Τρίτη 6 Μαΐου 2014

TO ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ EUROBANK!!!




Ή ΠΩΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΧΑΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ EUROBANK ΚΑΙ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΜΗΔΕΝ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 11ΔΙΣ!!!
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προσπάθησε να απαντήσει στη Βουλή στις επικρίσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνη σχετικά με τις τεκμηριωμένες καταγγελίες του τελευταίου ότι το δημόσιο έχασε από την πρόσφατη άρον – άρον ιδιωτικοποίηση της Eurobank, μαζί με τον έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου της και πάνω από 11 δις, ποσό πραγματικά ιλιγγιώδες για την χειμαζόμενη Ελλάδα, που φτάνει το 6% του ΑΕΠ, τρείς φορές περίπου, το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα!  

Στις επικρίσεις της Αριστεράς και ειδικότερα της Iskra για το ίδιο θέμα της πρόσφατης αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank, που οδήγησε στην ιδιωτικοποίησή της και στον έλεγχό της από κερδοσκοπικά fund, επιχείρησε, επίσης, να απαντήσει ανεπιτυχώς και ο Πέτρος Λεωτσάκος από το bankingnews. gr.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ 13,2 ΔΙΣ ΣΤΗΝ EUROBANK
Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό δημόσιο διοχέτευσε το τελευταίο διάστημα στη Eurobank το δυσθεώρητο ποσό των 13,2 δις ευρώ, πράγμα που αναγνωρίζει και το bankingnews και περίπου δέχτηκε και ο Γ. Στουρνάρας στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( ΤΧΣ) και με δανεισμό, επένδυσε το 2013 5,8 δις ( στα 1,54 ευρώ τη μετοχή ) στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Eurobank και ανέλαβε το 95% του μετοχικού της κεφαλαίου, μιας και οι ιδιώτες μέτοχοί της δεν έβαλαν καθόλου το χέρι στην τσέπη κι απείχαν από την στήριξη της Τράπεζας, την οποία προηγουμένως είχαν βουλιάξει.
Το Δημόσιο, επίσης, αγόρασε προνομιούχες μετοχές της Eurobank ύψους 1,25 δις, ενώ παρέδωσε στην Eurobank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ( ΤΤ), προσφέροντας ως fundingap στη Eurobank 4,06 δις και 550 εκ. για την ανακεφαλοποίησή του. Ταυτόχρονα, δόθηκαν στην Eurobank 760 εκ. για το fundingap της Proton Bank και 550 εκ. για την ανακεφαλοποίηση της τελευταίας, ενώ η Eurobank έλαβε και fundingap για την Aspis 300 εκ.
Με δύο λόγια στη Eurobank προσφέρθηκαν από το ελληνικό δημόσιο, για τη «διάσωσή» της και την απαράδεκτη σκανδαλώδη μεταβίβαση του ΤΤ αλλά και άλλων μικρότερων τραπεζών, ποσά ασύλληπτου μεγέθους της τάξης των 13,2 δις.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ EUROBANK KAI TON ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΣΤΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ FUND
Κατά την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Eurobank συνέβησαν τα εξής τινά:
Δεν επετράπη στο Δημόσιο ( μέσω του ΤΧΣ ) να συμμετάσχει σε αυτήν την αύξηση, ενώ αντιθέτως δόθηκε η δυνατότητα να γίνει η αύξηση αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια σε τιμές μετοχής ( 0,31) πολύ κατώτερες από την τιμή κτήσης του δημοσίου (1,54), κατώτερες ακόμα και από την τρέχουσα Χρηματιστηριακή αξία τους!
Επειδή, όλα τα παραπάνω επέσυραν βαρύτατες ποινικές ευθύνες, η κυβέρνηση, προκειμένου να «καλυφθεί» η ίδια και η Διοίκηση του ΤΧΣ, ψήφισε πρόσφατα νομοθετική ρύθμιση που επέτρεπε να διαπραχθούν σε βάρος του δημοσίου όλα τούτα τα σκανδαλώδη!!!
Το αποτέλεσμα της ΑΜΚ της Eurobank ήταν οι ιδιώτες ( κερδοσκοπικά fund κατά κύριο λόγο ), που συμμετείχαν με 2,86 δις ευρώ ( 0,31 ανά μετοχή ), να ελέγξουν το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ενώ το δημόσιο που κατέβαλε στην προηγούμενη αύξηση 5,8 δις ( 1,54 ανά μετοχή ) και κατείχε το 95%, να περιοριστεί τώρα στο 35% του μετοχικού κεφαλαίου, χάνοντας τον έλεγχο της Τράπεζας!
Αυτό το 35% της Eurobank που ανήκει τώρα στο δημόσιο με τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας, αντιπροσωπεύει περίπου 2 δις.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 11 ΔΙΣ
Ετσι, το δημόσιο (συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων) που κατέβαλε με διάφορους τρόπους στην Eurobank 13,2 δις το τελευταίο διάστημα, περιορίστηκε ως εκ θαύματος να διαθέτει τώρα μόνο 2 δις και επιπλέον να έχει παραδώσει την Τράπεζα στα πιο ακραία κερδοσκοπικά συμφέροντα (Fairfax, Capital, WLR κλπ κλπ).
Είναι σαφές ότι, χωρίς να πάρει κανείς μυρωδιά, λόγω της σιωπής των ΜΜΕ, το δημόσιο, εξαιτίας των χειρισμών του στη Eurobank, απώλεσε πάνω από 11 δις!!! Κατά τ’ άλλα λεφτά δεν υπάρχουν!
Και αυτές οι τρομακτικές απώλειες είναι πολύ περισσότερες αν εξετάσουμε τις σκανδαλώδεις πρακτικές του δημοσίου και στις άλλες τράπεζες (πχ Εθνική, Alpha, Πειραιώς).

Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΣΤΡΕΨΟΔΙΚΕΙ
Δυστυχώς, αυτά τα σκανδαλώδη και αδικαιολόγητα επιχείρησε να συγκαλύψει ο Γ. Στουρνάρας στη Βουλή, απαντώντας στις αιτιάσεις του Παν. Λαφαζάνη.
Ετσι ο Γ. Στουρνάρας είπε το εξής αξιοθρήνητο για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Επιχείρησε, λοιπόν, να συμψηφίσει τις απώλειες από το PSI των Eurobank, TT και Proton, ύψους, όπως είπε, 9,4 δις, με τις απώλειες του δημοσίου πάνω από 11 δις, στη Eurobank ( βλ. τοποθέτηση Γ. Στουρνάρα παρακάτω).
Το επιχείρημα αυτό είναι, φυσικά, διάτρητο και σχεδόν κωμικό. Διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Γ. Στουρνάρας ακυρώνει στην ουσία το PSI στις Τράπεζες και συμψηφίζει ευθέως τις όποιες απώλειες των τραπεζών από αυτό, με μετέπειτα "δώρα" του δημοσίου προς τα ιδιωτικά τραπεζικά συμφέροντα.
Με αυτήν όμως την λογική, τα ίδια θα έπρεπε ο Γ. Στουρνάρας να πράξει και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και για τους ομολογιούχους φυσικά πρόσωπα, που έχασαν τα λεφτά τους με το κούρεμα των ομολόγων τους. Θα έπρεπε,δηλαδή,να κάνει τον ίδιο συμψηφισμό και να τους επιστρέψει τις απώλειες.
Κι όμως αυτήν την επιστροφή που η κυβέρνηση ομολογεί και την προωθεί στις τράπεζες, δεν την κάνει και για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ομολογιούχους φυσικά πρόσωπα,αν και για τις δύο αυτές κατηγορίες ο συμψηφισμός και η επιστροφή θα ήταν έτσι κι αλλιώς απόλυτα αναγκαία και δίκαιη εξέλιξη.
Πέραν αυτού, η λογική συμψηφισμού των απωλειών του PSI για τις τράπεζες είναι καινοφανής, μιας και μέχρι τώρα η κυβέρνηση ισχυρίζετο ότι θα ανακτούσε, με τις «κατάλληλες» πολιτικές που είχε ανακοινώσει, τα χρήματα που επενδύθηκαν στις τράπεζες ( υπόσχεση που πάει περίπατο ), ενώ η εξαγγελία μιας τέτοιας «συμψηφιστικής» αντίληψης μπορεί να εγείρει αντίστοιχες απαιτήσεις συμψηφισμού και από τις άλλες τράπεζες της ΕΕ, που «κουρεύτηκαν» τα ομόλογά τους. ( βλ. παρακάτω τη δικαιολογημένη στάση των ομολογιούχων).
Από κει και πέρα, υπάρχει περίπτωση να ανακτήσει στο μέλλον το δημόσιο τις σημερινές απώλειές του των 11 και πάνω δις;
Η απάντηση είναι κατηγορηματική. Δεν θα τις ανακτήσει ποτέ, ακόμα και αν αυξηθεί με ιδιαίτερη ταχύτητα η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank, ενώ θα έχει χάσει μιας και δια παντός τον έλεγχο της τελευταίας. 

ΠΡΟΤΑΣΗ
Είχε το δημόσιο άλλη εναλλακτική λύση; Ασφαλώς και είχε. Η εναλλακτική λύση ήταν να βάλει το ίδιο το δημόσιο ( μέσω των αποθεματικών των 11 δις του ΤΧΣ) την ΑΜΚ των 2,86 δις, διατηρώντας τον πλήρη έλεγχο της Eurobank και αναλαμβάνοντας άμεσα τη διαχείρισή της προκειμένου να ασκήσει μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική με αποκλειστικά αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμα και στη χειρότερη εκδοχή, το δημόσιο με τη χάραξη μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής για τη χώρα, θα έβλεπε την κεφαλαιακή αξία της Eurοbank να αυξάνεται, με αποτέλεσμα να ανέβαζε σταθερά την περιουσία του, να αντλούσε όφελος από τα όποια κέρδη της τράπεζας και κυρίως να αξιοποιούσε την τράπεζα για την εφαρμογή μιας νέας προοδευτικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής.
Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ
Στη συνέχεια η Iskra αναδημοσιεύει το άρθρο του Πέτρ. Λεωτσάκου από το bankingnews.gr (1/5) και ακολουθεί ρεπορτάζ του newsbeast.gr (1/5) από τη Βουλή με τις σχετικές τοποθετήσεις του Γ. Στουρνάρα.


EUROBANK: ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ 300% ΑΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ BANK OF IRELAND Η ΣΚΑΝΔΑΛΟ Η ΑΜΚ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ 
Του Π. ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ
Δεν αναμένουμε την Αριστερά να αποδεχθεί την φιλελεύθερη προσέγγιση αλλά στο θέμα της Eurobank είναι λάθος; Γιατί;
Σκάνδαλο του αιώνα η ΑΜΚ της Eurobank όπως λέει η Αριστερά ή μια μεγάλη επιτυχία που αυξάνει την αξία του κεφαλαίου όπως λέει η λογική;
Θα απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, που εν πολλοίς περιλαμβάνει και την Εθνική καθώς η Αριστερά και τα μέσα ενημέρωσης που διατυπώνουν αριστερές ιδέες όπως το iskra θεωρούν ότι Eurobank και Εθνική είναι τεράστια οικονομικά σκάνδαλα.
Το βασικό επιχείρημα της Αριστεράς είναι ότι το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ επένδυσε 5,8 δισεκ. στα 1,54 ευρώ  και ελέγχει το 35% και οι ιδιώτες επένδυσαν 2,86 δισεκ. και ελέγχουν το 65% της Eurobank στα 0,31 ευρώ.
Άρα η Eurobank ξεπουλήθηκε.
Στην Εθνική το ΤΧΣ επένδυσε 8,7 δισεκ. το 2013 στα 4,29 ευρώ και οι ιδιώτες το 2014 θα επενδύσουν 2,5 δισεκ με τιμή 2,25 ευρώ.
Άρα και η Εθνική ξεπουλιέται με βάση την αριστερή προσέγγιση.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πρωτίστως θα αναφέρουμε ότι το ελληνικό κράτος, το ΤΧΣ και το ελληνικό δημόσιο δεν επένδυσαν 5,8 δισεκ. της αμκ του 2013 στην Eurobank αλλά 13,2 δισεκ. ευρώ.
Συγκεκριμένα.
Στην Eurobank 5,8 δισεκ. επένδυσε το ΤΧΣ σε κεφάλαιο, το ελληνικό δημόσιο μέσω των προνομιούχων 1,25 δισεκ. ευρώ, 550 εκατ στο good TT και 4,06 δισεκ. για funding gap και 550 εκατ στην Proton bank και 760 εκατ για funding gap από το ΤΕΚΕ και για την Aspis bank funding gap 300 εκατ από το ΤΕΚΕ.
Συνολικά στην Eurobank έχουν επενδυθεί 13,2 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια και funding gap από ΤΧΣ και ελληνικό δημόσιο.
Παίρνουμε υπόψη μιας παραδοχή πολύ δυσμενέστερη από αυτή που υποστηρίζει η Αριστερά.
Είναι γεγονός ότι το ΤΧΣ επένδυσε 5,8 δισεκ. κεφάλαια στα 1,54 ευρώ και απέκτησε το 95% της Eurobank το 2013 και στην αύξηση κεφαλαίου του 2014, επένδυσαν οι ιδιώτες 2,86 δισεκ. στα 0,31 ευρώ και ελέγχουν το 65% και το ΤΧΣ το 35%.
Οι ιδιώτες ελέγχουν την πλειοψηφία και το ΤΧΣ την καταστατική μειοψηφία.
Μετά τις αναπροσαρμογές και την εισαγωγή των νέων μετοχών της αμκ η Eurobank θα διαθέτει 15 δισεκ. κοινές μετοχές ή κεφαλαιοποίηση από 5,5 έως 6 δισεκ. ευρώ.
 ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Πριν την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank ποιες ήταν οι επιλογές
1)Να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης να επενδύσει άλλα 2,86 δισεκ. ευρώ
Σε επίπεδο κεφαλαίων το ΤΧΣ θα επένδυε 5,8 δισεκ. της αμκ του 2013 και 2,86 δισεκ. του 2014 δηλαδή συνολικά 8,66 δισεκ. χωρίς funding gap και κεφάλαια σε ΤΤ και Proton bank.
Υπήρχε ποτέ περίπτωση να καταφέρει να ανακτήσει το ΤΧΣ τα 8,66 δισεκ. από την Eurobank;
Ποτέ.
Για να μπορέσει να πετύχει κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 8,66 δισεκ. με κεφάλαια του κράτους η Eurobank θα έπρεπε να επιτυγχάνει 25% απόδοση κεφαλαίου σενάριο αδύνατο προφανώς.
Αν αντί των ιδιωτών, επένδυε τα 2,86 δισεκ. το ΤΧΣ θα ήταν μέτοχος του 100% της Eurobank αλλά η αξία της περιουσίας του θα ήταν 2 ή 3 ή 4  δισεκ. μια απαξιωμένη επένδυση.
Το ΔΝΤ βέβαια και πρέπει να το αναφέρουμε αυτό, ήθελε το ΤΧΣ να επενδύσει τα 2,86 δισεκ. της αύξησης κεφαλαίου γιατί δεν πίστευε ότι θα καταφέρει η Eurobank να τα αντλήσει από τους ιδιώτες επενδυτές.
Το ΔΝΤ διαψεύστηκε καθώς προσφέρθηκαν 7,1 δισεκ. στην Eurobank στην αμκ των 2,86 δισεκ. από τους ιδιώτες.
Η περαιτέρω κρατικοποίηση της Eurobank, όταν Πειραιώς και Alpha ενίσχυαν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου, θα έπληττε την αξιοπιστία της τράπεζας.
Στην αγορά πρέπει να αποδεχόμαστε την κυρίαρχη τάση και κυρίαρχη τάση είναι η ισχυροποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δηλαδή η επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
Περαιτέρω κρατικοποίηση της Eurobank θα ήταν ριζικά αναντίστοιχη εξέλιξη με την κυρίαρχη τάση, θα ζημίωνε το ΤΧΣ ως μέτοχο και θα έπληττε την συνολική εικόνα του ελληνικού banking που προσπαθεί να επανιδιωτικοποιηθεί.
2)Η δεύτερη επιλογή ήταν η στρατηγική της ιδιωτικοποίησης.
Ναι είναι αληθές ότι Fairfax, Capital και το WLR και άλλοι ξένοι που ελέγχουν την Eurobank επένδυσαν 2,86 δισεκ. στα 0,31 ευρώ, αποκτώντας 65% του μετοχικού κεφαλαίου.
Το ΤΧΣ έχει απομείνει με 35% από 95% που κατείχε πριν την αύξηση κεφαλαίου.
Το βασικό επιχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης με ιδιωτικά κεφάλαια που το θεωρούμε απόλυτα λογική εξέλιξη είναι ότι αυξάνεται η αξία του κεφαλαίου.
Όταν επένδυσε το ΤΧΣ 5,8 δισεκ. στην Eurobank λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης και των ζημιών από τα NPLs τα προβληματικά δάνεια….τα κεφάλαια είχαν υποχωρήσει στα 3 δισεκ. αρχικώς και εν συνεχεία στα 2 δισεκ.
Δηλαδή το ΤΧΣ επένδυσε στην Eurobank 5,8 δισεκ. που άξιζαν τελικώς 2 δισεκ. καθώς 2 δισεκ. απέμειναν από τα κεφάλαια.
Η Eurobank στο χρηματιστήριο εμφάνιζε κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. όπως π.χ. και την τρέχουσα περίοδο (1 Μαΐου 2014).
Η αποτίμηση της Eurobank στο χρηματιστήριο με όρους P/BV τον εγκυρότερο τρόπο αποτίμησης μιας τράπεζας που δεν παράγει κέρδη, διαμορφώνεται στον μέσο όρο της αγοράς, η Eurobank ήταν μια λογικά αποτιμημένη τράπεζα.
Άρα η μετοχή της Eurobank δεν θα μπορούσε να ενισχυθεί περισσότερο για να μπορέσει το ΤΧΣ να αυξήσει την αξία του κεφαλαίου του.
Ταυτόχρονα θα παρέμεναν καθηλωμένες οι αξίες για χρόνια έως ότου ανακάμψει η κερδοφορία της Eurobank, άρα το ΤΧΣ θα ήταν εγκλωβισμένο σε μια επένδυση.
Με την αύξηση κεφαλαίου των 2,86 δισεκ. που κάλυψαν οι ιδιώτες,  η αποτίμηση της Eurobank θα διαμορφωθεί στα 5,5 με 6 δισεκ ή σε περίοδο ανόδου του χρηματιστηρίου στα  7 ή 10 δισεκ. κ.ο.κ.
Όταν η κεφαλαιοποίηση της Eurobank ήταν 2 δισεκ. η αξία του 95% των μετοχών του ΤΧΣ ήταν 1,9 δισεκ.
Όταν η κεφαλαιοποίηση φθάσει στα 6 ή 7 δισεκ. (θα πάρουμε ως παράδειγμα τα 6 δισεκ) η αξία του 35% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ θα είναι 2,1 δισεκ.
Είναι αληθές ότι για να μπορέσει το ΤΧΣ να πάρει πίσω τα 5,8 δισεκ. που έχει επενδύσει στην Eurobank η κεφαλαιοποίηση της Eurobank θα πρέπει να φθάσει στα 17 δισεκ.
Για να φθάσει στα 17 δισεκ. θα πρέπει να παράγει ετήσια κέρδη 1,5 δισεκ. για να εμφανίζει μέσο P/E σχέση κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο προς τα καθαρά κέρδη 8-10 σενάριο πολύ απίθανο για το διάστημα 2014-2016…..χρειάζεται περισσότερος χρόνος.
Όμως το βέβαιο είναι ότι η Fairfax, το WLR και το Capital και οι 250 ξένοι επενδυτές που συμμετείχαν στην ΑΜΚ μέσω κερδοσκοπικών στοιχημάτων θα προσπαθήσουν να ανεβάσουν την μετοχή της Eurobank σχεδόν θα την τριπλασιάσουν αν επαναληφθεί το πείραμα της Bank of Ireland.
Κερδσκοπικά στοιχήματα, πίεση για ριζική αναδιάρθρωση του ισολογισμού και γρήγορη παραγωγή κερδών, θα αλλάξουν την χρηματοοικονομική εικόνα της Eurobank σε 1,5 με 2 χρόνια. 

ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΚΕΡΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ BANK OF IRELAND
Όλοι οι θεσμικοί επενδυτές  και κυρίως η καναδική Fairfax, η WLR του πολυεκατομμυριούχου Wilbur Ross, το Capital, το Fidelity που είναι μέτοχοι της Eurobank….ήταν μέτοχοι της Bank of Ireland.
Αυτό το σχήμα επενδυτών αγόρασε το 35% της Ιρλανδικής τράπεζας με 0,10 ευρώ το 2011 και πούλησε τον Μάρτιο του 2014 στα 0,33 ευρώ το 6,4% των μετοχών τριπλασιάζοντας το κέρδος τους.
Αγόρασαν στα 0,10 ευρώ και πούλησαν μέρος της επένδυσης τους στα 0,33 ευρώ.
Κατά ένα παράδοξο τρόπο – δεν είναι καθόλου παράδοξος ήταν επιλογή – το σχήμα των επενδυτών που τοποθετήθηκαν το 2011 στην Bank of Ireland απέκτησε το 28% της Eurobank ή 65% της Eurobank μαζί με άλλους επενδυτές.
Αν επαναληφθεί το πείραμα της Ιρλανδίας, πιστά,  το σχήμα των Fairfax, Capital και WLR αγόρασαν στα 0,31 ευρώ την Eurobank θεωρητικά θα μπορούσαν να πουλήσουν στα 0,90 ευρώ.
Με τιμή στο χρηματιστήριο 0,90 ευρώ η κεφαλαιοποίηση θα έφθανε στα 13,5 δισεκ. (0,9 Χ 15 δισεκ. μετοχές) σενάριο όχι απίθανο σε βάθος 3 ή 4 ετών και εφόσον όλα εξελιχθούν θετικά με την οικονομία…..και η χρηματιστηριακή κερδοσκοπία οργιάσει.
Σε ένα τέτοιο σενάριο το 35% του ΤΧΣ με κεφαλαιοποίηση της Eurobank στα 13,5 δισεκ.  θα άξιζε 4,7 με 5 δισεκ. σχεδόν τα κεφάλαια που επένδυσε το Ταμείο στην Eurobank το 2013.
Δυστυχώς το ΤΧΣ δεν θα μπορέσει να ανακτήσει το funding gap αλλά σίγουρα μπορεί δυνητικά σε βάθος χρόνου να ανακτήσει το κεφάλαιο που επένδυσε στην Eurobank.
Ακόμη και να μην τριπλασιαστεί η απόδοση και μόνο υπερδιπλασιαστεί πάλι το ΤΧΣ θα έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος της επένδυσης του.
Με αυτή την ανάλυση θεωρούμε ότι αποδεικνύεται ότι ο δρόμος της αγοράς είναι ο αποδοτικότερος για τον έλληνα φορολογούμενο πολίτη σε σχέση με άλλους πειραματισμούς.
Κερδίζει ο ιδιώτης είναι αληθές εύκολα και με μικρό ρίσκο αλλά κερδίζει και το ΤΧΣ δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης, μέσω της ανάκτησης του κεφαλαίου που επενδύθηκε από το ΤΧΣ.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα...θα διαθέτει ακόμη μια υγιή και επαρκώς κεφαλαιοποιημένη τράπεζα.
*Πηγή:bankingnews.gr

Στη συνέχει η Iskra αναδημοσιεύει το ρεπορτάζ από τo newsbeast.gr (1/5).

«ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΞΕ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ
Παράθυρο για πρόσθετες διεκδικήσεις άνοιξε στο Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στη Βουλή για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και το PSI. Οι ομολογιούχοι θεωρούν πως οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να συμψηφιστούν τρέχουσες ή μελλοντικές τους φορολογικές υποχρεώσεις με τα χρήματα που απώλεσαν κατά το «κούρεμα» των ομολόγων τους.
Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων, κατάργηση του ν. 3601/2007 και άλλες διατάξεις» ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε σφοδρή κριτική από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank θα οδηγήσει στην απίσχναση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα κάτι που όπως υποστήριξε ζημιώνει το Δημόσιο (μετά την ΑΜΚ το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα μειώθηκε από το 95% στο 30% περίπου).

«Δώσατε 11 δισ. ευρώ στη Eurobank. Και αυτή τη στιγμή το δημόσιο με 0,30 που πήγε η μετοχή χάνει τον έλεγχο. Πάει, πέταξε το πουλάκι της Eurobank! Πάνε τα 11 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, προσθέτοντας πως για να γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με «εξευτελιστική τιμή», χρειάστηκε να περάσει ένας «νόμος-έκτρωμα». Στο ίδιο πλαίσιο έκανε λόγο για πολιτικά και οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα σε βάρος της χώρας και σε βάρος του Δημοσίου.

Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Λαφαζάνη ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε συνέχεια της πρώτης άσκησης της Black Rock το 2012, κατέβαλε για τη συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας 5,7 δισ. ευρώ Επίσης, για την ανακεφαλαίωση του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της νέας Proton Bank -που εξαγοράστηκαν από την Eurobank το ταμείο κατέβαλε 500 εκατ. και 515 εκατ. αντιστοίχως.Επομένως, για την ανακεφαλαιοποίηση του διευρυμένου πλέον ομίλου Eurobank το ταμείο κατέβαλε αθροιστικά γύρω στα 6,7 δισ. ευρώ. Σε αυτά όπως τόνισε πρέπει να προστεθούν και τα χρήματα του ΤΕΚΕ και οι προνομιούχες μετοχές.

Ωστόσο, εν συνεχεία ο κ. Στουρνάρας δήλωσε τα εξής :«Εγώ δέχομαι τα 11 δισ. ευρώ, μείον τα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ από την εθελοντική συμμετοχή της Eurobank, του ΤΤ και της Proton στο PSI και στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Ξέρετε ότι αυτά τα 9,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το σύνολο των απωλειών του PSI, αποτελεί ταυτόχρονα όφελος για το δημόσιο λόγω της συνεπαγόμενης ισόποσης μείωσης του δημοσίου χρέους, καθώς και της σημαντικής ελάφρυνσης για μελλοντικές πληρωμές τόκων. Άρα, λοιπόν, 11 δισ. ευρώ που λέτε εσείς -εγώ λέω 6,7 εκατομμύρια ευρώ- σας τα χαρίζω, μείον 9,4 δισ. ευρώ μας κάνει περίπου 1,6 δισ.ευρώ. Άρα, έχουμε μία καθαρή δαπάνη για το δημόσιο 1,6 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της Eurobank πριν από την άσκηση, οι φορολογούμενοι όχι μόνο παίρνουν πίσω τα χρήματά τους, αλλά καταγράφουν και υπεραξίες της τάξης περίπου των 0,8 δισ. ευρώ».

Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Στουρνάρα συνεπάγεται διασταλτικά ότι το Δημόσιο θα μπορεί πλέον να δέχεται «ζημία» από τη μη πληρωμή φόρων ή την μη καταβολή εισφορών πολιτών και επιχειρήσεων που «κουρεύτηκαν» κατά το PSI καθώς θα συμψηφίζει τις απώλειες από τη μη καταβολή φόρων και εισφορών με το όφελος που είχε από την απομείωση του χρέους.

Μάλιστα, τόσο ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου όσο και δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν ομολογιούχους του εξωτερικού αναμένεται να θέσουν θέμα «ίσης μεταχείρισης» βασιζόμενοι στην επιχειρηματολογία της ίδιας της Κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράσθηκε δια στόματος του κ. Στουρνάρα.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι από τη στιγμή που το Δημόσιο συμψηφίζει την ζημιά που υπέστη από την επένδυση του στην Eurobank με τα οφέλη που είχε από το κούρεμα των ομολόγων της τράπεζας και των θυγατρικών της , στην ίδια βάση προκειμένου να είναι συμβατές οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών με το άρθρο 4 του Συντάγματος θα πρέπει το Δημόσιο να συμψηφίσει και απαιτήσεις του έναντι φορολογουμένων ομολογιούχων με τις απώλειες που υπέστησαν αυτοί το 2012 από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Το θέμα εξετάζεται ήδη από το Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου το προεδρείο του οποίου θα απευθυνθεί στον κ. Στουρνάρα για το ζήτημα. Πάντως, άλλα νομικά γραφεία φέρονται να εξετάζουν αγωγές κατά του Δημοσίου στηριζόμενες στην επιχειρηματολογία του υπουργού Οικονομικών.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)