Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Στην Lamda Development του Λάτση το «Ελληνικό»


Τυπική διαδικασία θεωρείται πλέον η κατάληξη του Ελληνικού στην Lamda Development.
Οπως ανακοινώθηκε πριν λίγο από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ότι η τεχνική προσφορά της Lamda Development στο πλαίσιο αξιολόγησης που αφορά τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση μέσω της παραχώρησης για 99 έτη, του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού έγινε αποδεκτή. 

Ο «φάκελος» της τεχνικής προσφοράς που περιλαμβάνει και την πληρότητα των δικαιολογητικών εγκρίθηκε και το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα στο άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της Lamda Development και των διεθνούς εμβέλειας συνεργατών της. Υπενθυμίζεται αρχικά τέσσερις εταιρείες εκδήλωσαν αρχικά το ενδιαφέρον τους για τη διεκδίκηση του Ελληνικού Η Lamda Development, η επενδυτική εταιρεία του Κατάρ, η Qatari Diar, η Ισραηλινή Elbit και η Βρετανική London & Regional Properties (L&R).

Η προσφορά της Lamda υποστηρίζεται από το Global Investment Group, που απαρτίζεται από την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, από τον κινέζικο όμιλο Fosun Group, καθώς και από ευρωπαϊκά κεφάλαια.
Η Αl Maabar είναι εταιρεία real estate μικτής χρήσης στην ευρύτερη περιοχή της Mέσης Aνατολής και της Βορείου Αφρικής. Είναι θυγατρική εταιρεία της Mubadala Development, η οποία είναι sovereign fund του Αbu Dhabi.
Η Fosun Group, η οποία δημιουργήθηκε το 1992 και έχει έδρα τη Σαγκάη, είναι πολυεθνικός όμιλος της Kίνας, και μέτοχος της Folli-Follie.


Ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, δήλωσε πρόσφατα ότι θα δημιουργηθούν άμεσα δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας για την ανάπλαση του Ελληνικού, ενώ στη συνέχεια θα φτάσουν τις 50 χιλιάδες. Όπως εξήγησε ο κ. Αθανασίου, εκτός από το τεράστιο πάρκο που θα είναι κατά 15 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο, θα δημιουργηθούν τουριστικές εγκαταστάσεις, σε απόσταση 300 μέτρων πάνω από την παράλια, η οποία όπως είπε θα είναι ελεύθερη και στους πολίτες. Επίσης ανέφερε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη της μαρίνας και θα δημιουργηθούν και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις. Είναι σημαντικό είπε ότι στο επενδυτικό σχήμα μετέχουν όμιλοι από την Κίνα και το Αμπού Ντάμπι. Από τα 100 εκατομμύρια κινέζους τουρίστες το χρόνο παγκοσμίως, μόνο 50 χιλιάδες τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα.

Πηγή ΦΩΤΟ: thetoc
Η ανακοίνωση
Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει ότι μετά από εισήγηση των Τεχνικών του Συμβούλων, έκρινε ότι η τεχνική προσφορά της Lamda Development για την ανάπτυξη της έκτασης στο Ελληνικό είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού και καταρχήν συμβατή με το σχετικό νομικό πλαίσιο αξιοποίησης, και κατά συνέπεια γίνεται αποδεκτή. Σε επόμενη συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς, αφού προηγουμένως έχει αποσφραγίσει τον φάκελο αποτίμησης του Ανεξάρτητου Αποτιμητή. Το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά. Στη συνέχεια, οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank) με τη συνδρομή του διεθνώς εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του δικαίου και ευλόγου της οικονομικής προσφοράς για το ΤΑΙΠΕΔ, με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης ("fairness opinion").
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνοντας υπόψη του όλα τα ανωτέρω, καθώς και την εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, θα αποφασίσει για την ανακήρυξη ή μη Προτιμητέου Επενδυτή. Η διαδικασία αξιολόγησης της οικονομικής προσφοράς, σύμφωνα με τα πιο αυστηρά διεθνή πρότυπα και διασφαλίσεις πλήρους διαφάνειας, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου 2014.

fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)