Με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι θα επαναφέρει το μέτρο με τροπολογία τη Δευτέρα, επειδή από τη στιγμή που ίσχυσε η άρση του πλαφόν, οι συνταγές αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο και η φαρμακευτική δαπάνη κατά 20 εκατ. ευρώ.
Το ΣτΕ στις 20 Μαρτίου δέχτηκε πως η επιβολή μηνιαίου πλαφόν σε κάθε γιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ βάζει σημαντικά εμπόδια στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, από τη στιγμή που συμπληρώνεται το «αυθαίρετο» κατά τον ΙΣΑ όριο συνταγογράφησης. Και αυτό γιατί «καθιστά αδύνατη την άσκηση της ιατρικής και την παροχή των αναγκαίων φροντίδων υγείας και περιορίζει υπέρμετρα αν όχι εντελώς το δικαίωμα ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος μετά τη συμπλήρωση του οριζόμενου ορίου συνταγογραφήσεως, οπότε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογραφήσεως 'κλειδώνει', με συνέπεια την ουσιαστική απαγόρευση παροχής υπηρεσιών υγείας σε κάθε ασθενή – ασφαλισμένο», όπως τονίζει ο ΙΣΑ.
Μάλιστα, «συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την αναστολή» του πλαφόν συνταγογράφησης, καθώς με την εφαρμογή του επέρχεται «σημαντική διατάραξη της ομαλής παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους Έλληνες πολίτες, η οποία θα λειτουργήσει πλέον αποκλειστικά με κριτήρια λογιστικά – οικονομικά και όχι με κριτήρια επιστημονικά, αλλοιώνοντας τη φύση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και τις προσωπικές σχέσεις ιατρών – ασθενών», αναφέρει σε άλλο σημείο ο ΙΣΑ.
Τα παραπάνω –μεταξύ άλλων- έκανε δεκτά το ΣτΕ και αποφάσισε την άρση της επιβολής του μηνιαίου ορίου στη συνταγογράφηση.
Όμως, ο υπουργός Υγείας με τη νέα τροπολογία που φέρνει, ετοιμάζεται να νομοθετήσει εις βάρος του πνεύματος της απόφασης του ΣτΕ και εις βάρος της υγείας των Ελλήνων πολιτών.
Ούτε μπροστά στη Δικαιοσύνη φαίνεται πως σταματούν οι μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν καθημερινά τη δημόσια υγεία, καθώς ο κ. Γεωργιάδης προκειμένου να μη χάσει τους λογιστικούς στόχους που έχουν θέσει οι τροϊκανοί, προκαλεί το κοινό αίσθημα για μία ακόμα φορά και ανοίγει εκ νέου μέτωπο με γιατρούς και ασθενείς.
ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΟΠΑΔ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΜΕΝΑ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΣΥΜΑΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ . ΕΝΩ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΣ 25 % ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΧΗΜΕΙΣ ΤΟΥ Κ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΥΤΗ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ 50 Η ΚΑΙ60 ΤΟΙΑ% ΑΥΤΟ ΕΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΙΑ .
ΑπάντησηΔιαγραφή50% φτάνει η συμμετοχή αν μπορέσεις και γράψεις το φάρμακο από μία έως πέντε κάθε μήνα.
ΔιαγραφήΑν πάς αργότερα οι συμβεβλημένοι ιατροί έχουν συμπλήρώσει το πλαφόν των 300 επισκέψεων και τότε πληρώνεις το 100% της αξίας του φαρμάκου.
Παράδειγμα.
Φάρμακο αξίας 20 ευρώ.
Ιατρός για να το γράψει 10 ή 15 ευρώ
Συμμετοχή 5 ευρώ.
Διαφορά γεννόσημουμ με κανονικό περίπου 3 ευρώ
Χαράτσι Άδωνη ανά συνταγή 1 ευρώ
Σύνολο στην καλύτερη περίπτωση 19€ στην χειρότερη 24€