Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Εμπόριο οργάνων (Αφιέρωμα) ΜΕΡΟΣ 4ο: Δίκτυα παράνομου εμπόριου οργάνων.


Δίκη πέντε ατόμων για εμπόριο οργάνων 
 
BBC
Πέντε άτομα δικάζονται στην Κίνα κατηγορούμενα για παράνομο εμπόριο οργάνων και τραυματισμό εκ προθέσεως, αφού αποκαλύφθηκε η τραγική ιστορία ενός φοιτητή ο οποίος πούλησε το νεφρό του για να αγοράσει iPad και iPhone!
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο χειρουργός που αφαίρεσε το νεφρό από τον Κινέζο φοιτητή, 17 ετών, στην επαρχία Χιουνάν. Αν κριθούν ένοχοι και καταδικαστούν, οι πέντε ενδέχεται να μείνουν στη φυλακή έως και δέκα χρόνια, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ο έφηβος, ονόματι Γουάνγκ, ο οποίος υπέστη νεφρική ανεπάρκεια μετά την εγχείρηση, είναι πολύ άρρωστος για να παραστεί στη δίκη. Σύμφωνα με την εισαγγελία, υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του μέσω Ιντερνετ.
Ενας από τους συλληφθέντες, ο Χε Γουέι, κατηγορείται ότι σχεδίασε και οργάνωσε την παράνομη μεταμόσχευση νεφρού τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να απαλλαγεί από χρέη που είχε από τζόγο.

Η συμμορία εικάζεται ότι έλαβε ποσό ύψους 35.000 δολαρίων για τη μεταμόσχευση, ενώ ο φοιτητής φέρεται να πήρε 3.000 δολάρια προκειμένου να παραδώσει ένα νεφρό. Λίγο έλειψε να πεθάνει αφού υπέστη νεφρική ανεπάρκεια μετά την αφαίρεση του οργάνου και η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη. Ο κ. Χε απορρίπτει τις κατηγορίες, καθώς ο έφηβος, όπως δήλωσε στους δικαστές, υπεβλήθη στην επέμβαση με τη θέλησή του. Αλλα τέσσερα άτομα, τα οποία φέρονται να είχαν μικρότερη ανάμειξη στην υπόθεση, απειλούνται με πρόστιμα. Η μητέρα του θύματος δεν γνώριζε για την πώληση του νεφρού και οι αντιδράσεις της τελικά οδήγησαν στην αποκάλυψη της υπόθεσης. Παρότι τα προϊόντα της Apple είναι δημοφιλή στην Κίνα, η τιμή τους είναι απαγορευτική για πολλούς απλούς πολίτες. Επιπλέον, υπάρχει σοβαρή έλλειψη δωρητών οργάνων. Επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα χρειάζονται μοσχεύματα, ωστόσο κάθε χρόνο γίνονται μόλις 10.000 μεταμοσχεύσεις. Θανατοποινίτες συχνά χρησιμοποιούνται ως πηγή οργάνων, πρακτική που όμως η Κίνα δεσμεύτηκε να εγκαταλείψει προσωρινά.
 



Εξαρθρώθηκε δίκτυο παράνομου εμπορίου οργάνων στην Τουρκία 

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης εξάρθρωσε ένα δίκτυο που κατηγορείται ότι συνδέεται με το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων και συνέλαβε 20 ανθρώπους, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ανατολή.

Οι συλληφθέντες ανακρίνονται από την αστυνομία, ενώ ενδέχεται να γίνουν και άλλες συλλήψεις στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, διευκρινίζει το πρακτορείο.

Η Τουρκία έχει ενισχύσει τους νόμους της για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου ανθρώπινων οργάνων και οι συλληφθέντες κινδυνεύουν να καταδικαστούν έως και σε 15 χρόνια κάθειρξη.

Ένας Τούρκος χειρουργός έχει απασχολήσει συχνά τις αρχές στη Τουρκία και το εξωτερικό καθώς εμπλέκεται σε εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο.

Ο γιατρός, Γιουσούφ Ερτσίν Σονμέζ, γνωστός με το προσωνύμιο «Δρ. Φρανκενστάιν», έχει συλληφθεί αρκετές φορές στην Τουρκία και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο μηνών.

Η ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη στο Κόσοβο (Eulex) απήγγειλε τον Ιούνιο κατηγορίες εναντίον του καθώς και εναντίον ενός Ισραηλινού. Οι δύο άνδρες φέρονται ότι συνδέονται με το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο και αναζητούνται από την Ιντερπόλ.
Ο Σονμέζ, που κατηγορείται για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράνομη άσκηση του επαγγέλματός του, είχε συλληφθεί στις αρχές Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, όμως αφέθηκε ελεύθερος αφού ανακρίθηκε.

Βαριές «καμπάνες» σε κύκλωμα εμπορίας οργάνων με διεθνή «πλοκάμια»

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο που έχει ιδρύσει η EULEX στο Κόσοβο καταδίκασε σήμερα πέντε γιατρούς για λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων.

Βαριές «καμπάνες» σε κύκλωμα εμπορίας οργάνων με διεθνή «πλοκάμια»

Η υπόθεση ανάγεται χρονολογικά στο 2008, ενώ το δίκτυο στο οποίο φέρονταν να ανήκαν οι πέντε γιατροί είχε παρακλάδια σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Η μεγαλύτερη ποινή, οκταετούς κάθειρξης, επιδικάσθηκε στον ουρολόγο Λούτφι Ντερβίσι, ενώ ο επίσης γιατρός γιος του Άρμπαν Ντερβίσι καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών και τριών μηνών.
Οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή.

Read more: http://www.newsbomb.gr/


Ολο το αφιέρωμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)