Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Θέμα κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών φέρονται να εξετάζουν Σαμαράς – Βενιζέλος!


Θέμα κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών φέρονται να εξετάζουν Σαμαράς – Βενιζέλος! Το θέμα αναμένεται να έιναι ανάμεσα σε αυτά που θα συζητήσουν στη συνάντησή τους την ΠέμπτηΤο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού συστήματος σύμφωνα με πληροφορίες που δεν διαψεύσθηκαν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχουν το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο. Συγκεκριμένα, στην ατζέντα της συνάντησης φέρεται να υπάρχει και θέμα κατάργησης του εκλογικού μπόνους των 50 εδρών «στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης αναλογικότητας»!

 Πιθανόν να συζητηθούν και τα περί επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης  

Σημειώνεται ότι η επίσημη συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, αφού ο πρωθυπουργός γίνει νωρίτερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Νωρίτερα, πάντως, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναμένεται να να ταξιδέψουν μαζί τις Βρυξέλλες (αύριο, Τρίτη) όπου ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση «μπόνους»: Ναι στην απλή αναλογική, όχι σε καιροσκοπισμούς

Σε συνέντευξη του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρέλη, για τοποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι στο παρελθόν διαφωνούσατε με το μπόνους των 50 εδρών, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», δήλωσε:
«Κατ’ αρχήν δεν ξέρω αν αποτελεί μια επίσημη πρόταση ή αν είναι μια διαρροή για να μετρήσει αντιδράσεις. Κι εγώ το πληροφορήθηκα από συναδέλφους σας χθες το απόγευμα ότι προτίθεται ο κ. Βενιζέλος να καταθέσει μια τέτοια πρόταση.
Το πρώτο που έχω να επισημάνω είναι ότι φαίνεται πλέον ότι και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ έχουν οριστικά – νομίζω ότι είναι κοινή η στάση τους – συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν θα είναι πρώτο κόμμα. Δεν αντιμετωπίζουν αυτό που λέμε ισοτιμία της ψήφου, στη βάση των βασικών αρχών. Το βλέπουν εντελώς καιροσκοπικά και, αν αυτό εξυπηρετεί κάποιες δικές τους πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, φτιάχνουν εκλογικούς νόμους που μπορεί να δίνουν μπόνους 50 εδρών, μπορεί να βάζουν διάφορα πλαφόν, να κάνουν δεύτερες κατανομές κλπ. Κατά καιρούς έχει ταλαιπωρηθεί η δημοκρατία μέσα από καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα.
Εμείς, λοιπόν, το αντιμετωπίζουμε στη βάση αρχών. Είμαστε παγίως υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Στη βάση μιας τέτοιας πρότασης όλα τα συζητάμε. Αλλά μιας τέτοιας πρότασης».

Ερωτηθείς δε,  με το αν διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ «να πάμε σε ένα σύστημα όπου το μπόνους θα είναι 30 έδρες αντί για 50;», ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε:
«Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Δηλαδή, τώρα που διαπιστώνουν ότι έχουν υποστεί – επιβεβαιωμένα και αποδεδειγμένα πια – μια μεγάλη εκλογική ήττα, θέλουν απλώς προσωρινά να δημιουργήσουν στο πρώτο κόμμα που 99,9% θα είναι στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα επιπλέον εμπόδιο;Αυτή η συζήτηση, επαναλαμβάνω, για το εκλογικό σύστημα πρέπει να γίνει…»

- Επί της ουσίας, για να είμαστε αντικειμενικοί, αυτό είναι το θέμα τους.

Αν είναι αυτό το θέμα τους, εμάς δεν μας αφορά. Είμαστε διατεθειμένοι, όπως σας είπα, για να κάνουμε μια συζήτηση για την καθιέρωση ενός πάγιου συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένη




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)