέτα» που μπήκαν στην αγορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αδυνατούν όχι μόνο να πληρώσουν στην ώρα τους τις οφειλές τους αλλά ακόμη και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε μηνιαίες δόσεις.

Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του 2010 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αυξηθεί κατά 33,75 δισ. ευρώ. Η διόγκωσή τους εν μέσω κρίσης «πνίγει» την πραγματική οικονομία και βάζει σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια ανάκαμψης. Πόσω μάλλον που οι οφειλέτες ζουν με τον φόβο των κατασχέσεων περιουσιακών τους στοιχείων. Πλέον τα κατασχετήρια ακολουθούν την ηλεκτρονική οδό και αποστέλλονται στις τράπεζες για τα… περαιτέρω με ρυθμό 4.000 ανά ημέρα.

Υπό αυτό το πρίσμα δείχνει να αποτελεί μονόδρομο η θεσμοθέτηση ενός νέου μοντέλου ρύθμισης χρεών από 48 έως 72 μηνιαίες δόσεις. Κι αυτό προκειμένου να καταστεί δυνατόν να αποπληρώνονται οφειλές σε ένα βεβαρημένο οικονομικό περιβάλλον σε πολλές και μικρές δόσεις.

Πιο αναλυτικά οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών στα χρόνια των μνημονίων σε συνδυασμό με τις χρόνιες παθογένειες του εισπρακτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να αποτελούν τις δύο βασικές αιτίες για τη διόγκωση κατά περίπου 10 δισ.
ευρώ κάθε χρόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από το 2010 και μετά.

Τα χρέη που μένουν απλήρωτα από 33,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2009 άρχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα μετά την έλευση του μνημονίου φθάνοντας στα 52,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2012, στα 62,55 δισ. ευρώ στα τέλη του 2013 και στα 67,25 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2014. Δηλαδή μέσα σε 4,5 χρόνια «φούσκωσαν» κατά 33,75 δισ. ευρώ ή κατά 100,7%. Την ίδια ώρα δραματική αύξηση 271,4% σημείωσε ο αριθμός των φορολογουμένων που χρωστούν στην Εφορία. Από 700.000 άτομα που ήταν στο τέλος του 2009 έφτασαν στα 2,6 εκατομμύρια την άνοιξη του 2014.

Σε διάστημα 18 μηνών (από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως τις 30 Ιουνίου 2014) τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη άγγιξαν τα 14 δισ. ευρώ με συνέπεια το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (νέες και παλαιές) να έχει υπερβεί το ποσό των 67,2 δισ. ευρώ, καταρρίπτοντας ακόμη ένα ρεκόρ.

Η τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών «φουσκώνει» επικίνδυνα αφού κάθε μήνα οι απλήρωτοι φόροι αυξάνονται σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ.

Ο γολγοθάς είναι μπροστά
Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να πληρωθούν 11 δισ.

Σχεδόν ένας στους τρεις φορολογουμένους διατηρεί ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τα νοικοκυριά από το τέλος του μήνα καθώς θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία μαζεμένους φόρους για τα εισοδήματά τους και την ακίνητη περιουσία τους. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να καταβληθούν 11 δισ. σε φόρους εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων αλλά και για τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Ηδη το οικονομικό επιτελείο έχει τεθεί σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», καθώς η είσπραξη όλων των φόρων θεωρείται ένας ιδιαίτερα δύσκολος στόχος. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου με την τρόικα το θέμα της βελτίωσης των όρων της ρύθμισης για την τμηματική εξόφληση των οφειλών προς την εφορία με αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης έως 72 αντί 12 που ισχύει σήμερα.

Αλλωστε όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι δύο ρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν το καλοκαίρι του 2013 αποδίδουν πενιχρά έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου, εξέλιξη η οποία καταδεικνύει ότι ελάχιστοι οφειλέτες μπορούν να καλύψουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων: Από τα 67,25 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις μόλις 2,06 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 3%.

Από αυτά τα 2,06 δισ. ευρώ έχουν εξοφληθεί μέχρι στιγμής μόνο 665,4 εκατ. ευρώ.

Από τα 2,6 εκατομμύρια των οφειλετών έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις λιγότεροι από 153.000, στοιχείο που ενισχύει το αίτημα της κυβέρνησης προς την τρόικα για βελτίωση των όρων της ρύθμισης και αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων.

Τρεις εγκύκλιοι τη… μέρα το απόλυτο φορο-αλαλούμ
Νόμοι αλλάζουν πριν προλάβουν να εφαρμοστούν

“Χαμένοι» στον λαβύρινθο της πολυνομίας και των εκατοντάδων ερμηνευτικών εγκυκλίων βρίσκονται φορολογούμενοι, επιχειρηματίες, εφοριακοί και λογιστές, οι οποίοι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Πέρυσι «έβγαιναν» κατά μέσον όρο τρεις εγκύκλιοι κάθε εργάσιμη ημέρα. Περισσότερα από 10 φορολογικά νομοσχέδια ψηφίστηκαν στη Βουλή από το 2010 και θεσμοθετήθηκαν εκατοντάδες αλλαγές που έφεραν τα πάνω – κάτω σε εισοδήματα, επιχειρηματικά κέρδη και ακίνητη περιουσία, αιφνιδιάζοντας δυσάρεστα τους φορολογούμενους και την αγορά. Στο ίδιο διάστημα εκδόθηκαν εκατοντάδες υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι. Ομως πολλές διατάξεις έμειναν κυριολεκτικά «στα χαρτιά», αφού δεν πρόλαβαν να εφαρμοστούν στην πράξη, γιατί αμέσως χρειάστηκε να τροποποιηθούν. Οι τελευταίες χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα υπέρογκα πρόστιμα για εκπρόθεσμη πληρωμή φόρων και μη έκδοση αποδείξεων που θεσμοθετήθηκαν το καλοκαίρι του 2013 και άλλαξαν την άνοιξη του 2014 μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν, ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο οποίος μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη και έπρεπε να διορθωθεί, αλλά και οι διατάξεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που την Παρασκευή το απόγευμα τροποποιήθηκαν στο παρά πέντε της εκκαθάρισης του νέου φόρου.

Από την αρχή του χρόνου έχουν ήδη εκδοθεί 180 εγκύκλιοι που διευκρινίζουν φορολογικά θέματα. Οι εφοριακοί αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους, καθώς για να φτάσει και στο τελευταίο νησί μια εγκύκλιος απαιτούνται έως 23 ημέρες, ενώ μόνο το 30% των νόμων υλοποιείται.
  • 271,4% αυξήθηκαν μεσα σε 4,5 χρονια οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία. Από 700.000 που ήταν στο τέλος του 2009 έφθασαν στα 2,6 εκατομμύρια την άνοιξη του 2014.
  • 7,42 δισ. είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργή-θηκαν το 2013, ενώ στα 6,225 δισ. ευρώ έφθασαν οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές στο πρώτο εξάμηνο του 2014.
  • 1 δισ. τον μήνα κατα μεσον ορο είναι οι φόροι που αφήνουν απλήρωτους οι φορολογούμενοι. Στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν φόρους και χαράτσια συνολικού ύψους 6,225 δισ. ευρώ, ενώ και τον Ιούνιο άφησαν απλήρωτα χρέη πάνω από 1 δισ. ευρώ.
  • 33,7 δισ. ή κατά 100,7% αυξηθηκαν μέσα σε 4,5 χρόνια τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Ετσι στο τέλος Ιουνίου 2014 εκτοξεύθηκαν στα 67,25 δισ. ευρώ.
κείμενο: Κώστας Τσαχάκης – Μαρία Βουργάνα imerisia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)