Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Νέα «έκθεση διαφάνειας» Αυξάνονται τα αιτήματα κυβερνήσεων για δεδομένα χρηστών από τη Google

Αυξάνονται τα αιτήματα κυβερνήσεων για δεδομένα χρηστών από τη Google
Τα αιτήματα που δέχτηκε η Google υπερδιπλασιάστηκαν από το Δεκέμβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2013   (Φωτογραφία:  Google )


Μάουντεν Βιού, Καλιφόρνια
Από τα τέλη του 2009 ως σήμερα τα κυβερνητικά αιτήματα για παράδοση δεδομένων που αφορούν ύποπτους χρήστες έχουν υπερδιπλασιαστεί, δείχνει η τελευταία «έκθεση διαφάνειας» της Google.
Το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2013 ο γίγαντας του διαδικτύου δέχτηκε 25.879 αιτήματα, από τα οποία το 42% προήλθαν από την αμερικανική κυβέρνηση. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Ινδία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία.

«Οι αριθμοί αυτοί», επισημαίνει η Google στο επίσημο ιστολόγιό της, «περιλαμβάνουν μόνο τα αιτήματα τα οποία μας επιτρέπεται να δημοσιεύσουμε».

Google

Η Google, όπως και άλλοι γίγαντες του Διαδικτύου, δηλώνει αγανακτισμένη με το γεγονός ότι η αμερικανική νομοθεσία για τη συλλογή πληροφοριών σε τρίτες χώρες (Foreign Intelligence Surveillance Act, FISA) απαγορεύει στις διαδικτυακές εταιρείες να αναφέρονται σε πολλά από τα αιτήματα που δέχονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Δείτε επίσης: Απευθείας πρόσβαση στα δίκτυα της Google και της Υahoo φέρεται να έχει η NSA

«Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας πληροφορίες για τα (τυχόν) αιτήματα που δεχόμαστε στο πλαίσιο του FISA. Εμείς όμως πιστεύουμε ότι σας αξίζει να γνωρίζετε» γράφει στην ανάρτηση ο Ρίτσαρντ Σαλγκάντο, διευθυντής στο νομικό τμήμα της Google.

Σε ανάλογες διαμαρτυρίες για την απαγόρευση αποκάλυψης δεδομένων έχουν προβεί και άλλες εταιρείες όπως η Apple, η Yahoo και το Twitter, έπειτα από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, τεχνικού που εργαζόταν για την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA).

Στην τελευταία της ανακοίνωση η Google ζητά επίσης να επικαιροποιήσει και να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για την ιδιωτικότητα των χρηστών του Διαδικτύου (Electronic Communications Privacy Act, ECPA).

Το ίδιο ζήτησε την Πέμπτη και η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU). Όπως επισήμανε ο νομικός σύμβουλος της οργάνωσης Κρίστοφερ Καλαμπρίζ, «αν η αστυνομία χρειάζεται ένταλμα προκειμένου να ανοίξει την αλληλογραφία ενός πολίτη, τότε θα έπρεπε να χρειάζεται ένταλμα και για να παραβιάσει και το email του».

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)