Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Δαχτυλίδια, σκουλαρίκια μετρητά και καταθέσεις –Πέστα όλα στο…Θεοχάρη



Δεν θα πιστεύετε ότι αυτά που ακολουθούν δεν πρόκειται για ένα ακόμη σενάριο φορολογικής φαντασίας. Γι’ αυτό, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να πειστείτε από το να δημοσιεύουμε το σχετικό ΦΕΚ. Διότι το φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης ορίζει ότι ο έφορος έχει δικαίωμα να ζητάει –και εμείς έχουμε υποχρέωση να απαντάμε- ακόμη και για το αν έχουμε δαχτυλίδια, σκουλαρίκια ή πίνακες και έργα τέχνης μεγάλης αξίας.


Ιδού και το χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Η Φορολογική Διοίκηση, με την έναρξη του ελέγχου ή κατά τη διάρκεια αυτού, μπορεί να ζητήσει από τον φορολογούμενο και αυτός έχει υποχρέωση να παράσχει στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, του/της συζύγου του και των προστατευόμενων μελών τους, για τις ελεγχόμενες φορολογικές περιόδους, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που η Φορολογική Διοίκηση θεωρεί απαραίτητο. Στα ανωτέρω στοιχεία μπορούν να συμπεριλαμβάνονται: στοιχεία για ακίνητα (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτίσματα κάθε μορφής), για κινητά μέσα (οχήματα κάθε μορφής, πλωτά και εναέρια μέσα), για επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, για καταθέσεις κάθε μορφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για διαθέσιμα μετρητά, για έργα τέχνης, συλλογές και λοιπά τιμαλφή και για απαιτήσεις/υποχρεώσεις κάθε είδους. Ειδικά ως προς τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγοριών έργων τέχνης, συλλογών και λοιπών τιμαλφών απαιτείται η παροχή στοιχείων μόνο εφόσον η αξία εκάστου υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ»

Η συγκεκριμένη φράση, έχει συμπεριληφθεί στην απόφαση για τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Υπεγράφη καινούργια απόφαση. Αν σας φαίνεται… εξωτικό το ενδεχόμενο να σας ζητήσουν τα κοσμήματα και τους πίνακες, ή αν πιστεύετε ότι η υπόθεση δεν σας αφορά επειδή ενδεχομένως το σπίτι και το χρηματοκιβώτιο δεν διαθέτει τέτοιου είδους «καλούδια» καλό είναι να μην βιαστείτε να βγάλετε την ουρά σας απέξω. Διότι η ίδια απόφαση περιγράφει τη μεθοδολογία βάσει της οποίας, η εφορία μπορεί να «σκανάρει» τις κινήσεις που έγιναν στον τραπεζικό σας λογαριασμό και με συγκεκριμένη μεθοδολογία να αποφανθεί για το αν έχετε αποκρύψει εισόδημα ή όχι. Αν έχετε κάνει απόκρυψη, ή αν αυτό πιστεύει η εφορία ότι κάνατε η συνέχεια είναι γνωστή. Θα πληρώσετε περισσότερο φόρο. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)