Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

«Καζάνι» που βράζει η Ευρώπη


Σε ποιες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου πυροδοτεί εξελίξεις το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών
«Καζάνι» που βράζει η ΕυρώπηΜπορεί στην Ελλάδα, η πλειονότητα των μίντια να προβάλλει- συχνά με προπαγανδιστικό τρόπο- το φόβητρο της πολιτικής αστάθειας προκειμένου να ισχυροποιήσει πολιτικά την θέση της κυβέρνησης, αν όμως δει κάποιος τι συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη θα καταλάβει ότι οι Ευρωεκλογές στέλνουν πολιτικά μηνύματα προς τις εθνικές κυβερνήσεις κάθε μίας ευρωπαϊκής χώρας, συχνά μάλιστα δρομολογώντας ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Αυτό που βλέπουμε να ξεδιπλώνεται στην χώρα μας την επομένη των ευρωεκλογών με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά με επιτακτικότερο τρόπο "εκλογές εδώ και
τώρα", δεν αποτελεί κάποιο μεμονωμένο πολιτικό γεγονός που αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι παραπλανητικό να δημιουργείται η εντύπωση ότι μόνο στην χώρα μας οι Ευρωεκλογές ανάγονται σε τόσο σημαντικό εκλογικό γεγονός, δεδομένου ότι ήδη σε Γαλλία, Βρετανία και Βέλγιο αυτές οι εκλογές έχουν ήδη ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για βίαιες πολιτικές ανακατατάξεις.

Εκτός λοιπόν από την ελληνική κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που τελεί πλέον υπό την ασφυκτική πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και τις εκλογικής δυναμικής που ανέπτυξε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, υπάρχει και το Βέλγιο! Εκεί ο Βέλγος Πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του μετά την ήττα του σοσιαλιστικού κόμματος και την νίκη του εθνικιστικού κόμματος N-VA. Ήδη είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την συγκρότηση νέας κυβέρνησης στην χώρα. Υπάρχουν όμως και τα τεκταινόμενα στην Ισπανία, με τους Ισπανούς στις ευρωεκλογές να καταποντίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας που επί σειρά ετών κυριαρχούσαν στην πολιτική σκακιέρα κατά το ελληνικό πρότυπο.

Οι εξελίξεις και εδώ αναμένονται ραγδαίες με πολλούς να διαβλέπουν και στην Ισπανία μία μακρά περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας. Η ίδια κατάσταση και στην Γαλλία, όπου ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, βρίσκεται πολιτικά σε δεινή θέση. Η πρώτη θέση που κατέλαβε το εθνικιστικό κόμμα της Μαρί Λεπέν δημιουργεί συνθήκες πολιτικής ανατροπής της κυβέρνησης Ολάντ, όσο κι αν ο Γάλλος Πρόεδρος "σφυρίζει αδιάφορα" για το εκλογικό ράπισμα που υπέστη στις ευρωεκλογές. Την πόρτα εξόδου από την αρχηγία βλέπει και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Ιρλανδίας μετά την δινή ήττα που υπέστη το κόμμα του στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ενώ αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στην Βουλγαρία και την Σλοβενία, όπου κι εκεί η αναμέτρηση των ευρωεκλογών οδηγεί σε άνευ προηγουμένου ανατροπές του πολιτικού σκηνικού. Φυσικά απ' αυτόν τον "καμβά" των πολιτικών ανατροπών δεν περνά απαρατήρητη ούτε η "καταιγίδα" που έχει ξεσπάσει στο κόμμα των Φιλελευθέρων- του εταίρου της κυβέρνησης Κάμερον- στην Μεγάλη Βρετανία, ο επικεφαλής του οποίου σπρώχνεται σε παραίτηση μετά και την σαρωτική νίκη του εθνικιστή Φάρατζ.

Το συμπέρασμα όλων αυτών καταμαρτυρά την βαρύτητα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και της επιρροής που αυτές παίζουν στην διαμόρφωση του νέου πολιτικού χάρτη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σε αντιδιαστολή με τα όσα συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα η ελληνική κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι "έλαβε το μήνυμα". Όμως το ερώτημα είναι αν αυτή η κυβερνητική "διαβεβαίωση" είναι αρκετή για να αποτραπούν πολιτικές εξελίξεις που σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη αποδεικνύονται αναπόφευκτες ένεκα Ευρωεκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)