Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΚΥΠΡΟΣ: O Κοσμάκης πλήρωσε, οι μεγαλοκτηματίες όμως;

Όπως πολλοί θα γνωρίζετε η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργώντας κατόπιν εντολών της Τρόικα έχει επιβάλει για το έτος 2013 και θα συνεχίσει κάθε χρόνο να επιβάλλει ένα δυσβάστακτο χαράτσι σε όσους πολίτες και εταιρείες κατέχουν ακίνητη περιουσία. Οι πλείστοι πολίτες έχουν ανταποκριθεί έγκαιρα στην πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας του 2013 προκειμένου να αποφύγουν την πρόσθετη επιβάρυνση του 10%, οι μεγαλοκτηματίες όμως;

Όπως θα δείτε στην πιο κάτω ονομαστική λίστα, μόνο 32 εταιρείες ανάπτυξης γης και ξενοδοχείων όφειλαν στο κράτος πέραν των €10 εκατ. για τον φόρο ακινήτων του 2013, που πλήρωσε πέρσι όλος ο κόσμος, και μέχρι τώρα πλήρωσαν μόλις €215 χιλιάδες από την πιο πάνω οφειλή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ), από τις 32 εταιρείες μόνο οι 18 ανταποκρίθηκαν, οι οποίες ωστόσο κατέβαλαν συνολικά μόλις €215.000, από αυτές τις 18 δε μόνο 2 πλήρωσαν όλο το ποσό που όφειλαν.
Η πλειοψηφία των εταιρειών έχει προχωρήσει σε συμφωνία με το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων για αναλογική καταβολή μέρους της φορολογίας όταν θα κάνουν μεταβιβάσεις ακινήτων στο μέλλον. ‘’Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι’’ μια που στην αγορά ακινήτων δεν ‘’κινείται φύλλο’’ λόγω οικονομική κρίσης. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι αστικές αγωγές που καταχώρησε το ΤΕΠ κατά των εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, παρά τις συμφωνίες που έγιναν με το Τμήμα από την πλειοψηφία των εταιρειών, δεν σταματά η διαδικασία των αστικών αγωγών, διότι το κράτος οφείλει να διασφαλίσει ότι θα πάρει το λαβείν του καθ’ ότι αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση του ΤΕΠ να προχωρά στην καταχώρηση αγωγών.
Ως γνωστό, μέσω των αστικών αγωγών, που καταχωρήθηκαν στα επαρχιακά δικαστήρια της κάθε επαρχίας, ζητείται η τοποθέτηση memo και property writ στις περιουσίες τους, ώστε να μην μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή στο μέλλον, προτού διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του ΤΕΠ. Δεν αποκλείεται, ήδη κάποιες από αυτές τις εταιρείες να έχουν ανάλογα εντάλματα για άλλους οφειλόμενους φόρους.

Αποτελεί για μένα, όπως πιστεύω και για τον κάθε απλό πολίτη, μεγάλη πρόκληση ειδικά όταν διαβάζεις ότι μεγαλοντιβέλοπερς πλείστοι των οποίων ως παράσιτα ξεκοκάλισαν τον κόσμο με τις υπερχρεώσεις για στέγη, να μην πληρώνουν φόρους που ο εξαθλιωμένος οικονομικά πολίτης πληρώνει από το υστέρημα του. Ακόμη μεγαλύτερη όμως οργή προκαλεί σε όλους εμάς όταν γνωρίζουμε ότι και αν ακόμη εισπραχθούν αυτοί οι φόροι από  κάποιους μεγαλοντιβέλοπερς/παράσιτα, μερικοί εκ των οποίων έδρασαν και λήστευαν τις οικονομίες του λαού στο χρηματιστήριο το 1999-2000, αυτοί θα καταλήξουν στα άλλα παράσιτα τις τράπεζες που έχουν ήδη χρεοκοπήσει προκειμένου να τις σώσουμε. Με βάση τα πιο πάνω, εσύ κακόμοιρε πολίτη θα ξαναπληρώσεις τους φόρους σου αν η πιο πάνω ασυδοσία και  παρανομία συνεχιστεί;  

http://www.philenews.com/data/222(56).jpg
Όμηρος Αλεξάνδρου

 http://omirosalexandrou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)